自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小肥兔 發表於 24-1-30 14:43
香港人食飽無憂米,好景時就搞個黑暴出嚟話民不聊生,周圍掟氣油彈放火,有遊客嚟時就趕客,趕到人客唔嚟, ...

外資撤離、民不聊生的真正原因大家心知肚明。

子爵府

小肥兔 發表於 24-1-30 15:05
真係心知肚明,美資超市爭住在國內開,香港自己唔爭氣,怪誰?

撤離既企業多定國內開超巿賺人仔既公司多呢?面對現實吧,固步自封永遠不會進步。

子爵府

littlefunpig 發表於 24-1-30 15:32
放心, 唔會有團結一齊既一日
而家係打劫中產係咁送利益俾D 窮人低下階層
呢D既得利益者躺平享受無限著數既 ...

好明顯,只識攞著數個班人咪環境好,難為講出口叫人去移民,厚顏無恥,對香港人諸多不滿又踩盡服務、飲食業既又唔見去移民。

子爵府

Doriki 發表於 24-1-30 15:34
我不覺得差,大眾基層的幸福感實際上是愈來愈好,只是少數中產特權減少,覺得不習慣 ...

請問中產以往有咩特權?起我認知上攞綜援的就真係好多特權。

子爵府

Doriki 發表於 24-1-30 15:47
香港的中產富人過去賺錢太多,令貧富懸殊嚴重,社會不安,現在只是要減少這些特權,與基層拉近差距
...

自己唔努力就話人哋賺錢太多令貧富懸殊嚴重?中產係咪又要埋怨富豪太多錢唔分比中產令貧富懸殊好嚴重?香港幾時變左行共產?唔該啲人眼紅人哋可以享受時問下自己細個有冇努力讀書,大個做嘢有冇上進?定係一心諗住做人得過且過過一生。

除了眼紅人哋,到現在都未明你指中產有什麼特權?交稅交少啲咩?買樓有discount? 仔女讀書有津貼?

子爵府

Bb700 發表於 24-1-30 16:27
x2

成日講大陸食有幾好,服務幾好,住又幾好。

最新口號係香港揾錢大陸洗錢吖,無論租樓、日常生活都內地消費吖,香港食風喇,仲要可能好多係躺平拎緊綜援用緊香港人錢但呼籲大家內地洗錢,唔好同我講呢班人係真心愛香港既香港人。

首頁

尾頁

跳至