少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

雖然我知攬下小朋友係可以增進感情,但有無媽媽係會抗拒?我以前係可以既,但呢幾年鬧多左,有時對住佢已經無左以前種喜悅,佢只係5歲,雖然我都會帶佢去街玩,但唔和諧既時間好似多過和諧既時間咁樣,差唔多2年無抱過攬過佢。我有見過社工,大家都叫我慢慢黎,但1年1年咁過去,我都係咁,有無媽媽經歷過,可以指引下我到底係咩問題....

子爵府

maymay220hk 發表於 18-4-7 11:47

感覺到你湊得好攰丶攰意思不只體力上丶系個心好攰丶為咩 ...

咁中間係點變番好?我都有反思,但知道點做之後,都係好似唔得,我本身個人好易炆,成日叫自己冷靜都係冷靜唔到咁

子爵府

bobby1mama 發表於 18-4-9 09:46
我都會有呢種感覺,其實都好正常呀!當一個人盡曬力,不過個仔又係發脾氣,講好咗出街要乖,要聽話,出到去 ...

而家有無好d?其實咁樣自己同小朋友都好唔開心

子爵府

vickymok717 發表於 18-4-11 11:54
我又唔會喎, 我個仔7歲,個女4歲,每晚都要我攬一攬先瞓, 我自己係鬧完就無事嘅人, 所以我鬧完就可以攬返佢哋 ...

如果平時佢地做錯野你都會鬧,你會唔會鬧到自己個人都抆埋?我覺得自己已經成個潑婦咁

子爵府

回覆樓主:

或者我具體小小,我唔知係我有問題定咩問題出現左。我小朋友6歲,我知小朋友係好輪盡,但我知成日提住佢小心會有反效果,所以我唔會點望實佢,等佢自己handle。
出去午餐食餃子,已經剪開1半等佢穩陣d,點知食食下都係跌左。搭車嘟咭,嘟完可以飛甩埋張咭,番到屋企食蛋撻,佢食哂個底先食個面,當然最後又成個跌左落地下。佢食包食乜都好係咁奇怪,成日叫佢食好小小先會食得正常d。坐,女孩子,無時無刻都係擘脾咁坐,講左次都係咁,自問平時我都唔會咁坐,唔係學我坐。
每日就係咁樣,真係好嘔血,到底係邊到出現問題定係我期望過高

子爵府

SandraLo 發表於 18-5-12 22:21
你小朋友係咪有感統問題 ?

你講完我即刻上網做research,嗰d特徵我囡無,應該唔係喇

子爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-5-13 10:53
其实你所讲嘅都唔系咩大问题。无需过度紧张。我都成日叫我仔eat over the plate,但总有跌落地既时候,佢 ...

我諗我應該好好控制下自己先

子爵府

vickymok717 發表於 18-5-13 00:02
你個女其實好正常,你諗吓一個6-7歲小朋友,wht can u expect more?

明白,我都要消化下

子爵府

artai430 發表於 18-5-12 23:34

調低期望.可能你會開心啲.

你意思如果跌左係咪唔應該再派過件俾佢當作懲罰?

子爵府

回覆樓主:

真心想問下如果開始意識到自己情緒上handle唔到,可以向邊到求助

子爵府

HelloS 發表於 18-5-18 10:30
見到你話情緒handle 唔到,實在是有d擔心你。如果你想搵人傾下,你可以pm我。 ...

多謝你阿,上面你個回覆我都好明白,我都會嘗試調整下自己既諗法,同調劑下自己既情緒,多謝你既正能量

子爵府

SandraLo 發表於 18-5-18 15:48
教仔可以幫你
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4960072&extra=page%3D1&page=1 ...

我會努力去睇去學下,謝謝你阿

子爵府

回覆樓主:

好多謝大家既詳盡回覆同支援,我嘗試努力控制自己,唔想阿囡變成我咁情緒化。
不過有幾個情境想請教下,亦係近排發癲既原因
情境1:個書包或者其他物品用完就咁放喺屋企路中心,我煮緊飯見到,叫阿囡執起,我叫左3次係確定佢聽到,到我開飯,都仲係原封不動放喺路中心
情境2:換衫好鐘意將換出黎既衫褲就咁掉落地下(全家得佢係咁),我教左無限次地下係污糟既,衫褲係放喺床,要有手尾。每日都要講一次先做到。
情景3:同細佬用攬枕玩打交,比人打中嗰個實喊,明知玩落去實會有人喊,叫住兩個停手,叫10次都唔會停,係要咆哮先停。

首頁

尾頁

跳至