自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

鋪頭有裝cctv,因為唔放心員工做野所以平時未返到鋪都會用電話app睇住個cctv
今日個員工話我咁樣監視住佢做野係侵犯私隱
我叫佢告我,佢又唔去,咁樣其實告唔告得入?

大宅

二世龜 發表於 18-5-25 12:37
要話比人知有cctv

講左就無問題,另外更衣室個d唔裝得

佢知道有,因為鋪頭內有電視可以睇到cctv畫面,換衫地方同廁所都係無裝

大宅

終極熊貓 發表於 18-5-25 12:39
你有無通知佢,或張貼有cctv嘅notice?

佢知道有,因為鋪頭內有電視可以睇到cctv畫面,換衫地方同廁所都係無裝

大宅

終極熊貓 發表於 18-5-25 12:46
知道係點知道,你話俾佢聽定佢自己發現?

之前有同佢講過老闆每朝起身都會睇cctv,所以佢一定知我地有睇,另外就係鋪頭入面部電影係長期播住cctv畫面,佢好清楚方一個位置有cctv

大宅

annz 發表於 18-5-25 12:47
要清楚比員工知道 cctv 是觀察工作情況
不是專登影你

佢因爲經常做錯野我地係cctv睇到,就會打比佢同佢講(經常發生),佢覺得我地咁樣係監視住佢

大宅

InkCartridge 發表於 18-5-25 13:21
冇法律問題,不過冇員工會鍾意咁樣的工作環境

其實一開始無睇cctv,佢做左半年到,開始做野愈黎愈怪,之後我地就裝左app睇,都有知會佢

大宅

asdf0012345 發表於 18-5-25 13:33
社字樓係吾可以直接影住員工枱同電腦

佢無一個位,係成間鋪走,所以無特別影住佢

大宅

mike89 發表於 18-5-25 13:44
都幾大壓力喎,試下如果唔係太急,收工先同佢溫馨提示啦,如果長期係鏡頭下工作好辛苦咖
...

其實一開始係無裝,之後裝係因為發現佢做野愈黎愈有問題

大宅

mike89 發表於 18-5-25 13:44
都幾大壓力喎,試下如果唔係太急,收工先同佢溫馨提示啦,如果長期係鏡頭下工作好辛苦咖
...

其實一開始無裝,之後發現佢做黎愈黎愈有問題先裝,例如:話我比太多野佢做,所以無時間,其實就自己遲到所以無時間有時仲返到鋪先食早餐(我地無打卡,係睇cctv發現)話d客打黎次次講5分鐘搞到佢無時間,其實就講得2分鐘

大宅

tang0809 發表於 18-5-25 14:35
老闆監察員工做嘢係埋所當然,員工犯錯,老細當然會話。佢咁唔滿意,叫佢揾份工個老細唔會監察員工做嘢吖
...

其實........我以經叫佢離職有3-4次,次次佢都 鬧返我轉頭,我都唔知可以點

大宅

mohatman 發表於 18-5-25 17:48
其實你的CCTV 的作用是監控員工?其實食早餐是好少事,用來計算員工講電話時間? ...

每日返9個鐘,有1個鐘食飯,早要比埋佢食早餐?
其實當裝app睇係因為佢成日話我比太多野佢做,佢做唔切,而平時佢放假個陣我都要做同一樣既野係無問題,問佢原因,佢就話d客打黎左佢好多時間,佢根本就係到講大話,d客其實打黎真係5句就可以收線,呢樣就係係cctv發現,佢話唔夠時間其實就自己遲到,呢樣佢都係無岀聲係係cctv發現,當然仲有勁多其他野

大宅

JoanC 發表於 18-5-25 21:09
你係叫佢自己走,定係補錢炒佢先?

建議佢自己走,令公司可以慳返代通知金,咁係唔合法的,分分鐘佢可以 ...

其實呢........我以經唔只一次同佢講叫佢即刻準野走,我補錢無問題,佢第一次就話我用完即棄,第二次就話我之前有第二間請佢佢都無去做我仲炒佢,今次又講一大推說話話我炒佢係我問題。唉仲之我叫佢走佢鬧返我轉頭,話自己做野有幾勤力我好有問題,因爲我覺得佢做野唔得仲炒佢

大宅

Chowying 發表於 18-5-25 20:36
點解你咁 和善 㗎

其實呢........我以經唔只一次同佢講叫佢即刻準野走,我補錢無問題,佢第一次就話我用完即棄,第二次就話我之前有第二間請佢佢都無去做我仲炒佢,今次又講一大推說話話我炒佢係我問題。唉仲之我叫佢走佢鬧返我轉頭,話自己做野有幾勤力我好有問題,因爲我覺得佢做野唔得仲炒佢

大宅

yeeyeeyeah 發表於 18-5-25 21:20
唔知你返咩工,我做過幾份工,有公營機構,有上市公司,冇一間可以比我買埋個早餐返去食

如果你 ...

佢係買大家樂早餐

大宅

我係肥妹 發表於 18-5-25 21:21
我之前有個同事,佢都俾我老闆捉過二次,第一次:用公司電腦睇跑馬,老闆即打落舖,仲要扮儍問邊個用緊公司 ...

佢好勁可以所有問題變成我問題

大宅

siuyay830 發表於 18-5-25 20:32
好難請人?點解你唔炒左佢?

大宅

渺薩' 發表於 18-5-25 21:38
公眾地方有無问题,如职员地方有就过份左啲

咩叫職員地方咩叫公眾地方

大宅

siuyay830 發表於 18-5-26 10:48
咁又點?炒就炒睇唔順眼都可以炒啦
因為你睇唔掂間鋪又請唔到人咋?
...

其實呢,間鋪得3個人我我老公同個員工,一開始間鋪得我同我老公都係咁做起,無左佢其實真係問題不大,我真係話炒佢好多次之前我都有嵾過post同佢嘈到成條街都聽到佢都唔走

大宅

魚兒小寶貝 發表於 18-5-26 11:20
如我冇記錯,裝cctv for 保安係得既,如用來監視員工影響佢情緒係唔得既,佢可以告你,但原因唔係私隱,原 ...

其實我都同佢講左佢唔岩既就走,我賠錢,佢可以鬧返我轉頭

大宅

BREADWING 發表於 18-5-26 11:07
我都覺得個員工好大壓力,你做緊乜野,老闆都打黎捉你,好恐怖,有cctv唔緊要但唔係叫你捉人錯處,cctv係 ...

其實呢,你無做錯野,行得正企得正唔怕被人睇,撩鼻屎就行入廁所啦,我啲客唔會想睇佢表演撩鼻屎

首頁

尾頁

跳至