夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

雖然唔係好關「夫妻關係」事,但都算「家庭關係」吧,借呢到問下各位意見。本人33歲,已經有一個2歲半女,最近諗緊生唔生多個。想生原因:1)鍾意湊小朋友,我女出世時我有少少未準備好心態,自覺錯過左好多美好時光,想再湊多次。(雖然生多個都可能有情緒影響都係enjoy唔到。)2)覺得有手足一起成長係幸福事(雖然都唔保證他們會相處得好。)我自問呢兩個想生原因都好薄弱。而唔想生既原因:1)經濟壓力:我地兩公婆而家搵4萬頭,老公之後會有人工加,會多而家$10000左右。有層樓供緊$15000左右。而家無請工人,如果生多個一定要請。呢幾年都會幾大壓力。亦覺得會影響到將來培育小朋友資源,會由1個緊緊地變成2個都無得培育。2)屋企唔夠住:屋企2房,一大一細,細房得6尺x7尺,如兩小朋友加工人太迫,要搬大少少,但邊有錢搬呢?3)老公唔叻湊小朋友:老公有幫手,但唔太叻唔放心佢湊,一個小朋友已影響到我地關係,唔知2個會點。(雖然有工人的話應該會解決一部分家務、湊小朋友壓力)。4)唔知點湊2個小朋友,怕第二個難湊。亞女好好湊

都就33歲,要生就要快,大家可俾意見我嗎,想了一排仍未想通。我所考慮的都正常正確嗎?多謝大家。

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-7-12 14:36
錢咁緊, 你老公大過你? 都開始要諗退休儲備. 不如優質培育个女算, 否則, (當你生多个) 佢兩个大左你地用 ...
係,原本我心只想生一個,可以優質培育集中資源。亦都覺得生多個好似就剝奪左亞女既資源。我都唔相信他日退左休,2個小朋友會比1個小朋友既負擔輕。因為原本我養一個會有錢淨留俾自己洗。生多個無曬錢反而要仔女養,佢地負擔仲重。連屋都分兩份分唔掂。

男爵府

ncp 發表於 18-7-12 14:59
唔生,因為遲d個女大勁多洗費。依家d幼稚園好少少都4仟幾以上,要重點栽培。雖則話貴有貴養,平有平養但兩 ...
係呀,我女而家間N成$5000幾,第二個都咁貴就真係負擔好重。將來雖然都有心儀津小,但都唔一定入到,都要諗下直資(私小都唔敢諗喇)。如果生兩個就咩都唔洗諗,一齊學卷加津小。唔係話學卷津小唔好,只係覺得要改亞女計劃會對亞女唔公平。貴養平養真係好唔同。但而家行緊貴養,從來儉入奢易,奢入儉難。

男爵府

stella^^ 發表於 18-7-12 16:52
比我就吾會再生點解有自吾在?裸苦來辛一個易安排、錢銀又鬆動啲何況屋又細又巴閉!除非想生仔一個好字啦 ...
唔想生仔,覺得唔識教男仔,夫家福建人唔想生個仔會好似賴巴閉俾人拎去演野又拜祖先又跟族譜咁。而且屋企兩房兩女比較易處理(雖然生仔生女生唔生到都無辦法控制)

男爵府

咁其實我都想聽下,獨仔獨女既心聲,會唔會覺得好寂寞?會唔會覺得大壓力?會唔會好享受是獨仔獨女?有無人唔生好後悔?

男爵府

gilgil39 發表於 18-7-12 18:07
我生咗兩個,幾後悔,當初只係諗佢哋有個伴,將來冇咁慘!但係而家係我慘!我大的勁難湊,第二個出世老公唔 ...
唉,無老公支持真係好可憐,咩都女人(亞媽)揹起曬。可能你第日見到兩個相親相愛會覺得自己選擇正確呢。小朋友而家幾大呀?兩個係咪好難搞。

男爵府

QY08040408 發表於 18-7-12 18:47
你老公咩意見?最緊要兩公婆有共識呀
我老公想要兩個,但都同意經濟係緊既,所以佢都無話俾壓力我。

男爵府

KILW 發表於 18-7-12 18:54
我自己嘅想法係生2個今日辛苦嘅係你同老公,生1個將來辛苦嘅係你個女。
今日你2個大人養2大1細,將來係你個 ...
情感上,手足可能會有一點支持。但我好懷疑係咪「生2個今日辛苦既係大人,生一個將來辛苦既係我女」。因為呢,我地理想係老左自己養自己,盡量安排好財政,唔希望女長大需要養我地,當然都需要佢酌量俾少少付少少責任。我地粗略計過,如生一個,退休後攞到既野應該都夠我地慳慳地洗。生一個就可能比較多資源去栽培佢,留俾佢既又可以多d. 但如生兩個,即係而家要用多左錢,咁積蓄都應該好有限,儲唔到錢,咁佢地咪反而要養我地?所以係生兩個係有機會比生一個更令子女將來負擔重。加上得一層樓,層樓仲要對分,咁一定係一個著數過兩個啦。

