在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為而家D外傭勁唔掂, 請極都請唔到個好工人, 所以我終於決定放棄咗份高薪厚職, 自己湊番兩個BB. 雖然而家好忙, 又要湊住兩個BB, 做家務和煮飯, 但見到兩個BB日日都好開心咁, 我都感到好欣慰, 真係用錢買唔到.

男爵府

多謝各位回覆呀, 原來咁多媽媽支持我, 多謝晒.

如果返工同做全職媽媽, 我比較鍾意做全職媽媽, 一來同兩個bb的感情好些和close d, 而來真係可以見到佢哋d"第一次"行為, 呢d嘢miss咗就無, 所以我會好好珍惜, 最重要係同老公感情好咗, 因為可以日日煮飯煲湯俾佢食, 唔駛再做"無飯家庭".

各位全職媽媽, 加油呀!

男爵府

原帖由 moon988 於 10-11-25 08:37 發表
你們好!我都是FT媽媽,巳做了幾年啦!記得當年本來有高薪厚職,因為99原本說怎樣都要帶BB,我們說要請工人,99說不用,最後結果是BB返到家,我99說不帶 ,我們無其他方法,只好放棄高薪厚職,返來帶孩子,不過自己帶孩子是有好處,特別是0﹣6歲 ...

我同你一樣都係有個super troublesome的99. 我99衰過你99幾億倍.....唉.....

男爵府

原帖由 kat0318 於 10-11-25 18:07 發表
我喜歡你用這個字"talent".
有時工作上被點去做stupid things, 真係寧願用這些talent, 時間, 精力去教自己的小朋友. 真係好大滿足感......
佢做到一樣野, 背到一首唐詩, 讀到一本英文書, 我感到的成功感, 比返工更開 ...

好同意你個point呀.... 真係俾你講中晒. 特別係要train d新一代同事, 真係嘔血.....

男爵府

原帖由 katkat_mom 於 10-11-29 18:35 發表
各位全職mama, 如果你係我會如何決定...

我都有2個仔仔了,而家一個3歲同另一個3個月大.眼見大仔越大越難搞(俾工人姐姐搞到極討厭食飯,要有玩具先食,亦越來越多睥氣), 我真係唔想細仔第時都係咁, 好想放低份工揍仔. ...

睇下你覺得份工緊要, 還是兩個仔緊要. 如果我係你, 我會辭職去湊仔. 無嘢重要得過自己兩個仔, 正如我舊同事話齋, 俾你搵到好多錢咁又點, 你兩個仔都教唔好, 有咩用.

男人的看法唔同女人, 好似我未做全職媽媽時, C6都覺得我未必湊到兩個BB, 到我做咗全職媽媽, 可以湊到兩個BB, 做埋家務, 煮埋飯, C6就自然覺得呢D係應份, 漸漸C6就會成日覺得我好得閒, 在家"HEA", C6不會覺得我好忙.

重有一個重點就係經濟能力問題, 好似我咁要供樓, 養車和生活開支, 以前大家有收入, 平起平坐, 可以自己買下嘢, 家下無做嘢, 無收入, 一份糧養全家, 要慳住駛, 難免C6會有怨言, 有時叫我快D搵工做.

好老實, 工係死, 人係生, 無咗份工咪搵過第二份, 正所謂東家唔打打西家. 如果你有QUALI, 搵番咁上下嘅工真係唔難. 不過前題就係兩個仔要OK先.

首頁

尾頁

跳至