0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我BB五個月大,我坐月後返工就交比嫲嫲湊,嫲嫲係日頭上來我地屋企(15分鐘步行過來),之前坐月時,佢日日上來幫。一路我都不贊成BB抱住瞓覺,或者一喊即抱起,因為咁樣好痴身,而我未生之前奶奶講左起碼10次話唔好抱咁多。
點知,我返工後,基本上佢有3/4時間抱住佢行來行去,抱住佢瞓,結果個仔就愈來愈痴身,我放工5點半左右回家,至到夜晚唔放得低,同老公輪流抱,有時食飯要分頭尾圍用膳。

我暗示過,奶奶死唔認,但我媽媽下午回去探孫和幫我買餸,佢話奶奶係抱到好誇張,仲要自私到如果佢自己去廁所放低孫都唔比我媽媽抱,去完廁所自己抱返。咁我唔出聲免得佢話媽媽打佢報告。其實媽咪講我都知,日日返到去都係抱住瞓。

星期日,基本上BB一起身,我地唔會得閒,因為要抱住行,仲要係坐住手臂咁抱,我地唔咁抱BB就喊 (居然試過奶奶話我地無人識抱BB,因為BB要坐住手臂咁抱)。情況似乎愈來愈嚴重。

昨天星期日,我地尤得BB喊,佢喊左15分鐘,真係大喊果種,一抱就唔喊,坐低都唔得,要坐手臂行住抱。我地TIME OUT佢在BB床仔,佢之後瞓左2個鐘,其間醒過我抱住(唔係坐手臂咁抱)10分鐘又瞓。

我唔知點好,BB好細,想人抱一定,但我唔想習慣左,因為晚上我和老公試過IGNORE佢10分鐘2天,之後宜家準時10點在床仔瞓天光,間中醒一醒。但6點至10點,仍然咁,我盡量同佢玩下,佢就笑,但唔肯自己聽兒歌,我有時覺得好辛苦。

我知好衰,我內心係怪我奶奶,佢咁搞,明知係唔WORK但為滿足自己抱,試過BB自己玩,佢見佢玩到手仔郁郁下,竟話:一定要嫲嫲抱,之後抱起。

宜家基本上每日下午抱住瞓3小時,佢又唔係真係抱(因為累),只用隻手臂托頭,身體在佢大脾,佢話咁等於瞓床仔,手臂係枕頭大脾係床,我媽咪出過聲話咁不如瞓床佢唔出聲。我講明要抱唔該真係正經抱,唔好咁,因為對佢脊柱唔好,如果無力咁抱3個鐘就瞓床,又係死唔聽。

唔知點算好...我深日後一定會追飯餵...

子爵府

回覆 RubyYu07 的帖子

我講過對脊柱唔好,佢唔出聲...

所以佢係錫孫,但唔識湊,淨識抱,抱住行來行去飲奶...死未?

我唔知佢係扮聽唔到對脊柱唔好定覺得無問題,暫時只滿足自己要抱GE慾望,話知個孫脊柱有問題,定唔信...

仲成日問個5個月大孫:嫲嫲咁辛苦,第日你比嫲嫲食骨定食肉...

子爵府

pigpiglamlam 發表於 18-1-1 02:00
你要返工其實冇辦法,一係搵第2個凑。bb識行嗰陣99就冇得咁抱啦我抱我仔一陣都手攰,唔信你99臂力好 ...

佢宜家都有d頂唔順

子爵府

回覆 NP128 的帖子

其實係架...佢成日覺得淨佢先識湊,佢幫到食瞓疴呢3樣,其他真係零知識基礎。
不過我開始同情佢,因為佢宜家咁努力都可能是一搏第日可以靠孫,成日問我個當時3個月大的BB第日比肉定骨佢食呀、又話宜家辛苦第日BB要比錢佢買花膠呀、又話最緊要有錢養埋佢等等...證明佢無安全感 ! 佢三個仔女,我老公對佢算最好,但佢應該驚老公錫晒我,唔理佢。

所以佢好自私,我返左工唔比我媽咪抱個BB,只比我老爺叔仔抱,我媽咪同我講返唔開心。呢樣我最嬲,我不在家時,我爸爸媽媽或者細佬去我家探BB佢都唔比佢地抱,自己抱實,去廁所放BB床,去完再抱。佢咁做其實係唔想BB識我果邊人,覺得係內孫。我媽咪個人好客氣,唔會主動出聲。最近我暗示BB開始大要比返婆婆抱下,佢直頭在我地返工時,帶佢返佢自己家等媽咪唔可以來我家見下BB。呢樣真係好自私 ! 於是我就話好,咁我放工帶BB返家探婆婆,佢即刻唔出聲 ! (其實唔LIKE)
真係太太太自私 ! 不過我無同老公講,其實佢呀媽思想好唔要得,邊可能咁自私,個BB係人地個女好辛苦生出黎 ! 而我老公就OK,會好尊重我媽咪,又會教BB同婆婆玩、同舅父仔玩下,我真心APPRECIATE我老公,所以更加唔同老公講。

我遲D會自己湊,唔洗佢幫,唔比佢抱,佢就知我媽咪果個感受幾唔好。

不過,我同媽咪講,唔好爭,湊B一D都唔輕鬆,亦無多勞多得(BB唔會記得一歲前的事可能宜家痴佢,但好多客同我講,BB一返學就鐘意痴返爸爸媽媽甚至婆婆果邊,反宜唔痴照顧者),佢輕輕鬆鬆同BB玩下,可能BB仲喜歡佢。而且我兩個細佬好錫BB,遲D大大下我相信BB都會好鍾意婆婆果邊。

如果佢唔係咁自私,我都唔會有咁暗黑的想法 !

首頁

尾頁

跳至