自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

之前一年級時去養和見過心理學家,未能確定。

現在三年級因功課問題再去養和見心理學家,依家小朋友都講得出自己大意、唔專注,心理學家想拎埋班主任意見,才可出報告。

其實之前問過老師,佢上堂好安靜,但好似魂魄唔齊咁,上堂會拎自己帶的課外書看。
但問佢問題,佢係識答的。

心理學家話佢智力中上,係聰明的孩子,佢無咩脾氣,思想都好成熟。如果拎埋老師意見確診咗,食藥係其中一個方案。

我知道食藥會影響食慾,始終係中樞神經
藥物,心裏好忐忑。

有無有經驗的jm 可分享一下?

Ps. 老師無投訴過佢,因佢上堂好安靜,唔會嘈同影響到上堂。

伯爵府

佢係一線谷校讀精英班,功課好深但量唔多,只要專心做2個鐘都會做完,但佢好好多甩漏,寫字又了草要擦咗佢改過,我放工後同佢對功課,往往要搞到晚上10點。例如手冊寫做11-12頁,佢做咗13-14頁,結果又要做過。或者做落數學簿,佢就咁做咗係書入面。

因為咁我成日打打駡駡,一家人都唔開心。但佢好識諗,每次打完佢都會原諒我。

我哋同小朋友講過,不如轉校或者唔好讀精英班,但佢好鐘意依間學校唔想轉。

其實佢學術上係ok,心理學家說佢自己都唔想咁樣,只係專注力不足。

伯爵府

ah-gu 發表於 20-10-25 12:58
聽講好多谷嘅學校家長,子女冇問題都帶子女睇醫生,想子女真係Adhd, 就主動要求俾藥子女食,以為咁可以專心 ...

其實專注力不足要斷症,開藥要精神科醫生開藥,試問唔係有問題,有邊個家長會比小朋友食藥?

你咁講,係你幸福,你未經歷過。

呢啲藥唔係聰明藥,食咗唔會變聰明,聰明係天生。

伯爵府

ah-gu 發表於 20-10-25 12:58
聽講好多谷嘅學校家長,子女冇問題都帶子女睇醫生,想子女真係Adhd, 就主動要求俾藥子女食,以為咁可以專心 ...

佢成績試過考全級頭五名之內,基本上升中入band 1唔係問題。我點會因為想成績好而睇醫生食藥?

而心理學家話有可能食藥,我都好唔開心,你估無啦啦轉介比精神科仲要食藥,只係為成績?

伯爵府

omother 發表於 20-10-25 13:20
只係想講一句,明知佢都唔想,咁何必打佢?

要記住:佢係做唔到,唔係唔肯做。

就是一年級時, 心理學家話只係唔專心,未斷症,有時放工全晚都睇功課,做到晚上11點,我就唔明點解唔專心快快做完?

咁依家再睇,心理學家都話係好大機會(要睇埋學校上課表現),先知原來唔係佢唔做,係本身專心唔到

伯爵府

mike89 發表於 20-10-25 13:32

如果只係小問題,睇下會唔會用行動支援佢,咁就可以避免食藥, ...

我都問咗有無其方案,首先想試咗唔駛食藥的方法先,如確診咗會介紹合適方案。

我又問過遊戲治療可唔可以,心理學家又話唔係for專注力不足。

除咗功課問題,仲有佢會好呢啡,成日唔見嘢,書枱好亂,學校書枱櫃桶我估應該係堆滿垃圾。不過呢啲三年級情況有改善,會自己執拾下。亦影響唔到日常生活,我由得佢。

但功課問題影響到佢日常作息,佢星期一至五基本上係做功課,無時間玩,又夜瞓唔夠瞓。依家已經係返半日,返全日情況仲怡。

伯爵府

如果只係小問題,睇下會唔會用行動支援佢,咁就可以避免食藥, ...

回錯

伯爵府

sunnymama2 發表於 20-10-25 13:31
唔知以為呢個post 係我出

我成日懷疑個仔係唔係讀寫和專注力不足,但佢時好時壞,搞到我的唔 ...

