自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我大家姐都係我老爸的心頭肉,但佢嫁左個英國人,嫁雞隨雞.... 每次佢返英國,我都心酸見老爸流淚,因為可能那個就是永別。

hungng    發表於 20-8-23 13:15
alice0606    發表於 20-8-23 10:57
adcyf    發表於 20-8-23 10:30

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

mimi987 發表於 20-8-23 09:52
移民啫無話唔返黎,可能一兩年就返黎啦

我諗呢個都係關乎年齡而轉變左個心態。我父母有六個女,我哋十幾歲就送咗我哋去外國留學,講真呢幾十年我哋從來都冇試過六個係晒香港,兩個加嫁左外籍人士,有兩個畢業繼續留在外國生活,咁多年來有回流返嚟工作,有啲冇諗過返嚟,有一個為咗父母放棄美國一切到而家都冇結婚同父母住。我哋一家人其實都睇得好開,相隔雖然遠,但我地感情好好,父母只要我哋開心,佢哋兩個冇所謂.... 只係近年我爸爸出入醫院好多次,死過翻生都幾次,人老了每次都預咗係生離死別難免傷感。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

uglytwins 發表於 20-8-23 02:56
睇到最尾嗰果真係有d傷感
祝世伯身體健康!長命百歲
...

多謝你!近年我爸爸有長期病患,係腎衰竭要定時洗血,其實以前我父母成日都飛去英國同加拿大探我家姐同細妹,但自從佢洗腎就冇得再飛去,人老左有病就變得身不由己。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Celine524 發表於 20-8-23 11:33
有得必有失。
親友十一月移民,佢父母年近七十有長期病,又成日入院又覆診,需要人陪。但好多時都係為下一 ...

其實呢個真係睇「愛」有幾多?如果當父母係一個負累,兒女互相推卸個照顧責任,帶來埋怨爭執,我諗呢樣係父母最唔想見到嘅。我哋幾姊妹當中,當然有啲人做多啲,有啲人做少啲,但我成日諗,唔使睇人哋點做,自己做左幾多,他日當父母離開嘅時候,沒有遺憾先至係最緊要。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

鴨鴨比 發表於 20-8-23 11:48
得閒咪zoom 下
科技咁發達,要見打電話隨時FaceTime 都得!吾駛話要嬲人咁嚴重
...

我老竇八十幾歲人,不知幾醒,成日WhatsApp我家姐細妹,佢學嘢真係快過我老媽子好多

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

wln 發表於 20-8-23 11:49
係,人既價值觀問題!
家人都有長期病患,生心理都受唔到㗎
因現在太closed了。大家如住在一齊。

我哋屋企人感情都係好好㗎,其實而家科技發達都比以前好好多㗎啦,以前我哋講長途電話十幾蚊一分鐘,真係打電話之前寫定張紙仔要講乜㗎,爭取時間吖嘛!諗起都好笑。世界進步了,而家我哋生日,開晒WhatsApp video,喺外國嘅都一齊唱生日歌,一樣係好開心!反而你哋要多陪伴開解父母,與其諗住離別嘅傷感,何不而家花多啲時間共聚?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Celine524 發表於 20-8-23 12:20
2006年政府派六千元,佢一家有回港

今次派一萬蚊喎,咁佢應該即刻仆返嚟

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

JFNL 發表於 20-8-23 12:27
我們就是放不下老人家才不考慮移民

近排都好多人問我會唔會移民?如果要移民, 30年前我畢業嘅時候已經可以留低唔返嚟,係呢個時候我爸爸需要我照顧, 唔好講移民,就算我想入院做一個手術,唔係迫切我都仲拖住,下星期我都要帶我老竇去抽血,之後又去腎科複診,我老爸信唔過工人唔俾佢推輪椅㗎,我唔陪佢唔通靠我媽咪?一陣打孖碌喺度,我咪要照顧多一個?太捉蟲了

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

apple~y 發表於 20-8-23 12:39
我覺得係人價值觀問題
你照顧爸爸會唔會感覺係負累

我從來都唔覺得照顧我爸爸係負累,其實我自細覺得我爸爸係一個巨人可以撐起半邊天,好本事,佢一生努力工作,令我地生活充裕從無所缺。到而家佢老咗,有啲嘢力不從心,我哋仲要顧及佢做男人嗰樽鹽呢,有時都要小心講嘢㗎。
至於姊妹之間嘅分工,而家我有兩個細妹係同我父母一齊住㗎,佢哋工作好忙日理萬機,既然佢哋肯同父母一齊住,日常生活我可以做到嘅嘢,我就唔介意去做,令佢哋放心工作喇。我有一個仔,但而家唔喺香港讀書,又唔使我照顧,我老公又冇乜投訴,所以我比較得閒嘅,做多少少我真係冇所謂。

Adrio77    發表於 20-8-31 17:16
happylife28    發表於 20-8-24 06:20
hungng    發表於 20-8-23 13:44

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

長琦良美 發表於 20-8-23 12:54
去外國做二三等公民?香港好時就回流,差時就做逃兵?

