自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

道路上既冧樹未清好,巴士開唔到,鐵路又未搞掂,基本交通配套都未搞掂叫市民點返工?

睇下尋日既市民,用左幾多時間去搵車搭,搵路行去搭車,排隊等車?特首無權叫僱主停工,但最起碼佢可以起帶頭作用,宣佈非必要既政府公務員可以留家不用上班,私人機構可以選擇跟定唔跟,但宜家佢話要互相體諒彈性處理,即係叫你班蟻民返工啦仲留喺屋企。仲有佢見記招話公務員如果上班有困難打個電話俾上司請假就可以,最終有公務員話當日下午先收到相關既電郵通知。 一個咁既決定辛苦左既唔止市民,仲有清潔工,消防要連夜趕工盡快清垃圾冧樹開通道路俾車行。

sonet    發表於 18-9-18 10:43
sonet    發表於 18-9-18 10:42
me920    發表於 18-9-18 10:20

男爵府

露比EE 發表於 18-9-18 08:58
咁又出現另一個問題,當一間公司有8成都返到,咁果1-2成如果唔係住偏遠地方,佢地係咪可以選擇其他交通工 ...

我諗唔係偏唔偏遠既問題,就算住得近無車到,路又有冧樹行唔到過去咁點返?冧樹阻塞行人路,員工係咪要攀過啲冧樹去返工?咁如果攀樹期間受傷,或者步行途中有樹冧落嚟壓死左咁公司負唔負全責先?保險賠唔賠先?

如果見到咁既道路情況,員工決定唔攀樹返屋企唔返工,但按你所講公司有8成人都返到工,佢地仲住得遠過呢位員工喎,呢個員工打返公司同老細請假,你估同事同老闆又會點諗呢位員工,我好肯定佢地一定懷疑呢個員工射波!老細係唔扣你人工,勤工同大假呀,但喺大家心中對呢個員工既印象已大打折扣,睇下年終appraisal點寫。

WChan    發表於 18-9-18 15:18
焦糖媽    發表於 18-9-18 12:12
sonet    發表於 18-9-18 10:48

男爵府

露比EE 發表於 18-9-18 09:24

原來appraisal 先最重要,咁其他就唔係問題啦!

我無話過appraisal最重要,請你唔好斷章取義!

係客觀環境因素,交通配套同路面情況根本應付唔到上班人流。大家浪費哂啲時間排隊等車,搵路搭車,塞車。

有無睇新聞啲市民係等上車等到焗暈左,仲要唔係單一情況。

sonet    發表於 18-9-18 10:50

男爵府

至愛朱古力 發表於 18-9-18 10:12
你有冇問準時返工同時坐咩車返工呀?可能人地坐私家車呢?你昨天有冇坐火車呀?最憎你呢種人 : ...

(相片來自facebook)

首頁

尾頁

跳至