醫護健康

跳至

首頁
34567...26

尾頁

大宅

hker 發表於 17-9-19 21:01
不過呢,獨力照顧失去自理能力的長者,真的超超超辛苦啊!

難得有點點時間坐下,只想看看電視 ...

不要說你是獨自一個,我呢幾個星期晚上都只是煮飯俾媽咪,基本上是午餐煮多啲,自己就主要食下午那餐,另外就只維持基本清潔,等姐姐返來才再深層清潔吧..

何况你又猫又植花,不過,似乎你激發咗你爸爸嘅instinct, 佢真係好醒目呀!

你是否說dentrust嘅3 sides toothbrush,看來十分好用,你訂了沒有?可否跟訂兩支?

大宅

攞咗鮮參當然即試整人參燉雞湯,參味幾濃,落咗兩瓣蒜頭 (下次會只落一瓣),栗子,杞子、红棗、生薏米,個湯好甜

p.s. 剛用咗新集運試淘芒果,遲啲分享是否okay

大宅

hker 發表於 17-9-20 21:12
好像好好味! 我冰箱無位,仍然未能買雞。所以,人參在天台繼續晒!
(不過,好奇一問: 薏米是去 ...

其實我都係乱嚟,不過,薏米我有先用白鑊炒所以應該冇咁寒....

今日想同那一間訂白參,話係生曬60天,可保存1年,但幾次都被取消單,賣家話系統有問題,唯有遲啲再試

我連榴槤都俾媽咪食 (1年1小片), ,芒果食少少佢冇問題,不過都係1年一、兩次,見嗰邊話冬天會淘糖心蘋果,到時又跟

我姐姐下星期二返啦,唸落唔怪得昨天見你啲茄醬帶橙色,哈!不過都幾似快餐店嗰啲茄醬呀,總之,有乜補給要我幫手買,即管開聲

試咗明星嘅芝蔴卷,的確好味,遲啲要試埋佢嘅白糖糕

大宅

人參雞湯系列 2

今次落咗半隻永達風乾雞 (先落雞穀,最後落脾、翼)、鮮花生、粟子、兩瓣蒜頭、黑杞子、红棗、圓肉、少少梗米

嘩!真係好甜

都係用白雞較好,黃雞就算去咗皮都太油

hker    發表於 17-9-22 12:15

大宅

MM2005 發表於 17-9-22 16:45
哎呀,不好意思,要大家掛住我,前排無咩心情,無上來

一人煲仔煲粥都個幾鍾,係咪耐呀?

我地一次會煮兩天飯量,然後間中攞飯加水去煲粥,咁一兩個字就煲起,不過用明火煲要睇住,因好易滾瀉,一滾起就加碎肉,滾一兩分鐘就熄火由得佢焗,間中可加吓藍瓜 (要先切碎切薄)

起出面食除咗多味精,仲一定唔會用靚油 (隨時係千年油,或再process 過嘅油),肉都可能係千年冷藏肉,連麥當奴都出過食安問題啦,仲唔計食物處理是否衛生,煮食方法有否令營養留失....不過,我見老人中心 10幾呅都好好餸,同埋佢地有規管,一定會較出面健康衛生

大宅

hker 發表於 17-9-23 10:24
無錢啦!
原來韓國中秋節放10日假。轉運站又放假。所以,我今天"大開殺戒"

先前係億世家買嗰個電燉盅俾我打咗柴,洗時冇為意佢嘅circuit board 喺底下...不過,睇番原來得200w 難怪要成一個鐘啲湯先滚起,真係夠哂slow cook....

正!剛想趁機淘你先前提過嗰款
SUPOR/苏泊尔 TG30YC1-60中华炽陶电炖锅盅紫砂陶瓷煲汤煮粥养生

不過,湯我覺得用砂煲明火煲較美味,呢個應該主要用嚟炆嘢勝在唔駛點理同睇火
剛問過,這款應不能燉肉汁

再睇埋條款,同一收貨地址限購一台,而且不發港澳,咁應該淘唔到

大宅

hker 發表於 17-9-22 22:36
沒有工人第六天。

今天,爸爸又"癲"過(我估到,昨晚成晚唱歌)。

可能呢幾日天氣唔好,我媽咪昨天都唔舒服,唔肯食飯,不過,今日胃口又好番,咁又煲番個湯滋補吓

人參湯亂咁煮系列3~

人參肉骨湯: 落咗肉骨、鮮花生、栗子、红棗、圓肉、黑杞子、茨實、兩瓣蒜頭 (原來蒜頭同參味好夾)

咦!啲人參湯果然發揮功效,今日下午媽咪主動話悶,要出街!

