自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

淘寶 發表於 16-12-13 21:42
在家 - 一定要媽咪氹瞓覺, 爸爸唔可以係房, 瞓瞓下爸爸入咗房, 突然醒咗見到爸爸會大喊

在家玩時 ...

點解俾佢點? 如果講唔出合理理由, 我唔會就佢

珍珠宮

淘寶 發表於 16-12-13 21:48
就快23個月大了。

係返Playgroup時, 佢可以自己上堂, 老師話佢上堂好專心好乖, 但我陪佢上時, 就唔專心了 ...
就係得果兩歲, 我更唔明點解要聽佢點。

講真, 如果講緊佢生活需要, 做父母一定俾到最好。

但只係任性亂亂點24, 我唔會為搏佢妃子一笑去滿足佢。

wcpcelia    發表於 16-12-14 10:07

珍珠宮

淘寶 發表於 16-12-13 21:54
我地都做錯了

我仔細個時, 我地犯呢啲仲多。

話說我仔細好細就好明顯可以自娛, 佢可以好專心叠積木, 好專心翻書仔, 我同先生都好刨得書, 你話係咪得子如此心滿意足?
如果姐姐話開飯, 我地停下食完再睇咯, 但我仔係絶對唔得, 一定要砌到佢滿意, 睇到佢夠, "的"佢埋枱掃野落地, 佢想跟我地出街, 但唔想放棄手上玩開嘅野, 喊到拆天......返學仲"閉", 轉課室唔肯, 為咗搵返本想睇嘅書, 大鬧別人課室......:" />

我係俾老師當面棒喝, 我地先正視佢嘅問題。佢係有些天生脾品, 但我地唔注意、唔調教, 到佢出去俾人"鬧"小蠻牛, 唔通真係話人地唔就個細路就文過飾非? 我覺得咁做父母更唔負責任。

我記得我仔有排成日唔俾我先生拖我手, 我專登同先生對望唔開心, 佢對我笑, 我笑下就收, 又望下先生, 直到佢拉返爸爸俾我氹我開心。你試下啦, 要俾佢佑你地三位一體, 一齊更好更開心。

珍珠宮

淘寶 發表於 16-12-14 10:18
我明白

但我有朋友話佢咁固執又唔識講嘢, 話係自閉先兆,我聽到真係好驚架

唔使睇得咁嚴重住。
我仔果時見過精神科亦見過心理學家,因為係我地識嘅朋友,佢地好坦白講,如果唔係問佢攞專業意見,佢地即使見過阿仔發癲,亦未必出聲話我地,在場最多試下佢地啲tricks work 唔work,解決問題就算。原因係細路仔若除非一出世就有明顯問題,否則好難細分係先天脾性或後天培養,有時家長過度相信孩子自決,但佢有足夠能力自決嗎?結果需要坐低慢慢分析。係佢地所見的clients中,最難唔係處理細路,亦唔係家長唔配合,而係要家長察覺自己嘅行為點解成為“問題”, 呢個又涉及敎養理念/價值觀,放手就細路意志,未必有利於佢成長。

親友個女自細唔食正餐,由packed baby food到大些只食零食,佢地係生活在外國嘅中國人,講親就話外國人對細路都係咁,尊重佢地選擇,結果一入pre-school就發現根本唔係果回事,個女lunch丟食物發火,老師傾完一輪,引介見社工、兒科醫生/心理學家,唔配合可能更強制介入~~因為家長忽視照顧兒童基本健康。我唔認為佢地唔關心愛護個女,相反係過猶不及。

elvina_lmk    發表於 16-12-14 14:03

首頁

尾頁

跳至