係好貴,我睇養和,貪佢唔洗排期唔駛等,收費係$2000/1小時。

今次見一次面用咗$3500。

伯爵府

無功課表,佢學校講求自律,小一開始已經無功課表比家長睇,全靠小朋友自己抄手冊。

伯爵府

Elenalan 發表於 20-10-25 13:44
成績冇問題,又識答老師問題,冇騷擾同學,點解要食藥? 食藥只係為左做好份功課?

我女d功課一直都多甩漏 ...

係,佢可以睇書睇幾小時。但心理學家話舉例話,專注力不足都可以專心不停咁打機。

佢話食藥唔係為成績,而係影響到日常生活,而食藥幫到佢嘅好處大過副作用,就可能要考慮食藥

伯爵府

yokulami 發表於 20-10-25 14:08
如果純粹因為功課做得亂,個人唔整齊等等,我就唔會考慮食藥,因為有時呢d都可以係性格問題,加上男仔既粗 ...

其實我嗰個係女

伯爵府

jellyfish1989 發表於 20-10-25 15:45
食唔食藥唔係什麼臨床心理學家負責的,而係由精神科醫生決定。所以你應該去睇精神科醫生再跟進。食藥嘅副 ...

有無精神科醫生介紹?
因都想拎個second opinion,朋友介紹咗個精神科醫生,但新症只睇星期一至四上午,平日返學好難就時間

伯爵府

BB12345678 發表於 20-10-25 16:36
應該係臨床心理學家/教育心理學家做評估,之後寫轉介信去精神科

依家就睇咗臨床心理學家,下星期拎份問卷比老師填,跟住心理學家會出一份報告,到時再轉介。

心理學家就話好大機會係專注力不足。
我老公一聽話可能要食藥就好反感。佢話怕食咗藥會影響智力,我解釋比佢聽唔會,佢話食藥有改善本身智力可能係中下,先會有改善。

我覺得佢係接受唔到。

伯爵府

popolun 發表於 20-10-25 16:42
如果要做功課做到夜晚11點,我自己都會專注力不足

你明唔明,學校功課量2小時可完成,就是因為專注力不足,先會做到11點,你倒轉咗嚟講

伯爵府

popolun 發表於 20-10-25 16:51
見你寫放工之後返嚟先睇功課,而引致11:00pm先瞓覺?除咗你之外冇人可以早啲對功課?冇你喺身邊小朋友做唔 ...

其實我放工前,佢嫲嫲會陪佢做功課。二年級時我有諗過比佢上學校功課班,佢老豆又反對。
我覺很佢老豆細時都係SEN。

伯爵府

yipling62 發表於 20-10-25 19:23
食藥唔一定係為成績,樓上有d諗得太片面,樓主關心下小朋友會唔會好易受外在因素eg 聲音,影響,如果會其實 ...

心理學家就係話,成績唔係食藥原因,係因為影響到佢日常日活,人活在社會係有規範,但好多jm 話成績好洗乜食藥,佢哋唔明。

伯爵府

yipling62 發表於 20-10-25 19:23
食藥唔一定係為成績,樓上有d諗得太片面,樓主關心下小朋友會唔會好易受外在因素eg 聲音,影響,如果會其實 ...

本來佢係好主動積極嘅小朋友,好有自信,但依家佢成日話佢做唔到,我聽到真係好心up。

伯爵府

BB12345678 發表於 20-10-25 20:04
會唔會對聲音高敏,少少聲都令女女覺得好騷擾?

佢由細到大好怕生果,無論咩生果都好怕,見到生果舖或超市生果部真頭要運路走,聞到味都作嘔。

伯爵府

BB12345678 發表於 20-10-25 20:04
會唔會對聲音高敏,少少聲都令女女覺得好騷擾?

在家佢成日都話細妹嘈,令佢專心唔到。

伯爵府

CCHINGC 發表於 21-10-5 10:27
回覆 anniellm 的帖子

本來積極主動,宜家失去自信,即係有D環節出左錯,會唔會去搵下仲有無其他原因先, ...

只可以話幼稚園同小學好唔同

首頁

尾頁

跳至