自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

只要你用真誠既心向天主禱告,天主必定會聽到,儀式既野可以慢慢學,我相信天主唔會介意。

如果你想認識天主教,可以去呢個網址,搵搵邊個聖堂最近你,然後打去問一問慕道班既資料,參加慕道班可以幫你認識呢個宗教

https://catholic.org.hk/%e5%85%a8%e6%b8%af%e5%a0%82%e5%8d%80%e8%b3%87%e6%96%99%e6%90%9c%e5%b0%8b/

主佑你(emoji)

男爵府

cathy-tse 發表於 21-1-13 23:54
我知

玫瑰經同 玫瑰露係一個好朋友

請你唔好將別人既宗教來開玩笑,互相尊重
同埋你個笑話,一d都唔覺好笑, 詼諧當幽默

男爵府

Catty2020 發表於 21-1-13 22:48
多謝你解答,你係咪天主教徒?我都有問过聖堂關於慕道班的資料,其實我未打算受洗,我只是想認識和探索下聖 ...

我係呀。
學樓上jm講,慕道班目的唔一定去受洗,你去聽下,了解下,再諗洗唔洗,呢件係人生大事,真係信先去洗。

天主教唔會慫恿你響未ready 既情況下去受洗,我反而見過可能佢上唔足堂,或者其他原因,聖堂會勸佢遲一年再洗。

而家疫情關係,你可以打電話問問你附近堂區,話你想了解一下天主教,又未想上慕道班住,睇下神父或者其他工作人員有冇時間響電話解答下你,開解下你,我相信佢地會好歡迎你。

你肯踏出第一步,天主會安排之後既路 唔需要顧忌

男爵府

思澄爸爸 發表於 21-1-14 01:16
相信主是有聆聽,答不答應其實可以説是一個希望及交託。將心事,困惑跟上主講,一切自有安排。就算不是你 ...

係,天主能夠醫治人既心靈,會安排人走最正確既路。但未必會答允一d佢覺得幫唔到既事,佢既眼光係睇得好遠,我都靜待緊佢既安排。

首頁

尾頁

跳至