自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

幾乎是屯門的士車禍事件

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210926/mobile/bkn-20210926024254322-0926_00822_001.html

la_source    發表於 21-9-27 11:39

子爵府

hohoho2013 發表於 21-9-26 17:01
畀交通部勾走咗

係就好了。呢D垃圾係交通計時渣彈,遲早累事。

子爵府

回覆樓主:

警方發言了

https://www.facebook.com/HongKongPoliceForce/videos/354697799780494/

子爵府

docomo 發表於 21-9-26 20:09
剛剛東張西望講呢單嘢,佢訪問個專家(我一路玩手機一路聽,唔知有冇聽錯),個專家話先停車果個人都有錯, ...

完全唔明你講乜?

子爵府

docomo 發表於 21-9-26 20:15
即係話果兩母女都未正式踏入斑馬線範圍,司機其實可以唔停車。

呢D只係法例漏洞。我想問你當車行到埋班馬線時,行人突然踏出後果會怎樣?較竟係立刻dump 停定架車照過?行人踏出班馬線先會否仲危險? 正常做法司機feel 到行人有意欲行出,司機寧停低比他過。如果話危險倒不如話後面架車跟得太貼。而且呢個case 司機話打晒後燈比後面車叫佢停不是突然break 架車,司機無錯,看事物要看全面。

goldpiglet    發表於 21-9-26 22:11

子爵府

docomo 發表於 21-9-26 20:26

其實而家唔理係斑馬線定係紅綠燈,都要等d車停定唔郁,先至 ...

係。有D繁忙街道繁忙時不停有車,D專家叫行人踏出先D車先停,咁即係揾行人較非膽博膽以身士卒踏出去截停D車?而車主亦收到訊息行人一日不踏出,一日都唔駛理班行友仔車照行? 唔通係咁?所以等行人行出先停車係站不住腳的,危險性肯定比停車讓行人過路更危險。夠竞危險性應該照顧预早停車時對後面的車大或是叫行人博一鋪踏出去截停D車大?TVB 問所謂師博作為車主一定buy 前者理鬼得理行人死唔死,如果TVB 問途人佢地一定buy 後者理鬼得你後面車撞唔撞散。師傅係車主,問師傅係中立嗎?佢立場代表車主定行人?

子爵府

selinako^^ 發表於 21-9-26 22:05
呢d 所謂既專家簡直害死人,唔知佢係唔係一直都係咁

引述返我之前修改說話,所謂專家,其實只係車主,只係站在車主立場說話。一係行人踏出去截停車車死,一係预早停車後面車撞散。呢D人立場人一定顧司機感受。一開始已經不中立。唔知點訪問佢唔訪問警方。

子爵府

hohoho2013 發表於 21-9-26 23:56
咪係,邊個會踏隻腳出去等架車停?
而且片中女子仲要拖住個小朋友,梗係要小心d啦。
...

呀乜師傅。今時今日,即使我行人綠燈都唔咁貿然過馬路,等D車停定先敢過。如果斑馬線D車唔停先,我點敢用自己脆弱身去軀截停你架車呀大佬呀!

子爵府

bobomia 發表於 21-9-27 07:21
呂米高,好似玩開賽車,話係專家喎 ,TVB訪問埋咁嘅人,陣間個個學佢果套歪理照做,香港就死得 ...

顶,呂米高只係個赛車手。成係赛道人都無個,D人就係赛道中的障礙物。咪鬼阻住D車行走。

子爵府

粒粒芝士 發表於 21-9-27 12:01
咁下次點都隻腳踩住條線先(emoji)
原來過馬斑馬線要咁做,長知識了

聽呂生咁講,你地D蟻民想過馬路,先用一隻腳踏出班線試一試水温先,到車真係停定先好過。不過隻腳斷唔斷就看你運數。

子爵府

saladhk 發表於 21-9-27 13:22

https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/in ...

呢條法例明顯過時,跟本唔適合現在。呂生咁高調講唔加補充隨時害死人。叫人衝出去擋車?唔擋車D車唔駛停? 人是生法律死。一般教車師傅也是教人停下讓路人過。

首頁

尾頁

跳至