懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

SAN_KEITA 發表於 18-2-16 21:33
前兩日喺瑪嘉烈第二次產檢,我一心諗住有得聽心跳令自己安心d,因為唔係有得成日照超聲波見到bb,果日我做 ...

我都係瑪嘉烈(後來轉健康院),我唔知有無記錯,我果時都有一次返醫院,講明係「見姑娘」唔係檢查,係做d聽講座呀,需唔需要轉介去健康院呀咁,其後次次產檢都會聽心跳度肚。我唔覺政府好求其(但都要私家產檢睇胎水、結構),相反好緊張孕婦健康。血糖呀、頭暈身慶呀、體重、蛋白尿呀咁。我就係有一次檢查時心跳過高,即送產房檢查、留醫檢查心臟、內科,仲要覆診,驚你咩素物素過高過低有問題,好詳細幫你驗。無事時你會覺得「求其」(其實醫院要知咩係我地唔識),有事時政府會好緊張,亦只有政府肯收。私家一般唔收高危,我有朋友一早book好私家開刀,但發現胎水有問題私家35週拒接。

男爵府

wing752 發表於 18-2-19 10:02
其實成日踩政府衰唔好,係因為你好彩懷孕過程一切順利,而且又有能力去私家生

爽爆姐,反而大家應該諗政府食 ...
認同!可以話政府檢查會比私家簡單,始終聽心跳、度肚果d都未係好全面。好多野都真係要用超聲波先睇得到。但話hea/求其,就有辱他人專業操守。只做政府產檢既媽媽大有人在,有出血有不適,政府都會盡力處理。自己唔放心可以去私家做檢查,但政府檢查亦不可少。政府產檢費用全免,身為香港人,有得用咪用,政府產檢又唔會做壞人。

首頁

尾頁

跳至