大宅

hker 發表於 17-9-23 10:24
無錢啦!
原來韓國中秋節放10日假。轉運站又放假。所以,我今天"大開殺戒"
咦!請問你嗰頭有冇邊間酒樓近輕鐵站又方便輪椅早上又唔駛點等位?大榮華近大棠太多人推過去又唔方便,想同媽咪去逛吓元朗但又唔想去大棠嗰邊

大宅

hker 發表於 17-9-23 20:48
我去買餸那條路啊!多野睇,多野買。家計會對面,惠康旁,有間酒樓的,不貴又大間。 好多輪椅老人記的。買 ...

而家唸緊重新安排姐姐工作,要安排媽咪多啲去街,希望佢合作啦!

咦!你每日都同你爸爸用便利通?
我怕媽咪慣咗過藥性, 會隔兩、三日先再用,如果冇反應會再加super cleanse,隻super cleanse每日半粒,兩三日就去到 ,而且上次冇再疴爛便,不過,初用會疴得很密,我當幫媽咪去積便

大宅

終於淘咗呢款,功率有400w,2.2L 内胆, 我發覺燉湯凊啲,啱媽咪多啲,仲可以SET 埋時間製,Pylau JM 真係可以考慮吓.,仲可以干煲同做yogurt..

https://world.tmall.com/item/523789672418.htm?spm=a1z0d.6639537.1997196601.4.1008631cwfBJQU&id=523789672418

大宅

hker 發表於 17-9-23 22:39
今晚勁好睇!
我抱著我貓唱"我係小忌廉"。

睇咗后半部,見到露雲娜,嘩!但把聲依然靚!

哈!你爸爸叫佢做加菲猫,睇得出佢好鍚猫猫,猫猫又好鍚佢,真好!

hker    發表於 17-9-25 00:40

大宅

hker 發表於 17-9-25 12:35
之前一直想送到安老院暫托的。但,還是不捨得。
現在,我妹時時嘈我,要我請鐘點(她付款)。問題是,只做 ...

醫生看了你爸怎麽說?開了什麽藥?

今早終於推咗我媽咪去附近間富臨飲茶,近年我已很少飲茶,感覺佢地啲點心質素同街市買嘅差唔多,結果我媽咪只係食咗一粒蝦餃,返去仲要飲多杯奶、遲啲去大榮華同藍地間季季红試吓,希望佢地keep得到啦

用明火煲嘅湯較濃味,水燉嘅就較清,冇咁膩,亦可能個砂煲大啲,我又放多咗食材,不過用明火大概個多小時湯已很濃味

兒興泰而家有美國白雞,$34呅1隻,我試咗佢地嘅鯖魚,解凍後明顯肉質較超市嘅结實,味道較佳,白魚旦都買咗,碎豬嘅肉味果然很濃,今日仲想買牛肋條,可惜最少要買3磅,食唔到咁多,轉而買咗肥牛

p.s, 今日又試咗新嘢,亞玉豆花有自製涼粉,的確不同於市面用粉凝结嘅,美味得多,佢地嘅芝蔴糊都好好味

大宅

hker 發表於 17-9-25 21:38
無工人,第9天。

今天的總結,錯,錯,錯!

生菜、白菜都係好寒,煮菜嘅薑要炒過不能就咁加落啲菜度淥熟,唔係都係寒,咖喱黃薑粉應該不寒吧,可當調味料用

芝麻應該潤腸呀,素青那邊有個中醫師曾提過麻油對便秘好,但應該係黑芝麻油,白芝麻好似都係帶寒的

梨汁?咁燉雪梨應該好好...

你咁講我又揾到呢個表嚟參考吓

http://sally_maria.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=662783

大宅

hker 發表於 17-9-26 16:37
她之前也是放大便。
可能,我爸現在時時去街。心也"野"了。(一坐洗手間,又起來要走)

我同媽咪多去咗街後,發覺佢精神咗,冇成日要瞓,以前姐姐只是每日早上同她在樓下公園逛逛,而家有時下午佢都無瞓到眼碌碌,問佢去唔去街,佢都話好,唸住遲啲同佢去錦上路flea market 睇吓嘢,試吓同佢去多啲唔同地方

今日滾咗個魚湯,青木瓜節瓜大魚魚尾湯,加咗紅棗黑杞子圓肉,而家開始秋凉,可以開始煲啲較滋補嘅湯,夏天炎熱時就多數滾瓜菜湯來降暑去濕, 藍瓜都好有益,滾湯炆蒸皆宜

甘油條好難用好易跌番出來,我暫時放棄咗...

