跳至

首頁

尾頁

大宅

https://www.ied.edu.hk/sece/eclc/e/pdf/flyer_v6.pdf

年年都有熱話 相信今年冇了, 因為轉私校 好多人卻步了

大宅

大吉大吉 發表於 16-9-18 11:13
係咪肯定咗轉私校喇?
網頁有寫學費 也有寫唔參加免費幼稚園計畫

大宅

我都估唔到
香港唯一一間專門培訓老師的大學 其下唯一一間幼稚園
居然脫離左香港政府的資助 變左中產先比得起錢的幼稚園

大宅

kandyb 發表於 16-9-18 21:30
樓主其實唔需要對呢件事抱有太負面感覺。其實問題乃在於政府教育政策之失敗,令好多有心做好既幼稚園都要 ...
真係好感慨, 尤其係這所幼稚園 其中好重要的角式係幼師培訓 同埋幼稚園教學研究
但係將變成要交幾千蚊學費的學校 將部份低收入家庭學生撥開左 對幼師培訓同埋教學研究都一定唔係好事

大宅

scullie 發表於 16-9-19 01:47
唔係好明,佢表明唔參加免費幼稚園計劃,但可以接受學卷。
唔係好識去理解呢件事
仲有,幼嬰班去到$9800 個 ...
學券果部份係比今年已在學 明年升k2/k3 後年升k3的學生睇
如果今年未入讀k1 ,2017-18先入k1 就要交貴學費

大宅

kandyb 發表於 16-9-19 19:58
其實佢創校時已經係私校,一直都要收學費的,之不過參加左學劵計劃幾年,今年先決定退出,為左保持教育水平 ...
要話的唔係單單係學校 因為作為在校學生的家長. 明白到學校有好多限制 , 而係感慨一間同培育下一代老師咁有關連的幼稚園都要脫離資助體系 令好多小朋友冇機會入讀
我自己個囡讀緊, 自問基層 , 應付佢讀有點吃力, 我本人就係一個活生生的例子 因為冇資助 由$2000變$5000 (其實應該唔止 因為個情況會似要keep住加學費)將來細佬唔會比佢讀eclc ,即係話將來eclc又少左一個來由基層的小朋友.
以因為佢創校之初係私校就話而家變番私校就係合理的話, 咁係咪好多野 例如課程 唔使年年覆視 只要年年跟番創校之課程就合理? 咁有百幾年的學校咁好大劑? 係唔係應該反問 . 點解佢曾經加入學券計畫,學券計畫帶黎乜野好處比學校同家長/學生呢? 係因為學券可以減低家長負擔, 可以令唔會階層的小朋友都有機會入讀這學校 令培育下一代老師的幼稚園係可以有唔同階段入讀嘛. even學生都可以接觸到唔同階層的同學 對佢地都有幫助的

睇下學校的core value ,當中一句 "平等-每位幼兒都應享有平等的教育" , 有家長質問 係咪因為有冇資助 學校都一定大把人入讀 所以根本冇盡力考慮參加資助呢? 我到而家都深信 如果學校的財政係許可 佢地都想參加資助計畫.不過政策如此 無奈又感慨, 也希望將來入讀的家長 唔好因為比左貴學費而對學校的要求有改變而令學校變質 希望他們繼續信任學生的教學方法

大宅

我最希望睇到係 教育政策可以望一望這個case 可唔可以將eclc同賽小 納入大學資助的一部份 畢竟 eclc同賽小唔係一間普通的小學同幼稚園 某程度上 佢地係教育大學的實驗學校 這兩所學校的結果 係間接影響香港的教育質素的

大宅

大吉大吉 發表於 16-9-20 12:15
好同意你哩一句"希望將來入讀的家長 唔好因為比左貴學費而對學校的要求有改變而令學校變質 希望他們繼續信 ...
K2 lu
滙豐係創校之時 比左大約八百萬資助 之後都冇資助喇
咁岩教院改名教大 咪remove 埋滙豐個名囉(應該過左個資助合約規定之限期吧)

而有家長指出 點解退出資助體系 而唔搵私人贊助去豐富個財政呢?咁咪可以加入優質免費幼稚園計劃囉..校方依作面冇正面回答 似有苦衷

大宅

大吉大吉 發表於 16-9-20 13:23
我相信揾贊助,受助嘅團體會有好多規限,由其係有教大背景,我諗問題會仲複雜,我都相信你哋家教會都有好 ...
係丫 好多事都冇full picture 唯願學校好的一面繼續好下去

大宅

暫時睇 新請主任都係唔錯的
校長上任太短時間 不評論 但校長背景都好勁
各老師表現就有待深入了解

大宅

Agape2015 發表於 16-9-26 22:50
有無人知羅校長點解走咗?
據知 真係健康理由

大宅

大吉大吉 發表於 16-9-27 15:38
咁我會覺記佢哋未必係想加深課程,只係退出資助計劃,好大可能係佢哋發揮O既空間會大啲,因為學校唔係主張 ...
最大原因真係$$ , 尤其係學券計畫下 佢地曾經六年冇得加學費 令佢地收支平衡好失預算
加上學校陳舊 要裝修都冇錢...

暫時睇唔出佢地想加深個課程 我反而擔心係家長第時比咁多學費 會要求加深個課程

首頁

尾頁

跳至