自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我有個超級藍嘅朋友,下個月會去英國退休。佢唔想啲細路喺香港讀書,怕兩個仔嘅價值觀扭曲晒,所以決定賣咗手頭上三個物業,留低一個租比人,之後全家用BNO過去嗰邊,但佢話唔會做嘢,提早退休算了。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

benchan025 發表於 21-9-3 12:43
太太同仔女有加拿大籍
但老婆好抗拒去加拿大

你太太有加藉,但咁抗拒即係佢唔鍾意嗰邊嘅生活囉,既然仔女有國籍,到時咪淨係仔女過去讀書,佢哋鍾意喺嗰邊生活就自己決定囉。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

benchan025 發表於 21-9-3 12:49
驚大個先過去會好難適應

咁咪送佢哋過去留學囉,大把人係咁㗎啦,父母學識放手,仔女先識得獨立。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Sumyeema1 發表於 21-9-3 12:51
我仔有個同學仔, 老豆係警察高層, 阿媽帶仔女bno移民去英國, 老豆留係香港搵錢.

最近聽講, 佢哋仲同一家 ...

喺香港就話敵對啫,去到嗰邊冇人冇物,就同一陣線㗎啦,香港人一向都係咁實際。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Lindytiger 發表於 21-9-3 13:09
超級藍點解要走?香港將來都唔會有咩反對政見啦

佢個仔喺DBS讀書,工人用美心嘅膠袋袋住啲食物,其他同學因為呢樣野欺凌佢,話佢幫襯藍店,要知道同輩嘅影響力係好大,佢話遲早個仔都係過去留學,而且個細仔仲係小學生,咪早啲去囉。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

bbc2018 發表於 21-9-3 13:12
可能去到個邊價值觀才扭曲

始終在香港比較接近真相,昨天有個post太子站出現在倫敦,班人又唔知 ...

過到嗰邊冇人講呢啲嘢㗎,我大家姐社會運動前已經回流左返英國,佢個仔對社會運動乜興趣都冇,我另外個妹嗰兩個細路讀KGV, 又係乜鬼社會運動都唔知,佢啲同學都唔會講呢啲嘅。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Lindytiger 發表於 21-9-3 13:14
吓,咁去到英國一樣有鬼仔欺凌喎,佢走嘅原因有啲牽強囉

佢唔係因為欺凌呢樣嘢,係欺凌背後嘅原因,牽涉左一啲錯誤嘅政治觀念,我呢個朋友有足夠子彈喺任何一個地方生活,其實有錢邊度生活都好,我覺得佢係陪仔女讀書多囉,如果唔係都唔使留低一個物業係香港唔賣啦,將來返香港都有地方住呀嘛。人家總有佢自己嘅考慮,佢同我講過英國我只會祝福佢,唔會加任何主觀/客觀意見。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

大笨鐘 發表於 21-9-3 13:27
Most schools offer English lesson for those whose first language is not English. Kids could catch u ...

睇吓個學生香港讀咩學校囉,我差唔多30年前幾姊妹都喺美/加留學,都唔需要ESL, 而家身邊朋友d仔女去留學,都甚少要ESL。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Lindytiger 發表於 21-9-3 13:28
坦白講,當初佢哋咁憎黃絲嘅行動,但今日就利用因為黃絲人而有嘅BNO 移民,簡直就係有利益比自己就冇問題 ...

你搞清楚,呢樣唔係英國為黃人特設嘅嘢,係比1997年前英管時代出世嘅人嘅一個措施,而且我唔覺得我呢個朋友有乜嘢利益,反而英國最歡迎佢呢啲真係帶着幾千萬過去嘅人。英國政府唔會死錯人㗎,而家5+1過去嘅人睇吓將來有冇得居留?依家言之過早啊。

clarawuwu    發表於 21-10-31 22:18
soso1227    發表於 21-10-31 20:38

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Lindytiger 發表於 21-9-3 13:39
唔係因為黃人爭取,英國佬邊有可能比。藍人唔蝕底坐順風車

你真係認為英國佬因為黃人咁樣嘈就可以爭取到啊?不要太天真。而且無論藍黃都好,有足夠嘅錢基本上去世界邊個地方都冇問題,最怕有啲以為搭到架免費車但原來搭錯車,咁就論盡喇

clarawuwu    發表於 21-10-31 22:23
soso1227    發表於 21-10-31 20:41
Lucky@128    發表於 21-9-4 01:48
Lucky@128    發表於 21-9-4 01:48

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

minimirror 發表於 21-9-3 13:43
回覆 麟媽媽 的帖子

一定啦!讀國際學校…本身first language is English why need ESL ?

