自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sk2sk2 發表於 23-7-18 10:27
你仔幾大?我仔小學,小一全新書,之後音樂同宗教會用二手,其他科都係新書。
...

Same,小一上學期全部全新。下學期已經執咗表姐(大一年)本音樂書,仲要兩兄弟share用(不同班)。
小二就淨係音樂用舊書。阿妹幼稚園,有四本奧福書執阿哥用得返就冇買新。主題書因為連練習冇得分開買,又見特價就買全新。
鉛筆我ok,原子筆及螢光筆我就不接受,同埋我會包書,所以術科ok。

校服我都係,通常新環境,第一套夏天校服全新,冬季校服外套校褸嗰啲都會搵乾淨二手。

真係一來慳錢,二來環保。

男爵府

newlifenewholy 發表於 23-7-18 13:30
我啲仔女開初好介意,所以一直用全新,到升中四時,佢哋自己覺得用新書好浪費,因為根本好少用到,佢哋主動話要 ...

我自己讀中學時開初都好介意,所以只是music,普通話、home econ買過兩年二手。
不過如果用好平嘅價錢買到好似新書咁,其實又覺得好抵同開心。

男爵府

meko~ 發表於 23-7-18 15:03
其實政府有津貼,如果真係經濟唔好收入有限,用政府書簿+開學津貼應該夠買新,我自己唔鍾意2手,細個環境唔 ...

政府一年$2500津貼,真係cover唔到一年書簿費。
唔夠窮就申請唔到書簿津貼。香港社會就係咁反智,攞綜緩嗰啲年年新書新校服新眼鏡包午餐甚至讀直資。住私樓嗰個可能都係用二手書二手校服讀官津。

男爵府

哈比族 發表於 23-7-18 23:00
咁樣諗野做人會唔會好辛苦!
咩都要同人地比,又怨政府津貼比得唔夠,又點又點,左呻右呻,佢哋 ...

其實唔係羨慕問題,你睇吓個施xx就知道係知唔知足嘅問題。正如有jm講,唔係俾唔起,不過都會知慳識儉。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