自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

唔打。等佢地自編自導自演玩完先。。。疫苗通行證唔會行一世,打左落身體既副作用有機會一世。雖然我認,好多地方去唔到,好唔方便。圖書館餐廳戲院泳池教會小朋友全部都鍾意去,但為了保護自己,就忍耐下啦。唔會一世都去唔到。生命無take two.

大宅

開不了口 發表於 22-9-9 07:21
點解啲人成日話唔打針,打毒針,講到打針只有mrna選擇咁 ,滅活疫苗技術由出世已經打果啲唔講 : ...

滅活技術係舊,但支針係新。始終有一定既風險。咁安全,咁賺大錢,應該要一早註冊左啦!洗咩市民打前要簽免責聲明?

大宅

LedTV 發表於 22-9-9 08:35

最不滿就係要家長簽免責聲明

呢d咪又要威又要戴頭盔

大宅

clt1234 發表於 22-9-9 12:09
我小朋友無打針中都系休息幾日好返,休息幾日好返,我自己中埋都系覺得系感冒咁,我自己就打左針,其實多休 ...

我女0針。9月5日有條幾乎睇唔到既線。之後順序係6號,8號同今日既快測。條線完全無深色過。4號有高燒30個鐘,消完又無事了。宜家我真係覺得隻病毒越來越弱。唔明點解仲要逼小朋友打針。我覺得主要都係睇返小朋友抵抗力。我始終認為人既免疫系統完全更重要。
attach0/tmp/phppBPZ7n
attach1/tmp/phpPHS4S8
attach2/tmp/phpdiPcET
attach3/tmp/phpJBEmpE

大宅

clt1234 發表於 22-9-9 12:40
打十針又點,抵抗力吾得都系死,而家小朋友多數燒幾日,最緊要多休息,但而家d人淨系識叫人打針,吾講下中 ...

咁其實我3月中時中過既。不過我好彩無後遺症。我家族d親人都係3月中,佢地當中有d人就有少少氣喘,但都係2,3個月就調理返。但我2針後副作用好大,我醫左半年。琴日同另一個朋友傾開,原來佢仲大鑊,佢2針後甲狀腺位腫左,食2星期抗生素都唔好。去醫院檢查,即時話佢鼻煙癌同皮肌炎。佢形容係死過翻生。所以佢都堅決唔比佢d小朋友打針。

大宅

clt1234 發表於 22-9-9 12:54
中完系吾多夠氣,我都有少少吾夠氣,呢個徵狀系打左針既都會有,但呢d食下d中藥,補下身就得,吾算系咩大 ...

係。中醫可以調理到。

大宅

wong143144 發表於 22-9-9 15:15
本身就係諗住打科興因為少副作用,冇復必泰咁多。點知就出事

朋友都話當初選科,都係怕左復多副作用。但2針科後佢開始關節炎,又係搞左好耐。不過佢自己都話,好彩唔係類風濕性關節炎,唔係仲大鑊。但因為咁樣,佢都係堅持唔比小朋友打針。

大宅

monicawai 發表於 22-9-9 16:39
我有2個朋友各有一個仔打完Pfizer 之後都出蕁麻疹,又係睇中醫幾個月先控制到,2個都係2x歲,另外有2個長 ...

係。我識幾個朋友都大大鑊。一個打科30歲左右男人,針完無幾耐確診,話佢白血球異常,懷疑血癌。之後無跟進,係前鋼琴老師個細佬。另1個2針後甲狀腺腫脹,食抗生素唔得,入醫院檢查,鼻煙癌+皮肌炎。我自己就玫瑰痤瘡,網球肘翻發+皮膚不同位置發炎,仲有甩頭髮,幾乎禿頂,差d抑鬱。細妹同我一齊完成2針,佢就皮膚起蕁麻疹+不斷起血泡,已經一年了,仲係起完謝,謝完起。唔識佢會以為佢生野。

大宅

BKsquare 發表於 22-9-10 14:41
又話自願
set咁多嘢搞到學都無得返
返學唔同堂食 唔同睇戲呢d娛樂可有可無

強權之下,邊個仲咁有反對聲音?敢出聲既唔係被拉,就移民。。。以前既香港仲可以遊行抗議,宜家無架啦。。。淨返一班順民,敢怒不敢言。

大宅

MrBeast 發表於 22-9-11 07:38
印象中係有不過只係劑量唔同, 專家已經講過打得流感針就可以打滅活

專家每次講既野都唔同,龍門任搬。。。仲信?你問返佢點解宜家青少年復仔又變得可以打3針?唔係之前話容易引發心肌炎,所以改左?根本視人命如草芥。心冷。。。

大宅

MrBeast 發表於 22-9-11 08:01
時間抽針打大髀, 之前已有無數次嘅討論

中招心肌炎嘅風險俾BNT 高, 其實青少年中招重症死亡嘅風險非常非常 ...

我之前都係因為政府話對流感針無敏感打得,我先去打。但病左半年,宜家仲有手尾跟。呢幾日疫苗通行證準備降至5歲,我都有同丫女講,如果你唔打疫苗,就好多地方都無得去。但如果打,有一定風險,好似媽媽之前咁生病。我女諗都唔諗就話唔打。連5歲小朋友都知個風險係邊,唔係我亂講,係因為佢親眼睇到。我打復,宜家有敏感證明。但我點解無打科?因為經過此事,我唔會再信呢d所謂緊急授權既疫苗,更加唔會信所謂既專家,因為到發生係自己身上時,政府無人幫你之外,仲會有屋企人同自己講,我無事丫,係咪你自己身體唔好咋?不敢評論針既保護性有幾高,但我真係唔敢再博了。

大宅

MrBeast 發表於 22-9-11 08:26
另一邊廂朋友孩子第三針轉打科興, 最近中招高燒痛全身關節痛, 瞓咗兩日, 佢話早知唔轉科興打復必泰, 因為病 ...

我女5號確診,0針。燒左30小時,無其他病徵,燒退後,胃口差左2日,大概食到平時既4分3。之後就無事了。我地宜家仲座緊疫監。。。

大宅

MrBeast 發表於 22-9-11 08:37
朋友話佢孩子中招時食嘢係冇味道, 不過好彩好返之後就冇問題, 有啲人會維持一段時間
...

我女唔係無味覺,佢話好酸同好苦。
不過3月中,有朋友中左,有段時間聞唔到野,但好快就無事。

大宅

meko~ 發表於 22-9-11 10:30
我小朋友都唔會打,我自己我老公,公公婆婆打完都有副作用,可能有d人家族基因強大,百毒不侵,不過我哋唔 ...

每人症狀都有唔一樣。係睇自身免疫系統會攻擊你邊個部位,呢d唔係自己控制到,風險太大。

首頁

尾頁

跳至