所以我咪話囉,見好多話拎住雞碎咁多就帶埋啲仔女過去,好牙煙喔~
點都好啦,各人有各人嘅選擇,要走嘅人我點都會祝福佢哋過得好,藍又好黃都好,只要唔好去到外地影衰我哋香港人。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Sumyeema1 發表於 21-9-3 13:56

我都多謝英國, 可以接收好多對香港、中國不滿的人. :joyou ...

嗰日我真係覺得好好笑,我妹夫係英國人,嗰日我姨甥女就問佢老竇:why those Chinese don’t like China? I don’t get it?
我妹夫輕描淡寫咁回答:I am English and I don’t like England either.
所以我妹夫已經喺香港十幾年,可惜香港而家回塘,請唔起佢哋呢啲咁高薪嘅,上星期佢先relocated 返去, 仲要每個星期瑞士英國兩邊走,搵食就邊度都係艱難,唔辛苦點得世間財?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Ritala2012 發表於 21-9-3 14:11
堅係,最後頭家散,咁有乜意思,去就一家齊齊整整去

真係要走就一家人走,我讀書嗰個年代正值九七前移民潮,我有啲同學係得媽媽照顧,爸爸喺香港搵錢,冇乜幾多個好收場,好多都最後離婚。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

sasa0208 發表於 21-9-3 14:17
有無諗過無人報無人fw,其實真係鬼知咩

我有個黃人朋友移民咗去英國幾個月,嗰日佢就喺Facebook share當地呢啲831紀念運動,所有唐人嘅面都blurred哂,或者用liquid paper咁樣填咗個樣,側邊啲鬼佬就打出晒啲面口,其實人都逃離了,堂堂正正怕乜嘢啊?!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

elysemama 發表於 21-9-3 14:39

使乜搵藉口啫,佢個仔一直讀神校IB, 根本就係大把錢嘅人,一早選讀IB預咗個仔去留學,唔需要廉宜移民,英國政府正正想招攬呢類人吖。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

daijuju 發表於 21-9-3 15:46
小學定中學呀?用美心膠袋被人欺凌?

中學嗰個啊,我發覺啲人都神神地,呢件事發生係社會運動啲人開始攻擊美心集團嘅時候,我朋友都唔知幾勞氣,佢個仔都勞氣,只係循環再用一個袋啫?!
有時我都唔明啲年青人好似中邪一樣,好似2019年暑假我個仔返咗嚟,佢就冇參與啲乜嘢社會運動,佢就出去吃喝玩樂遊船河,佢啲IG friend竟然喺佢IG度鬧佢,話我個仔好去遊船河,但佢哋就出去衝!我個仔真係莫名其妙,就覆佢哋:you guys are mostly welcome to join us! WTX?!
簡單啲講,如果佢哋選擇出去做勇武係佢哋嘅自由,我個仔選擇去遊船河又關佢哋咩事呢?呢啲非我族類就係敵人嘅思想,真係痴痴地。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

daijuju 發表於 21-9-3 15:51
咁個仔留學咪得囉,使乜賣樓移民呀,間樓留翻收租唔好?

佢又未賣晒,理得佢點安排自己啲財產,大把人英國又有屋香港又有加拿大又有屋㗎啦,佢仍然有屋喺香港收租架。 

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Ononluk 發表於 21-9-3 15:55
係咪真心為仔女都好,後果要自己承擔。千祈唔學幫仔女做咗決定又覺得自己犧牲咗好多,倒頭來恕返啲仔女。
...

呢樣真呀,仔女如果冇要求過嘅,就唔好話為咗佢哋要咁樣做,我嗰個年代就見最多喇,大部份人都係97後選擇回流返咗嚟香港,有時係父母一廂情願。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

daijuju 發表於 21-9-3 16:15
每個人離開嘅原因都唔一樣,個個都係機會主義,黃一樣憎政府又打政府工又宣誓效忠....
...

香港人就係咁㗎啦,我有個世姪黃到不得了,但係又喺中資機構打工,嗰陣時「和你lunch」就俾佢大老闆見到,最終結果梗係裁員第一個揀咗佢啦。到而家佢仍然係服務另一間中資機構,前排先話要出差國內三個月,人大左總要食飯都要搵錢㗎嘛,所以先至推晒嗰啲仍然好容易俾人影響到嘅中學生同大學生出嚟死囉。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

testher 發表於 21-9-3 17:32
有足夠既錢就唔洗用BNO移民啦
真係有錢就唔會用BNO , 呢度好多人成日咁講
...

我覺得我呢個朋友唔係真係移民嘅,純粹陪啲細路讀書,用BNO可能唔使申請續期居留之類啫,其實都幾好嘅,搵落大把錢又識得投資,五十歲人可以退休,係個細仔細啲唔放心啫,都係果句有錢去邊度都好。

首頁

尾頁

跳至