少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

SandraLo:

又有問題要請敎你啦!

囡囡宜家15個月,之前食粥都好地地,但係呢個月開始,食粥有好大問題,成日扭計又大喊,都唔肯食,但係我知佢又唔係唔肚餓喎,有時氹一輪佢又可以食晒一大碗,之後我地食飯佢又要食都仲食得落。

平日麻麻餵,爺爺麻麻會用盡方法不停氹,氹到佢好開心就會食得晒,但係佢要求就愈來愈過份,初初係咁二氹下就ok,宜家就要出盡法寶,連唔比得佢玩既野都比晒佢先得,好唔想繼續咁樣。

尋日我放假自己餵(午餐),佢又大喊,氹都冇用,唔知點做好,諗住ignore佢喊,等佢喊一輪先再食,喊左半個鐘就停左,但係一提起食粥又再喊過,試左幾次都係咁,只係喊少左。終於決定收碗唔比佢再食。下午茶時間飲奶,明顯合作左,或者因為真係好肚餓。點知晚餐又來過,食左半碗又開始扭,但係冇乜點喊,只係唔肯張開口,終於又要氹一輪總算食晒。

尋日咁樣餵真係好失敗,但係我真係唔知應該點。收碗唔知對佢係咪真係有效,因為佢好硬頸,就算好肚餓,佢寧願啜手指都唔會話要食野。同埋如果真係收碗,應該點樣收,係限定時間就收,定係佢唔食就收?個過程又係點,中間我可唔可以氹佢,定唔食就由得佢?如果唔收碗又有冇其他方法?

thx!

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-6-22 22:44 發表

jj032008 :

你先要知清楚收碗的意義, 才可進行……
你有冇試過粥以外的食物?他會不會是突然喜歡吃粥?
若你知道他不是不喜歡吃粥, 那他會不會是不夠餓? 所以吃得慢?而爺爺嫲嫲又心急了些, 做盡一切要佢短時間內食晒? ...

有試過食字母粉,以前都好鐘意,宜家情況同粥一樣,我地食飯,佢會鐘意食少少,但都只限於幾啖,比得多就唔食,食奶又係麻麻地,由於食人奶,佢只喜歡埋身食,不過都食唔多,二個月大起,佢已經唔肯用奶樽,麻麻冇佢辦法只好用匙羹餵。

我諗有時或者真係唔係太餓,但係有時訓覺過左成個鐘先食,一樣係唔肯食,就算肯食,一兩啖之後就開始扭。

之前一般合作既話,10分鐘左右就會食晒,宜家又要氹又要食,要成半個鐘,我前兩日就攪左個半鐘都食唔晒。

麻麻氹係會比玩具佢玩,初初係比佢自己既玩具,宜家連玻璃公仔/指甲鉗都比,總之要乜比乜。我氹會係比多支匙羹佢,佢好鐘意餵我食,所以係佢一啖我一啖(佢唔會'畢'所以我果啖其實係冇野既),佢食得好我會讚佢叻。

我唔會鬧/嚇佢,基本上收左碗之後我會好似平時一樣,唔會再提起呢件事,亦唔會比餐以外既野佢食。其實,佢從bb開始,都從來唔會喊要食野,冇野食對佢來講好似冇乜所謂。

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-6-24 19:23 發表

jj032008 :

如此說來, 他可能真的冇食嘢「癮」, 但點都好, 試咗隔耐d 先食一餐先(因為要先知佢係咪唔餓), 同埋記得要食兩啖就要讚啦!

多謝你回覆,我會試下或者遲半個鐘先食,睇下會唔會好d。不過我仲想問,其實食野既時候,我應該要佢專心食野,定係都可以比野 佢一玩一路食。

thx!

大宅

Sandralo,

呢幾日都係遲左半個鐘比囡囡食粥,好似冇乜進展,終於我奶奶頂唔順,放佢落地唔理佢(食粥時坐係high chair),佢大喊捉住我奶奶隻腳,我奶奶就抱返佢上high chair要佢繼續食,佢又唔肯食又放佢落地,終於來回左幾次之後佢就乖乖地食晒碗粥。宜家食粥比之前乖左,一唔食我奶奶就會話放落地唔理佢,佢就會食。我想問咁樣食有冇問題,算唔算靠嚇。

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-7-3 19:21 發表

jj032008 :

其實放佢落地佢唔制係乜嘢意思呢?代表佢唔係唔想食, 係驚住冇得食所以要求坐番上去?
如果囡囡大喊, 嫲嫲先至按佢意願俾嗰樣嘢佢, 咁囡囡會學咗用喊嚟要求!
都想問埋, 如果囡囡冇話要上番high chair, 嫲嫲 ...

其實放佢落地,佢唔係怕冇得食,係怕麻麻走左去唔理佢。囡囡冇話要番上去hair chair,佢只係要求麻麻唔好走,但係佢只得兩個選擇,一係麻麻走,一係食野,所以要麻麻唔走=佢要乖乖食野。咁算唔算用喊來要求一樣野,還是只係用喊來表達自己既選擇。

我唔知有一日如果佢唔介意麻麻走,麻麻會點做,但係我估麻麻唔會比佢唔食,一定另外諗方法要佢食。

其實如果佢選擇左比麻麻走,係咪都應該跟佢選擇做,唔理佢幾耐先叫做左。

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-7-4 23:13 發表

jj032008 :

「我唔知有一日如果佢唔介意麻麻走,麻麻會點做,但係我估麻麻唔會比佢唔食,一定另外諗方法要佢食。」~~ 唔……即係話嫲嫲見到囡囡唔願意佢走, 就用呢樣嘢嚟「要脅住」佢先.
長遠嚟講, 囡囡係會學咗用番同 ...

"咁佢有冇用讚呢?唔係得先讚喎!" - 唔係好明,即係幾時讚同點樣讚呀?

大宅

原帖由 SandraLo 於 09-7-7 11:18 發表

jj032008 :

你未睇點讚個topic ? 睇第一個post就夠啦!

睇左啦,但係都唔係好明,你話唔係得先讚,咁即係幾時讚,因為好多時佢一啖都唔肯食,如果食左一啖我都仲可以即刻讚佢。同埋如果佢係喊完一輪先肯食,咁我又應唔應該讚佢。

首頁

尾頁

跳至