自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好努力咁照顧兩個仔,但可惜原來老公係咁睇我,唔了解我
我唔係想講奶奶唔好,我明白老人家,佢有佢個套,我好尊重佢,但我亦有我嘅做法。
琴日奶奶煲了花旗參湯,我話我小朋友未夠一歲唔飲啦,奶奶話佢以前大把係咁飲,我亦有解釋你地做法可能岩,但我都想小朋友大啲先飲,有我睇法。我自己覺得小朋友太細。到今日奶奶叫我大囝飲,我覺得2歲都應該可以試下嘅,我同老公講佢未飲。老公竟然話,費事啦,等陣以為人毒你個仔...我立即覺得點解你會咁睇我,無錯,我係好緊張兩個細既飲食,因為佢地仲細,你唔明白我,我真係好傷心。奶奶唔明我我唔緊要,但點解老公會咁。

大宅

kawainnn 發表於 20-3-26 22:25
我好努力咁照顧兩個仔,但可惜原來老公係咁睇我,唔了解我
我唔係想講奶奶唔好,我明白老人家,佢有佢個套 ...

可能亦因為早兩日件事,奶奶煲咗肉粥,冇菜,我同老公講,小朋友有菜有肉先代一餐,我話煲啲菜加落去先比呀囝食。其實加菜好快,但佢覺得我係唔想比呀囝食。因為奶奶鍾意覺得落鹽食物比呀囝,我會覺得太細唔好,所以我會話大啲先啦,耐咗老公成日覺得我介意佢媽啲野食,但其實健康院都有講,係你地唔進化,點解要怪落我到,我唔怪奶奶,但點解連老公都咁

大宅

世事無常 發表於 20-3-26 23:13
其實你會唔會太緊張?小朋友食一餐半餐冇所謂嘅,我諗你老公都會覺得你挑剔佢阿媽,飲花旗蔘咪飲一次囉,之 ...

我全力照顧的,但奶奶會好多時自己又煮。湯我有煲,佢都會煲完叫我比小朋友飲。

大宅

beehoneybee 發表於 20-3-26 23:21
「等陣以為人毒你個仔⋯」人話?俾我爆咗佢一鑊,我唔會忍。反而99問題不大,都係湊仔分歧,代溝一定有。
...

我唔怪奶奶。但老公真心令我失望

大宅

princessgw 發表於 20-3-26 22:51
老公仲未死, 佢同99自然唔覺得有問題。

你用新一代方法去湊, 都無問題。

我明白一餐半餐冇問題,但我地同住。每次咁樣好難唔係一餐半餐。所以我有時推得就推

大宅

wingwing515 發表於 20-3-26 23:53
我明你,
但係又要諗深一層,同奶奶住佢負責煮,每次煮飯都要就住,其實好麻煩,

我係呀,我小朋友是我分開煮的,但次次我仔食緊飯就會問佢,食唔食包,蛋,蕃薯等有時搞到呀囝都唔食飯

大宅

姸媽 發表於 20-3-27 00:07
如果係我,在飲食方面,我只會同奶奶講,我見妳轉頭又會同老公講多次,比我就自己攪掂晒就得啦,加唔加菜自 ...

嗰日係咁岩老公放假,奶奶叫老公比呀囝食。

大宅

KUDOS 發表於 20-3-26 23:08
樓主唔使唔開心,暱度好多同路人。
就算我唔係同長老住,有時都會有少數少磨擦啦,唔止奶奶㗎, ...

大宅

littlefunpig 發表於 20-3-27 11:35
會唔會考慮返工??
feel到你老公好嫌棄+睇你唔起
2個女人同一間屋, 一日對到黑, 真係難以想像

有考慮返工,老公唔同意,奶奶照顧唔到兩個,因為兩個都仲好細,我話比婆婆照顧,老公又唔願意。又未返學,我都計劃返學時會返工

大宅

C.Humphrey 發表於 20-3-27 12:50
長遠計劃搬開住,到咗讀書升學仲多分歧
兩公婆都唔同意見,仲加埋99一定好煩

會呀,原本話搬出去住,但奶奶又喊又苦肉計,最後話等到出年年尾搬。唔知到時又會唔會搬得成功,奶奶自己一個住,我自己都良心過意唔去,到時怕又喊過老公又心軟

大宅

katherine.k 發表於 20-3-27 12:53
你地同住?

就係同住

大宅

nieualma 發表於 20-3-27 12:54
愚孝

大宅

愛美的媽媽 發表於 20-3-27 11:30
同情你, 因為我老公同你老公係同一種人, 核突D講, 我諗我奶奶話食屎有益我老公都會照比BB食。奶奶所謂既知 ...

為咗奶奶離婚好似好可惜,但我都明個種身心俱疲嘅感覺,如果老公支持多啲自己,就算奶奶同自己幾大問題其實都唔算係咩。最慘啲男人就係咁。

大宅

jessiemom 發表於 20-3-27 13:01
有藥材既野真係唔好亂試,親身經歷,呀仔歲幾時我好白痴俾左少少(真係dd)冬蟲草粉佢食,結果好大鑊,要入 ...

咁嚴重,好彩上次我媽話比冬蟲草呀囝食,我堅持唔比...飲咗會出現咩狀況?我驚我媽偷偷比,真係要好好講比我媽聽一定唔好比住先得。

大宅

Rainy 發表於 20-3-27 13:06
肉粥無菜咪食左之後再比水果咪一樣,互相遷就下,有乜好嘈

並無嘈呀,肉粥並唔係重要,重點係我體諒佢地,為何唔體諒同明白我,肉粥奶奶煮好,我並無話唔食,只係話加埋菜先食,並無叫奶奶整,我整完加點解要覺得我介意佢啲食物?小朋友食得有營養啲唔係更好?我只係咁諗。相反會令我覺得係咪佢地介意我加菜落奶奶整比呀仔嘅粥到?相反係佢自己介意?因為我全職照顧小朋友。我做媽咪安排佢地飲食唔係正常不過....

首頁

尾頁

跳至