自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Yeung456 發表於 23-6-24 09:21
有無 JM 做緊 , 係咪一份適合穩定又唔想博既人 , 讀書成績一般 , 或者有小朋友要照顧就最好 ?

同埋升職係 ...

到你考到、捱左三年試用期,才再考慮有冇本事條件升職吧。

如本身是做媽媽的,有份收入及照顧到家庭,已很難得了。

同埋不好以為aco or ca一定是返周一至五、九五位。有輪班、對客位,也一樣有人事問題。

同埋政府大量英文文件、電郵往來,不好以為呢啲低層位易做,佢有得選人會選學歷高優先,因為很多文件初步就係比低層文層做左,再由中高層再望。

仲有,大假是要儲返來,並非一入職即刻派大假比你,每月儲一日多少少大假!(但可以半日咁放大假)

水晶宮

Yeung456 發表於 23-6-24 09:21
有無 JM 做緊 , 係咪一份適合穩定又唔想博既人 , 讀書成績一般 , 或者有小朋友要照顧就最好 ?

同埋升職係 ...

補充下,咁aco or ca點都好過醫管局合約EA I-III那類文職。

水晶宮

shareholder 發表於 23-6-24 14:15
梗好架,但要請你先得,每年八萬人爭百幾個位

沒錯!人地請,才再考慮下一步啦。

椅子都未坐上去就幻想咁多升職點點點,政府沒出錯糧架,加得那一截錢,負的責任又會多左重左。

水晶宮

opclk99 發表於 23-6-24 16:24
Agree x 2
有d人講到好易入職咁。
真係咁易?

係。

啲人幻想到好易。單是第一關考word excel中英文打字已肥左起碼一半人。有得面試都要緣份、運氣。

入左職才知派去邊,一不合心水又即閃,大有人在。

份工叫做好過合約工的文職,但不好以為好輕鬆好易。

仲有啲人狗眼看少aco , ca呢啲工。(其實更多係考都考不到而係度酸人。)

水晶宮

一隻鴨鴨 發表於 23-6-24 13:06
穩定

兩者都有機會要shift,例如派去康民署,同埋有d位都好忙,例如運輸署。

Aco, ca全年招聘,咁好?看來近幾年流失不少人吧?以前是二年一度咁招聘的。

水晶宮

opclk99 發表於 23-6-24 16:42
Agree x 2
十年前我做Data Center有很多trainee出入公司,
其中有一個高大後生(外國Master Degree+中大 De ...

係。或者呢類人考EO會得呢。

水晶宮

29XX86 發表於 23-6-24 16:52
2018年果屆,ca有2萬7千幾人申請,得16.x%pass到skill test, pass到先有得interview.
...

嘩!得咁少!

水晶宮

Littlecatta2013 發表於 23-6-24 21:28
但EO係好難考,我部門d EO個profile好多都好好。我諗唔係三大機會會低d。同埋而家應該好多master 去考,畢 ...

其實,如果在職媽媽計,升到co max有4.5萬左右,加另一半都有6-7萬月薪,個屋企已是好過好多普通打工仔。

但男人賺co max,而太太ftm or 賺一萬多一個月,咁就普通啲了。

所以ca or aco 存在不少師奶類,個背景未必差。

水晶宮

Littlecatta2013 發表於 23-6-25 13:07
同埋入左去要調整自己心態,千萬唔好同舊制比,佢地多假期有長糧退休金,擺明等退休唔做野,咪變相感覺自 ...

你都就max, 已經不錯了。作為在職媽媽, co max vs sco max, co max 勝價比值多啲架。

除非你小朋友已高中或大學,你不介意sco做咁大範圍野,有時EOI 沒返工, sco要幫手答埋,答的野要代表某部門…壓力都不少。

水晶宮

liumeowjen 發表於 23-6-25 13:58
Errrr
其實唔係咁多人真係有興趣既

人各有志。

或者說,有批人眼高手低那些就會扮成沒興趣,但其實好恨入,只係考極未考到。當然,人中龍鳳,EO, AO人材,甚至乎各行各業精英,請跳返上一頁。

水晶宮

Littlecatta2013 發表於 23-6-25 14:20
CO CP值係最高,我自己如果有幸升到CO都唔會再考SCO。D EO做幾年都調走,根本唔會熟悉到部門運作,就算d E ...

絕對係。

水晶宮

Littlecatta2013 發表於 23-6-25 14:25
有人係咁,老公係專業人士,太太寧願唔升都唔想多左野做。
有d後生未結婚但求work life balance ,放工有 ...

正是這樣。

水晶宮

sisilee321 發表於 23-6-26 07:08
aco 要頂薪大約8,9年....上年政府加2.5,再對上一年凍薪

e 8-9年唔係咁易捱.....中年人求穩定好多減一萬 ...

Aco要12年才可到頂薪,由point 3-15.

水晶宮

anna59 發表於 23-6-26 17:28
好做就吾使成日請人啦

暫時二年請一次。

好不好做視乎派咩位。有比較才有取捨。

咁,我覺得起碼好過外面啲合約工先,佢起碼係長工。將來仍否維持係長工,就難說了。

水晶宮

zitamamama 發表於 23-6-26 18:27
我冇做過AO, EO,其實工作性質係點?
多數做文件工作?
我都40歲,有時都想入政府,穩定,我係私人公司(同一 ...

入境處要考埋體能。所有紀律部隊一律都要體能得。

AO, EO多數請2-30歲,中年人士如果入到ca or aco已經算不錯。

總之做呢類位不是做簡單文件,好多野要協調、聯絡、溝通。呢啲沒人可以單對單教到你。埋位要快上手要識做;最好識到有做返政府的朋友,方便大家互通消息。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