自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

其實如果大家係朋友,大家又冇血緣關係,你可以對人地有啲咩期望

我一向對人冇咩期望

水晶宮

mononoke 發表於 18-1-16 08:02
幾件事 令我呢排好難受
唔知算唔算係期望
睇下大家點睇

1. 有家庭有細路好難話去旅行就旅行, 只閱不回,未諗掂,唔想拒絕你, 只要有人一開口話唔去, 就有多啲人回

2. 結婚真係好多野煩好忙, 顧唔到咁多野, 佢期望你作為佢好朋友會幫手分擔,係好朋友亦唔介意辛苦,盡幫

3. 只係你c6唔細心, 男人通病,如果我,在家死咗幾日應該都冇人知,正常的

水晶宮

mononoke 發表於 18-1-16 09:09
聚會時佢地提議旅行係講得好開心,仲夾哂時間又盛,我反而只係問係咪真係先,因為我要同family trip夾時間 ...

1. 大家都未定個期,好過拍晒心口話去,到時無影仲衰

2. 你地唔開口叫兄弟幫手, 你地唔出聲,男人唔知道你地需要幫忙

3. 我老公都係咁,我習慣自己照顧自己好耐

我自己對朋友睇得好淡,啱傾咪一齊,唔啱傾就分手, 君子之交淡如水, 我幾個老友就夠

水晶宮

mononoke 發表於 18-1-16 10:36
冇錯 我要記住呢句君子之交淡如水

另外 我諗正常男人見到姊妹拎咁多野都唔會唔幫手,而且新郎都叫 ...

算啦,你去做得姐妹就預咗有野要幫手, 係乜野做幾多都冇關係,如果相反,你朋友以為你真心來幫手, 到頭來起度斤斤計較,可能在隔離forum開帖話唔好對朋友有太大期望

水晶宮

mononoke 發表於 18-1-16 12:41
講真 真係冇預計要拎咁多野,做咁多次亦未試過,原來姊妹係拎野,兄弟係插袋。
係既,當我地斤斤計較,咁 ...

係fd我先會應承去幫手, 我應承得我就唔介意去做乜, 因為我真心想去幫我老友

其實你唔適合去做姐妹,因為好難預計去到有咩要做

首頁

尾頁

跳至