自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

唔好以片蓋全話所有公務員都 HEA, 返工時間可以玩電話上網又偷懶。

所講嘅呢D 行為,淨係向BK都大把JM 向返工時間蒲BK啦。唔通所有OFFICE HOUR 內的留言只係無工作者或公職人員咩 現今社會根本大部份打公仔都會做下睇下手機,標準應該一視同仁。

好多公務員入職頭幾年人工都低過市場一截, 係捱到跳盡POINT先近返市場價咋。每個位跳幾年POINT 就無, 升職一定有足夠學歷先有機會入隊再等人退休有空缺位考,點似私人職位可以話升就升?

公務員每年加人工成個過程要唱足幾個月外界就注意,私人公司加人工獎金福利果D 唔會唱通街。

Boeing787    發表於 23-5-17 20:13

大宅

Kittymummy 發表於 23-5-17 17:47
我果班公務員朋友,特別低級果d, 根本唔會有vpn比你去access,work什麼?
...

咪係囉, 政府無技術系統支援公務員WFH,員工可以點?

疫情咁急,政府無準備好正常。最緊要之後點做返好個安排。

話就話WFH,果段時間政府後勤職員都有好多ad hoc 野要做,幫公眾攪乜乜基金申請,同事檢測/確診打針、放假呢D reporting 特別嚴緊,全部係突然其來extra要做仲要朝令夕改要配合,我屋企人向屋企WFH根本做唔到,做唔切,日日都焗住要返工趕交貨。

話公務員wfh 但呢D要黙黙返工努力嘅實況,會向新聞睇到咩?

大宅

回覆樓主:

大家選擇入邊行乜野類型機構時,應該已有不同預期, 自由選擇。
永遠「睇」人地好就唔滿意,係咪要共產,工資福利全城一樣先開心?

首頁

尾頁

跳至