想問你三陽呢款慢磨機好唔好?領卷後 $799,唔知双11會唔會再便宜些,用慢磨機榨汁是否不用再加水?

https://world.tmall.com/item/543935041615.htm?spm=a312a.7700824.w5003-14873367892.9.778b3b68gSWZEb&id=543935041615&rn=f55fd524d57c991e3c0c290096906ce5&abbucket=2&scene=taobao_shop

大宅

MM2005 發表於 17-9-26 23:28
黑杞子煲湯?煲好耐?
我只知焗水一陣就要飲,不可焗耐的。

謝謝提醒,上網睇番黑杞子原來只宜焗水,咁我唔用嚟煲湯啦

大宅

hker 發表於 17-9-27 00:43
我4 章幾野。身體朋友開始老花。好好笑,時時看菜單,也不自覺拉開d , 拉遠d .

我提自己,打死 ...

見祥德一大包黑杞子才$40,未試過又買嚟玩吓,之前冇研究過係乜
部occo越睇越心動,遲啲可否上你家看實物,這里買的occo是正品嗎?

https://shop70578737.world.taobao.com/search.htm?q=%E9%9F%93%E5%9C%8B%E5%8E%9F%E8%A3%9D%E5%A5%A7%E5%BA%AB%E9%87%8D%E6%B9%AF%E6%A9%9F&navigator=all&_input_charset=utf8&spm=a21bp.7806943.20151106.1

大宅

hker 發表於 17-9-27 01:55
當然可以! 試飲埋,才決定。
大陸的ocoo, 中文面版的。也有國語發音。(舊型號,有中文食譜的。 ...

就係見到同份量嘅黑杞子別處買$100 先買嚟試吓..

嘩!個wellbeing function 好吸引,可以用嚟整cheesecake

最有興趣都係個原液,可以整洋葱、蒜頭丶果汁

呢款重量約3kg, 連運費是否約$2000?

taobao 水貨有wellbeing嘅都係韓文版

姐姐剛回來了,哈,返嚟竟問媽咪我有冇蝦佢,有就幫佢話番找,一沖完涼就推咗我媽咪落公園,可能想搵佢啲friends,見到咁原本唸住要加佢工作,而家又覺得佢氹到媽咪就算啦....

大宅

hker 發表於 17-9-27 20:40
妳給我的link,金色那部ok 啊!又有wellbeing mode.
其實,我覺得舊款好用d . 如果我教姐姐用,也容易d . ...

你是說金色這款嗎?有中文版的確係容易掌握些,如果係韓版我應該搞唔掂

https://world.taobao.com/item/549212493838.htm?fromSite=main&spm=a312a.7700824.w4023-16567489433.25.151f6f5bDyPxrE

我姐姐搞點我媽咪就算啦,反而要唸吓點樣令佢照顧得媽咪好些,這方面她也較易接受新指令

你爸爸經常開懷大嚼,見到都替你開心,希望你爸爸便秘問題能得到解決,如果要挖大便,可能塞兩粒甘油條仲容易

大宅

hker 發表於 17-9-27 23:28
對!金色那部。妳等11/11會不會平d . 也上來試食完才決定。
ocoo 有三本食譜的。我一定要查字典, ...

哈,恭喜!可以鬆一口氣,上次我媽咪都搞咗好幾日,兩次甘油條兩次便利通加重份量黃色藥水最後用埋supercleanse再加按摩先去到。

但呢次食咗粒半supercleanse、一支便利痛加梨汁就搞掂,可能都要睇老人家狀態,可能生活節奏環境唔同咗,你爸爸又扭吓計咁

Taobao物流開始慢,我訂啲白參要7天先到,好彩係訂白參....
Iherb 去到10/4有10% off, 而家轉玩iherb

大宅

MM2005 發表於 17-9-28 09:37

轆唔穩陣危險d喎,可能你處爛路多,大家都推得辛苦了,如椅 ...

有輪椅免費檢查维修,可打電話預約,我都揾佢地整過一次輪椅

http://www.hkwheelchair.org.hk/services?pid=31

但睇番得屯門天水圍 (近頌富)有流動服務站,元朗冇...

hker    發表於 17-9-28 21:25

首頁
34567...26

尾頁

跳至