親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

manyjennifer 發表於 17-4-5 09:50
我見旅遊書又唔多景點啊!仲以為16日好夠添,有咩好介紹係必要去嘅景點啊?謝謝你先。註:不自駕
...
從來唔會有必去景點,只係睇你有無興趣

其實旅遊書資訊好少,
旅遊書來來去去都係講個幾個地方,
你可以上 google 查人地既遊記,會有多D idea,
或者如果你真係想跟書,
你可以睇下面呢一本,
香港有得賣,
佢係日本人寫,
每個地方都會有深入D既景點介紹

http://linshibi.com/?p=7908

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

manyjennifer 發表於 17-4-5 09:50
我見旅遊書又唔多景點啊!仲以為16日好夠添,有咩好介紹係必要去嘅景點啊?謝謝你先。註:不自駕
...
如果真係要排,你唔去鹿兒島個幾日,
去曬別府或由布院,
再分多一日去長崎佐世保咁,
其實交通費己經差好遠

珍珠宮

Lavender22 發表於 17-4-11 15:39
回覆 bik1229 的帖子

剛check 了都full
其實你應該確定左日期 ok 可以出發再睇酒店,而家比幾多酒店你選擇都無用,
到時都係要再搵

珍珠宮

SHARONJULIO215 發表於 17-5-15 15:43
回覆 shinku 的帖子

想請教下個月去福岡有小朋友同行.
由布院一日來回係好花時間
可以考慮門司港個D,
但唔知岩唔岩你玩

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-15 14:09
請問有無媽媽知道,別府去熊本搭JR係唔係一定經小倉或博多先可以去到熊本?
我上官網search路線圖,發覺咁樣 ...
而家有巴士,但時間好耐而且一日得一兩班,
所以都唔多建議

珍珠宮

sugarcheung 發表於 17-5-13 19:56
你好呀,請問你睇過邊個煙花祭?
因我去的時候剛好在門司港有,不知道好不好專登過去睇
...
我上年遇到,但因為前年佢話睇完煙花要成四個鐘先散曬D人,
所以早上玩到中午見人多就走

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-15 20:56
好,唔該晒。我係呢區做功課時,見到有你既好多post去答人問題。

亦搵到你提供既yahoo transit jp 既link ...
https://nicklee.tw/?p=1409
如果係北九州,應該只有博多到門司港一段既新幹線唔用得 pass,
你查到邊段要用?

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-16 10:35
岩,加上搭JR座位都舒服,即使兜圈都會搭。我今次暑假由別府去熊本,搵左JR路線,大概兩個幾鐘,希望d小朋 ...
你可以試下 copy 轉車站既站名去 google 查下,大部份站都可以搵到個站既平面圖,
大約睇下你上車同轉車之後係邊個月台,
有個心理預備落車之後點行,
同埋估下夠唔夠時間轉車。

如果成年人,無行李,月台又近,
三分鐘都可能得,
不過最好睇下如果 miss 左呢班車,
下一班車要等幾耐,
如果唔駛等好耐就唔好咁趕啦,
太心急上錯車仲衰

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-16 14:32
以下呢個例子,由布院 -> 別府除左由布院之森,我仲搵埋後備方案,就見以下路線。

12:45発→13:53着 1時間 ...
http://www.jrkyushu.co.jp/railway/station/__icsFiles/afieldfile/2016/09/09/oita_st_kounai.pdf

到達大分應該係 6,7,8 呢幾個月台,要去 3 號月台係要D時間,
我建議你坐下一班車,
你用查交通網查到大分,
之後可以查佢個時間表,
如果係用 yahoo 路線情報就會出到下面呢個:

https://goo.gl/8LtbFT

你睇番如果你 miss 左 13:45 個班車,
click 下一班 13:50 會見佢都經別府,再趕唔到既話,
你 click 14:11 個班黎睇,佢都經別府,
所以你唔需要咁趕的。

珍珠宮

SHARONJULIO215 發表於 17-5-16 10:41

多謝你建議...我都考慮左好耐去唔去由布院好.
耐玩既話可以玩一整天,你可以上 google 查「門司港 懶人包」,
景點其實好集中。

車程視乎你想唔想比錢買時間,
你可以上查交通網睇,
只要打頭尾站名就得。
即係你頭站打「博多」
尾站打「門司港」咁,
新幹線貴D但快,
普通車慢D但平

https://transit.yahoo.co.jp/

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-16 18:03
我係查到小倉->博多一段唔用得JR PASS..因為我其中行程會由別府去熊本..
JR 由熊本會經小倉/博多轉車再落熊 ...

