時事熱話

跳至

首頁

尾頁

洋房

"關注組會把資料轉交教育局和學校跟進".....即是投訴.....
如果我是校長或者負責收生的高層, 而我又明白學校內很難避免會有同學"不喜歡"警察子女的行為, 為免麻煩, 不如盡量少收警察子女了 (當然先決條件是學生本身有吸引人, 唔憂收唔夠生)

呢個唔係政見問題, 而係怕麻煩, 要向教育局交報告.....

https://news.mingpao.com/ins/%E6 ... 1%E5%AD%90%E5%A5%B3

ewater    發表於 19-8-31 07:44

洋房

舉個例子, 我阿仔有個同學Whatsapp group, 近來都好難避免會Share警暴新聞同反警暴言論, 之後有同學quit group, 原來係警察子女....我都唔知算唔算欺凌....

洋房

weldrick 發表於 19-8-22 11:08
無知不是摧毀香港的藉口:

昨天,有兩篇文章都觸及這個問題。香港終審法院前常任法官列顯倫及前立法會議員 ...

我都話左"不是政見問題",係學校"怕麻煩"問題, 請你另開TOPIC去發表你嘅偉論啦 (不個唔好斬頭斬尾,記得注明係頭條日報黃麗君寫嘅)

洋房

greenlover 發表於 19-8-22 11:09
我支持香港警察,你可以圍攻我了。

我都話左"不是政見問題",係學校"怕麻煩"問題
你嘅回覆的確係"牛頭唔答馬咀"
我知你好得閒, 一日開幾個TOPIC, 不過如果你唔係參與本題目嘅討論, 只係想文不對題地發表自己嘅偉論,麻煩請離開

洋房

ilovehuman 發表於 19-8-22 11:23
回覆 nardo 的帖子

點解吾研究拒絕收暴徒子女入學先嘅,我都吾係政見問題,我擔心啲暴徒會禁錮反對佢地嘅 ...

你可唔可知冷靜D理性D, 我只係認為呢班親中人士原意係想幫警察子女,但實際效果可能係害警察子女

洋房

肥豬寶B 發表於 19-8-22 11:59
其實親中團體真係玩死警察家屬 , 拎件事來拎 credit .
開記者會 。
由上至下將個政治壓力壓下去 。

終於有人明我講緊乜...
中立嘅校長同老師都會怕麻煩...

洋房

唔該你地班藍絲可唔可以冷靜少少?
其實我好耐冇出個POST
我只係想指出有親中團體成本關注組,主觀意願係幫警察子女,但客觀效果係害左警察子女!
因為"黃藍是政見,怕煩是天性"!
學校因為怕麻煩而唔收警察子女係好正常
所以警察係應該反對成立關注組嘅
其實我係同情警察嘅(濫用暴力嘅少數壞警察除外)
旁觀者亦應該清楚警察只係磨心, 都係受害者

我估唔到咁樣都會被圍攻! 好失望!

洋房

aurora2011 發表於 19-8-22 15:16
曱甴們無事黑警、有事報警...已經變成國際笑話,香港之恥。
希望曱甴們第日唔好搵警察 ...

警察係有出糧架...我地係有交稅架...
唔通我個菲傭做錯嘢, 我鬧完佢之後就唔可以再叫佢做嘢?

洋房

nanadog 發表於 19-8-22 12:38
連登小學?
名牌黑社會小學
專出小學雞

同你地意見唔同就係曱甴?
你知唔知話人曱甴係嚴重嘅冒犯?
你地想學希特拉政權對付猶太人嘅態度?

洋房

pigletbear 發表於 19-8-22 15:41
做你工人真係慘
人地都有阿媽生,要尊重人呀,知唔知?

菲傭做錯嘢我話下佢就係唔尊重? 你返工做錯嘢畀老細鬧又係唔尊重?
你地又好識尊重人咩? 話人曱甴話人廢青又算唔算係尊重?

洋房

Jasmine-4711 發表於 19-8-22 15:43

但你地宜家唔只鬧警察, 係誅連其家人, 覺得自己子女去 ...

我有邊個post話過贊成誅連家人? 你唔好屈我喎!
我只係話成立關注組去投訴學校係好心做壞事!

就算警察濫用私刑,都只應該拘捕警察而唔應該誅連家人.

洋房

yumw 發表於 19-8-22 16:28
你唔好攞啲極端例子來講,如果兩個10 A,我係校長一定唔收黃人,尤其是啲野蠻黃人,叻到識飛都冇用,因為 ...

我剩係知道,喺BK入面,只要你唔同意某批野蠻藍人嘅觀點,你就會被集體批鬥,話你係曱甴同黃絲文宣
真係好失望

洋房

yumw 發表於 19-8-22 17:17
依家同你講道理,你唔夠人講屈我批鬥你多啲囉!我幾時話過你係曱甴同黃絲文宣?
...

我唔係講緊你,係講緊其他人

洋房

aurora2011 發表於 19-8-22 15:56
你先應該離開呢個暴政國家,香港咁唔好咁黑暗,你仲唔走?收啦....收啦!
...

又係呢D"唔鍾意就離開香港"嘅論調? 我喺香港土生土長,我唔想香港變成一個警察至上嘅地方,想留低建設一個更美好嘅香港,得唔得?

洋房

aurora2011 發表於 19-8-22 17:42
從來都無人覺得警察至上,係呢段時間發生既嘢將警察推上風頭浪尖啫。

阻車阻路阻人返工、暴利衝擊立法會 ...

我想建設一個更適合香港的政治制度, 施政是顧及民意, 行政長官決策要有適當的制衡,犯錯官員要問責下台. 如果有這種制度, 6月9日100萬人上街前,條例都早已經撤回了, 香港根本就不會弄得如此下場. 否則, 就算今次鎮壓下去, 社會動盪的頻率只會越來越高.....總不能每次都用警察做擋箭牌吧.....
越拉越遠....算了吧.....夏蟲不可語冰....

首頁

尾頁

跳至