又唔可以咁講嘅,每一個移民家庭背後都有唔同嘅理由同埋唔同嘅結果。當年我留學嘅時候,亦都係九七前嘅移民潮,嗰時我成日去一啲移民家庭屋企黐餐㗎,多數係一個媽媽帶住啲仔女(即係我friend啦)爸爸做太空人留喺香港搵錢,但真係好多都係悲劇收場.... 所以你問我如果現時要移民嘅,真係要全家一齊走,夫妻唔好分隔兩地,到時攞到外國Passport,但成頭家散晒。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

littlesister 發表於 20-8-23 13:18
好似我99最鍚大姑9, 佢都移民左廿幾年了,都無辦法,話就話可以飛過去,但99一定要人帶過去,廿幾年去過兩 ...

咁我父母獨立好多喎,佢哋從來都係自己飛過去,我老豆仲醒到一早做定國際車牌,去到可以自己揸車,所以而家佢要洗腎,成日話了無生趣,最唔捨得都係我哋幾姊妹所以要撐落去喎。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hphpphph 發表於 20-8-23 13:28
口口聲聲為下一代,根本自己想走,子女只是藉口。
第時過得唔好,就有得怨:「如果唔會為咗你……乜乜乜。 ...

做父母呢就最唔好攞呢啲嘢黎講,為下一代做過啲乜係唔需要掛係口邊,好似我有個朋友嘅阿媽,成日講:「唔係為咗你,我唔會忍咁耐而唔離婚!」我朋友成日唔出聲,但其實佢最憎聽佢阿媽咁樣講,佢話寧願佢哋離婚,由細到大家嘈屋閉刀光劍影,咁叫為咗我好?話寧願佢哋早早離婚。

hphpphph    發表於 20-8-23 13:49

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

小趴趴 發表於 20-8-23 13:47
果邊失業很高,話唔定搵唔到工要返黎呢

英國現時就業情況真係麻麻地,我家姐喺香港係高管,而家50幾歲人係英國做埋啲Mickey mouse job 不過佢覺得幾好冇乜壓力。姐夫以前喺香港係expat,依家返去我諗搵少一半以上,不過佢哋以前喺香港搵埋真係好多,一早儲備了退休生活費,但如果壯年過去,子女仍細,儲備唔夠都幾頭痛㗎。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Celine524 發表於 20-8-23 14:29
mickey mouse job 是指什麼

點講呢,即是一d工種,職位唔高,冇乜壓力但係工資亦都唔高咁囉。至於我家姐做乜,呢個係佢嘅私隱我唔方便講喇。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

littlesister 發表於 20-8-23 14:33
你父母好精靈,我99唔識字,以前在香港撘港鐵都唔識,要仔女帶,我姑9又無主動叫佢過去,點可能無端端自己 ...

咁又係,其實我媽咪都倚賴㗎,佢前排先問我可唔可以陪佢飛過去英國搵我家姐?我話我走唔到咁耐喎,我唔放心擺低我老豆係香港嘛!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

廷廷媽 發表於 20-8-23 15:50
仔女大左始終要有自己人生,父母要學識放手,中國人家的觀念有時太重,雖有親情味但有時太執著
...

其實中國人就係有呢個儒家思想囉,好簡單咋嘛,香港同中國對待新冠肺炎,係長者優先處理,但外國講到明唔會救長者先。又例如香港嘅稅制,點解會有父母免稅額?我諗歐美地方唔會有呢樣嘢,我諗佢哋會覺得係笑話。呢樣野有好有唔好,要取其中庸之道。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

wln 發表於 20-8-23 22:40
唔係嬲,係心唔舒服,唔捨得!
加拿大既樓仍在洽談中,應該仲有一段時間
但知道已行動,內心未接受到

送一句當年出國我亞嫲贈我的一句:沒有離別的傷痛,那有重逢的喜悅?

首頁

尾頁

跳至