男爵府

KILW 發表於 18-7-12 22:08
其實唔只講財政呀,當見到身邊有朋友A老公cancer,而佢媽媽長期病經常要覆診,但仲有個讀小學嘅女要湊,另 ...
係既,我再諗下,但真係諗唔通。

男爵府

SVbaby 發表於 18-7-13 03:22
最主要老公同自己點睇。如果老公好想,咁大家就配合丶分工,要佢明白兩個小朋友就算有工人佢唔可能唔幫手。 ...
老公唔敢成日講出口話好想,但知佢心底想。男人真係比較隨心隨緣,唔會好似我咁諗東諗西。家務、分工,我就算今日同佢傾要點分點分,我都唔會信佢自動自覺會做到,佢而家算叫時都肯做,有工人就更加覺得唔洗做。亞女初生時,佢覺得我好似當佢工人咁洗,叫佢做呢樣果樣,其實佢係負責做跑腿買野、洗奶樽等,我就主要負責埋身照顧,當時仲要已經搬左去我媽到住有我媽幫手同包辦左所有家務,但我地兩公婆當時關係好差。而家亞女大左叫好返好多。有時都會諗:有工人幫手係咪就會解決因繁瑣家務引起既磨擦?致於手足分擔照顧父母擔子,我真係要認真再諗諗。

男爵府

yllau 發表於 18-7-13 05:39
我本身有兩個小朋友。其實好睇你地自己點諗,可唔可以捱得苦?生兩個預左超辛苦,財政,住屋,體力...如果 ...
聽到話威力十倍真係驚驚地,想像到屋企會反轉。我媽有幫手,暫時都好夾。但都要請工人,一個婆婆真係湊唔到兩個。其實我都幾怕湊小朋友勞心勞力果種感覺,真係怕生多個係作繭自綁。其實一個月前都無諗過生多個,但近日朋友第二胎意外無左,竟然挑起左我想生第二胎既念頭,覺得有兄弟姊妹一齊成長原來係好幸福既。

男爵府

gilgil39 發表於 18-7-13 11:20
預計比預期更辛苦....絕對係!仲要係好多預期唔到,好似你生出來個BB易唔易湊,已經係預期唔到。仲要諗埋 ...
嘩,聽到咁真係驚!

男爵府

李露眉 發表於 18-7-13 11:32
你平養定貴養.
平養就生,讀書津校.
D興趣班睇來比我想像的還貴!我以為$400一個班,一星期一次果d.仲有屋企真係細,真你唔想原本有間房俾亞女一人獨享變3人,上、下格加子母床都唔掂,門都開唔到,間房得42尺!搬真係又要二百萬現金!無可能啦,睇黎我都係無得揀。

男爵府

lilybaby8282 發表於 18-7-13 11:59
唔敢俾意見,但一定要有返咁上下經濟先會生,幼稚園可以考慮有資助個啲,就算小學都搵返資助學校,買書,學一樣 ...
得,聽到條數縮曬沙。

男爵府

queencorn 發表於 18-7-13 14:33
回覆 AAV 的帖子

如果你係怕個種勞心勞力既感覺, 你就無謂再生啦, 講真, 生多個, 你身心一定仲攰過而家百 ...
無錢真係一大問題。生小朋友首先要問下荷包。

男爵府

stella^^ 發表於 18-7-13 15:07
我係過來人先咁肉緊啫?嗱我个大仔吾信邪九月生第二名!須然比佢博到一仔一女都有排捱!最慘害到2位老母親 ...
其實真係一代有一代既困難。我呢代都真係好多謝上一代幫忙,慚愧咁講,我亞媽都真係出心出力出錢出汗。但佢好支持我生多個。

男爵府

lilybaby8282 發表於 18-7-13 16:56
我女自問成績係好嗰個,但我都請個家教老師幫她,原因:我唔需要為學習勞氣,唔會因此和女有爭拗,我情願自己慳 ...
成績好唔洗你煩心,真係乖女。

男爵府

Leeleelau 發表於 18-7-13 23:29
唔生,可能會後悔
呢句說話好得意,對我呢d仲未諗通既人來講,我睇到兩個相反意思。1)唔生會可能後悔。2)唔好生,生左可能後悔。咁你係邊個意思?迷茫既人睇唔通到連中文都唔識睇。。。

男爵府

Leeleelau 發表於 18-7-14 11:05
呢句野絕對係你理解1既意思,我覺得你會不斷羨慕人地2個小朋友手足之情,其實講真人工小過你地既都係咁樣 ...
我都係驚唔生會後悔,因為最近朋友陸續生第二胎係好羨慕。我估如果有第二胎我唔會後悔,辛苦最多涯下。但要諗清諗楚計清計楚

男爵府

Ytfc 發表於 18-7-14 20:35
興趣班真係貴。平嘅質素差去黎時間都蝕埋,質素好又平嘅就要抽,未必輪到你。焗住報貴果啲,我得一個都有 ...
唔想降低生活質素係我考慮緊都幾茅盾。

首頁

尾頁

跳至