跳至

首頁

尾頁

大宅

GoldGoldMic 發表於 19-8-10 15:24
讀書有冇age limitation ?

無架,不過你用咩理由申請 同個官批唔批 又另一會事 你搵agent攪好d 因為我朋友都要搵人攪先去到 佢34歲 年齡過左正常讀書年紀 佢話唔容易批

大宅

kkyyn 發表於 19-8-10 10:22
請問一年學費+生活費,預計大約多小$呢

學費私校 無論小/中學都 要最少1500-2000cnd 一個月 公校就要問 因為唔係間間收國際學生的

生活費就 租屋 $1500cndbasement 都有, 正常自己一間屋 condo/apartment 1房都要1800以上 睇邊區啦 uptown markham/richmond 相對平d 成間house 由$2500cnd 以上都有

車就可以買一/二手 都係睇放食飯
平平地幾萬蚊hkd都可以有一架 車行好多都有得揀
油費 + 保險 $500-700應該好夠

食物生活 2個人其實1000-1500cnd 都夠
水電上網電話:300-500cnd 都夠

約一個月連學費+ 租屋+車+油+保險+ 食飯其他雜項約 6000-7000 cnd

我以多倫多生活指素 + 我計鬆左的

大宅

GoldGoldMic 發表於 19-8-21 00:22
我都諗住master .. 過左40 去讀mba 都得gwa ?
, 普通master 都見有人讀

唔係唔會批 佢地唔批係怕人地有移民傾向 所以你寫封SOP 要寫得好好 說服個官

大宅

GoldGoldMic 發表於 19-8-21 09:30
SOP 是什麼(study plan?)?one of the documents for study permit application?

你要準備以下
- study of purpose
- settlement plans (your spouse)
- going purpose (your spouse)

生活+住 + 搵工 我prefer Ontario , 因為好多大城市都係安省 但比較難拎PR 要求高

Alberta 就好凍 但生活指素低好多好多
你另外可以睇埋manitoba 更容易拎PR

我建議洗d錢搵agent做 我朋友都係搵人做的 因為一failed無第2次

首頁

尾頁

跳至