跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 ~~nitto~~ 的帖子

我上年9月參觀過呢兩間OPEN DAYS..
榮真90年代校舍, 細係細D, 但都算企理. 最令我印象深刻係佢地D學生有禮貌, 開心, 自信.
正慧校舍靚又大好多, 感覺老師都幾嚴, 出來講解既學生們有D 緊張口疾疾.
仲有一點, 榮真係維也納花園旁, 環境無咁雜, 加上我有一街坊都係榮真仔仔, 我個人比較喜歡榮真多一D, 但可惜我無宗教分, 所以自行我無揀佢, 其後抽獎基於111策略亦唔敢揀佢.

男爵府

既然你有宗教分(20分), 緊係揀榮真啦, 無理由15分來揀正慧.
聽朋友講, 佢幼稚園好多人都有宗教分, 第一ROUND自行已經入晒嘉福榮真.

男爵府

回覆 babyloklok 的帖子

點情況?
曾梅活動教學, 上年OPEN DAY時間撞左, 我未有了解呢間學校.

男爵府

回覆 babyloklok 的帖子

babyloklok,
其實你已經好用心分享, 唔需要太勞氣.
一間學校總有好與唔好既一面, 所以來緊揀學校既家長們真係要花D功夫, 親身去OPEN DAY走一轉去感受下.

男爵府

回覆:歌莉亞 的帖子

我一直有睇開呢個post, 大家係度分享緊上水小學既意見,請呢位媽媽唔好再打爛砂盤問到\"都\"別人的家事 (其實babyloklok解釋得好清楚),人家A仔又好,單非又好,都不在大家討論範圍。
講真,官校/津校除左叩門位,收生都係以計分/抽獎入,所以學生質素/家庭背景好參差,並不存在入左某間熱校就高人一等既情況。
Babyloklok已經好有心分享,希望來緊揀校既媽媽會多參考各方意見。

mrs.so  有理,認同  發表於 14-7-14 09:42
nillnill  有理。但派得差而又叩唔走難免有點低人一等的心態作祟。只能天天向自己說是錯覺。  發表於 14-7-13 10:22

男爵府

回覆:nillnill 的帖子

小班原先25人,加叩門2位,應該都係27。

男爵府

認同! 睇完某以TMMS之名來回覆這個家長POST後, 我仲心寒! 津校是非牟利教育機構, 但有聲稱老師代表來護主, 來硬銷其教學理念及成功表現, 手法近乎商業機構.
另外, 老師代表說沒有小二焦慮症學生停過學, 但我曾從某家長(not babylokok)口中都聽過呢個CASE, 那位MAMA亦係FB提過, 難道大家都係道聽途說? 我真希望呢個CASE係假, 如果係真個位小朋友真好慘!

windleaves  “商業機構”同感!當日open day後就覺得該校校長的風格好amway feel!  發表於 14-7-22 21:39

男爵府

回覆:上水小學依家排名?

我都見曾梅post左今年升中佳績,恭喜晒! 今年升中人數減少,我都想知其他小學如何,話晒呢個post都係講上水小學。

男爵府

回覆:mrs.so 的帖子

Mrs.So, 以今年來計,一半人入英中係咪算好標青呢?我知今年好多學生都派得滿意,有冇家長知道其他北區強校,如李志達/惠州/正慧/榮真等派得如何呢?

首頁

尾頁

跳至