3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女就快6歲116cm 40磅會唔會過瘦?摸落去已經皮包骨
因為佢成日唔食野!一日食埋唔夠一餐~幾乎日日都係咁!好啲既時候一日食到一餐
勸又勸過、鬧又鬧過、打佢都唔食!
逼佢食多兩啖會反胃,會嘔佢係厭食?我真係就快跪係到求佢食野.........
依家唔敢逼佢,怕佢嘔突出黎!只係要求佢早晚飲杯奶粉
有同路人嗎?有咩方法改善+長肉增磅

大宅

Nbs 發表於 18-6-10 08:56
唔識幫你。不過我女兩歲,都係唔中意食野,我foresee 到我女大個可能會好似你女甘。
youtube 睇過呢個video ...

有時間我會睇下條片,多謝分享

大宅

Naughty917 發表於 18-6-10 13:02
我囡同你囡差唔多,111cm,34磅,最緊要健康,迫都冇用

係阿,依家一日兩杯奶,希望佢有多小營養可以吸收下啦

大宅

MHLi 發表於 18-6-11 23:27
其實我細過過陣時都係咁,唔食嘢,瘦到皮包骨,屋企人買過營養品都無用。就係唔食嘢。後味中二開始,有胃 ...

其實都明白,但總係怕佢營養不良希望佢可以快啲正常進食啦

大宅

MHLi 發表於 18-6-12 00:18
我果陣時一餐飯可以食成粒鐘。我真係食唔落,每到食飯時間就好痛苦。到發育期就一餐可以食5個包咁多!湯就 ...

佢依家就係咁 成個鐘都食唔晒,一日食唔到一餐,一日半日我都由佢 眼見長期係咁真係我媽仲要怪我唔俾野佢食,好無奈
佢同我講要食咩咩包 買完俾佢,食半個已經唔想食,佢叫我煲粥,煲完粥一眼都唔望仲要餵先肯食半碗好辛苦

大宅

MHLi 發表於 18-6-12 00:45
多d煲湯喇,只要佢自己無話唔舒服就OK。你睇佢精神無問題就OK。

我都上網睇啲健脾開胃湯煲俾佢飲,再燉啲肉汁俾佢,但都要佢肯飲先得

大宅

binbinjojo 發表於 18-7-22 02:17
情況完全一樣!一日食埋唔夠一餐——呢句真係精警!做阿媽呢種壓力真係冇人明白,每日都為左食野而傷感情 ...

真係,以前好鐘意食麥記,依家用麥記氹佢食都係食小小一盒薯條都食唔晒就話飽真係成日為進食呢個問題傷好多感情,所以我都由得佢,有時望見妹妹一餐多過佢一日,真係好苦惱~妹妹一日到黑都唔停口,家姐一日到黑都唔洗食野連啲街人都話家姐太瘦~叫我俾多啲野佢食
我都試下你方法,希望佢肯食多小小

首頁

尾頁

跳至