除左博多至小倉一段唔可以, 其他新幹線都得, 來回別府至熊本既新幹線係唔會去左小倉的,所以應該唔會坐錯?

珍珠宮

迷人pinklady 發表於 17-5-17 11:43
你真係好叻好犀利呀
其實係因為我份人乜都驚,怕到時會有乜意外發生,
咁諗下到時有乜可能發生,
自然又會諗下又乜解決方法,
攪攪下就搵到好多野

珍珠宮

lovelyheihei 發表於 17-5-17 13:31
由博多坐SONIC 去小倉住小倉, 別府去城島高原 driving school 住別府, 回程去由布院行半日, 坐由布院號去久 ...
理論上係順路,不過你要諗下如果買唔到由布之森既車票你要點算

珍珠宮

lovelyheihei 發表於 17-5-17 16:08

有其他火車可以坐嗎?
由布特急可以,不過會先經博多先去到久留米

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-17 16:09
我幾白痴呢,明明打博多3日,最尾2日打左福岡,其實最尾都係返博多住。你係咪指JR有優惠? 我老公同事有講, ...

del

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-17 16:09
我幾白痴呢,明明打博多3日,最尾2日打左福岡,其實最尾都係返博多住。你係咪指JR有優惠? 我老公同事有講, ...
兌換有效期為購買3個月之內,但唔好去到咁盎盡,
早兩個零月買都OK

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-17 19:22
我老公同事建議我老公六月尾優惠期買,八月中去時換,計過慳返好多,但呢d優惠我真係唔識搵,你地常去日本 ...
其實我都唔多搵到架,見到有就有,
有時搵唔到就搵唔到,
反正因為大部份 pass 都要連續幾日用,
我係慢遊型,
通常買 pass 番而唔抵。

珍珠宮

chankomi 發表於 17-5-19 13:29
請問門司港海峽花火大會, 係咪一定每年8月13日舉行? 定今年仲未出日子?
出左啦
http://hanabi.moji-retro.com/

平成29年 = 2017 年

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-24 02:55
唔好意思..你呢個回覆..我睇就絕對明白..當我再PLAN JR時間表時..發覺好亂..所以我要長氣地再問下你..而我 ...

只可以乘 3
詳細可以看這個 pass 的使用說明:

http://www.jrkyushu.co.jp/chinese/railpass/railpass.html

首先,1 是不可以的,
JR新幹線のぞみ是山陽新幹線,
pass 的使用說明中提到「JR九州鐵路周遊券不能搭乘山陽新幹線(包括博多~小倉區間)」

另外,2 也是不可以的,
JR新幹線さくら是新幹線櫻花號,
本來是可以乘沒錯,
但 pass 的說明也有提到

可使用的列車
有效區域內的新幹線(瑞穗號、櫻花號、燕子號)的指定席、自由席
※博多~小倉區間不可搭乘

所以簡單來說,博多至小倉的新幹線都不可以乘。

可以乘的新幹線只有博多至熊本一段,
時間表可以查交通網或看這個:

https://goo.gl/TjqDrs

如果你真的由別府到達小倉的話,
小倉至博多一段可乘特急(pass 有包),
但乘車時間會比較長,
要不然就只有自行買新幹線的車票了。

珍珠宮

小儀皇后 發表於 17-5-24 12:16
多謝你既解答。雖然小倉去熊本又係櫻花號,
博多去熊本又係櫻花號,但竟然係後者包埋JR Pass,總之我要搵 ...
總之我要搵既路線係唔經小倉實無錯了吧
可以咁理解,
雖然其實你都可以唔坐新幹線而家特急的。

首頁

尾頁

跳至