自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

乖寶寶布布 發表於 23-11-3 21:52
頭30名好多全科100/極接近100....

的確係㗎,記得有一年我小朋友四科分別96/97/98/99,欠咗個100分已經落咗去全級12

公爵府

2024年龍年勳章

香蕉煎餅 發表於 23-11-3 21:04
係咪都係自發性學習?零外補?喜歡返學?多數女仔?

今日同朋友傾起。。。。發現級頭的反而不是太谷的家長 ...

P1-P4 級頭10男仔佔多,級頭幾個比較自律,做功課認真,我所知比例大概係 唔補8:補2
P5-P6 級頭10女仔多啲,一樣都係自律,鍾意學習,高小要應付呈分派位可能多咗一/兩個補習,不過都唔係全科補,我認識幾個父母都係幾laid-back, 放手俾小朋友學習,全部同學仔都入晒b1a/b。

公爵府

2024年龍年勳章

hkgra 發表於 23-11-4 12:04
回覆 loveclementine 的帖子

差唔多,記得初小英文96,排全級1x, 依家小朋友係好勁 ...

我哋嗰陣係P5, 初小反而無乜激烈,部分同學仲未開竅未識認真,但係鍾意學習嘅同學就一早喺頭10有位置,幾乎每年都係嗰幾個佔頭6,只係排位唔同,係上到高小可能有部分級10邊緣有補習發力,變成好容易差1/2分就跌出10大

公爵府

2024年龍年勳章

katrinamama 發表於 23-11-4 12:42
我見我女d同學,考级頭嗰d,部份父母都係教師,自己教,不用外補。

我以前pt補中學生,所以我小朋友除咗幼稚園時期出去學phonics,小學時期都係我跟,跟嘅意思係放手佢自己做,我只係睇老師改番嚟錯嘅地方再解釋點解會錯,默書就幫手溫,其他由佢自己發揮,除咗1次跌落12,小學一直都係級頭嗰班。

公爵府

2024年龍年勳章

Kellytai 發表於 23-11-4 16:24
題外話

其實點知級頭要唔要補習? 你地係班谷會公開討論?

無公開討論,不過咁多年頒獎禮上來來去去都係嗰班家長,大家都熟識有傾計,有冇補習會講,同level 無必要呃人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