家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

開始明白你講嘅野喺正確,唉…
死供爛供份住院醫療單,有事又唔知claim唔claim足近100%,claim唔足自己貼2成都好貴。有事問襯啲agent又.......唉.......佢哋一味只諗自己開單,或同自己相熟醫生打好關係.......都唔知道自己供咗十年做咩…
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

大力大力 發表於 20-7-15 07:16
羊毛出在羊身上、保險公司唔會蝕錢比客的~

一些人說她们保費賺返、但保險公司有其他儲蓄保/基金.....等補 ...

所謂精算師
輸打贏要,9至10年前我買份住院"平衡"保費單,話保險公司搵精算師計過,之後用平均數俾錢買貴啲,唔洗年年因歲數加價。結果話精算師計錯數冇預計保險業和醫療體系加價,結果由之前預計多出一賠價錢。我年年俾錢又煩又矛盾。我俾佢加價照供,最近我諗入院條數個一刻.....唉…供咗嘅錢俾保險搵左,醫藥錢俾醫生私院搵左,又claim唔足,條數double俾人割咗。唉….....早知自己儲錢用黎醫病睇餸食飯,好過相信左保險10年真喺幫到我.......唉…
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

回覆樓主:

最近我經歷胃病但痛咗好耐時不時自己買藥食整到腸都痛埋痾到七彩影響工作,同agent講呢件事點處理,agent一味諗住自己同醫生打好關係喺唔喺都話入私院好,就連日間醫療都唔叫我去搵,我信錯朋友,結果網上左問右問保險小手術只會賠好少%百分比,入住私家自己俾幾萬出院。個Agent朋友又再叫我買高端醫療保險單,唉~所謂買保險買個安心,反而一啲都唔安心而且重煩咗,普通打工仔/家庭主婦不如直接入政府,好過又煩自己病情又擔心自己份保險包唔足自己墊底幾多,專心入政府等醫病好過。其實自己墊底費+自己供過嘅錢都唔夠入私家醫療,認命自己唔喺富貴命算。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