時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

政府過去廿年,就係太保守,少左大膽規劃投資。

點解咁著重人工島係咪俾香港人住?重要係對香港經濟有無作用。對社會有經濟發展,就有機會,對本地人都會帶黎好處。

你都識講,2047 年就到,其實d 儲備依家唔用,2047 都係俾中央拎晒,咁點解依家仲有控制權,唔用左佢?

用錢係改善醫療,改善褔利,就只係使錢而唔係投資,帶來既只會係負擔

用錢係大型基建,先會帶來機會。當然投資係會有機會損手,但香港繼續死守財富,遲早玩完。

伯爵府

今次要起人工島,都唔肯發展棕地,原因係棕地已經俾發展商買晒,政府批准發展只會令發展商肥肥。之後又會俾人話官商勾結。

而且棕地大部分係新界西北,離開商業區太遠。依家沙頭陸起屋,俾你都唔想入去住啦。

伯爵府

一夜傾情 發表於 18-10-13 11:40
問題係2047年後.個島香港仲有冇自主權?
你起得一個?會唔會再起第二個?
當無法案保障時.任何野都係相當危險

其實有乜所謂?

如果到時個島香港無自主權,就香港所有地方都無。

到時可能只係廣東省一個城市,亦可能到時中國分裂左,三十年後邊個知?

但係唔通因為唔知未來會點,而放棄規劃?

土地問題係香港發展一個最大既阻礙,要解決呢樣野,香港先有可能突破。市區地其實有邊到仲有?? 郊野公園又唔俾郁,維港又唔俾填,人工島又唔俾起

伯爵府

一夜傾情 發表於 18-10-13 11:49
醫療呢.教育呢?呢度點解唔落去做?
仲有軍事用地呢.你敢唔敢囉
新界既地大把點解又唔敢囉?

醫療只係負擔,唔係投資

教育開支每年都有增加,教育有唔同既私人教育機構

但基建,除左政府做,私人公司唔通可以自己起個島?

新界好多地,其實係私人擁有。佢地買番黎時,係農地唔值錢,成班老虎係到等政府發展就開大口。

伯爵府

一夜傾情 發表於 18-10-13 11:56
增海我唔反對.但係起人工島講緊唔只我地呢代
比錢.講緊既係下一代.點解我地要比下一代去受苦呢?
...

你依家買層樓,都要供成世啦,你係咪想下一代繼續係咁?

人工島造價1萬億,但賣地可以收番1.5萬億,點解一定會蝕?

土地儲備增多,地價下跌,收購東北棕地都會平左啦。如果呢一代,仲有錢駛都唔駛,係咪等到阿爺話,你d 錢係我既,咁下一代一樣乜都無。

伯爵府

一夜傾情 發表於 18-10-13 12:56
咁點解要為中共服務呢?
仲有30幾年

不要再發夢。自1997開始,所有野都受中央控制,你話中央出一句聲,政府敢反對嗎?解放軍就係隔離。以前英國一樣,英國政府出聲,港英政府就做,英軍又係政府總部隔離,但不受政府指揮。香港人從來都無決定權,只有為宗主國服務。

你要面對現實,中國對香港有主權,就算咩基本法,都係英國政府同中國談判出黎,叫做對香港人有交代。如果當年英國真係咁重視香港,根本唔駛回歸,亦唔會只俾英國 (海外)護照去分辨我地。無利益既野,無國家會做。

中國想收番香港,因為香港有錢,有國際地位。唔通真係為民族感情咩。中央一句要錢,金管局借d 意買國債,已經幾百億俾左佢啦。

首頁

尾頁

跳至