自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

0616 發表於 19-5-9 15:00
我用緊煤氣,後悔,有得返轉頭,會揀電爐

安全D丶電費平過煤氣費丶易清潔

無錯,我仲要用單頭爐兩個,又平又實用,壞左可以掉,清潔又可以拎開,唔用又可以放其他切菜切肉,成個廚房我最自豪自己呢個設計

男爵府

kikil001 發表於 19-5-9 17:08
jm,有冇相睇下丫

平時唔用就放上蒸焗爐上面,留返空間切菜切肉,到切好哂菜肉,開爐煮就搬返落黎!絕對唔麻煩,因為唔重!
1. 電費平過煤氣,油煙少,個人覺得係屋企點煮都無可能獲氣好過外面嫁啦!要有獲氣放假出街食,同埋日日食有獲氣,除左熱氣之外,仲影響埋健康,起碼油都落多d!平日就盡量清淡d
2. 單頭爐$300-400有一個,壞左/太污糟掉左佢,買過新,唔肉赤!我以前係用嵌入式電磁爐$3000起,勁後悔,最主要係清潔好困難,啲湯啊糖水呀啲汁呀,流咗落去嗰個邊裏面就永遠都清唔到,呢樣係我最介意既!
3. 多左空間,自然靈活

男爵府

iris5a 發表於 19-5-9 16:24
可以影相睇吓嗎? 謝謝

男爵府

sisbro 發表於 19-5-9 15:39
唔明
可以影相分享下

男爵府

maymaggie 發表於 19-5-9 18:03
我有朋友都係咁做,佢話廚房最緊要整兩個電制,然後買一個電磁爐,一個電陶爐,壞咗就掉咗佢乾手淨腳。要 ...

係呀,真係覺得買個三四千既嵌入式雙頭爐勁浪費錢,又污糟。
最近仲發覺多個好處,風水上,活動爐頭係唔計在內所以唔存在對唔對住廚房門口,影響健康問題

男爵府

cuccw 發表於 19-5-9 20:31
回覆 koalachan2002 的帖子

我都覺嵌入式電磁爐嘥錢。我未裝修過廚房,所以還是發展商的煤氣爐,但自從小 ...

你留意下aeon 特價,有時$330-350都有部,仲有一年保養

男爵府

parrotking 發表於 19-5-10 01:33
請問你用咩牌子電磁爐?就咁用兩個單頭爐 $幾百蚊 就足夠日日煮家常便飯嗎?好有興趣
...

其實好多電磁爐都有一年保養,所以邊隻平我買邊隻,我好少買過$400,多數三百幾,一年三百幾壞左都抵啦,污糟咪換過!
而家電磁爐大部份係可以去到1800至2200,我多數買2000,足夠哂日常煮食,反而我以前係嵌入式雙頭電磁爐+電陶爐,因為火數問題,唔可以同時開足兩邊2000,只可以一邊1600,一邊2000咁上下,不過重點係你要有兩個電制!

首頁

尾頁

跳至