自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

高達紅色 發表於 20-10-20 10:38
其實唔好轉移視線,根本問題就係樓貴,收租回報咁低邊個會去做?邊個做成樓貴?就係政府高地價政策
...
收稅低既背後...
香港既稅比好多國家低
正正就係高地價果邊補貼
香港人做乜, 無論租, 買, 出去食野, 消費, 娛樂
通通都俾緊間接地產稅, 價錢中既一大部份都係租金

peggy1    發表於 20-10-21 10:14
wcpcelia    發表於 20-10-21 09:28
978212    發表於 20-10-21 00:47

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

extra88 發表於 20-10-20 21:04
2006年反對商品服務稅嘅人應記一功。

我就有自住有收租, 無咩所謂。 ...

政府都唔多想啦, 呢D銀碼細, 碎濕濕
倒不如一賣地收幾百億快靚正
唔洗計餐死一大堆admin野要做

翡翠宮

978212 發表於 20-10-21 00:55
回覆 littlefunpig 的帖子

呢個有個名詞叫「超級地租」,要解決就要開徵或提高直接稅,只有啲官先話香港低 ...
呢個所謂超級地租, 咪又係稅,
果幾百億買地既錢, 唔通真係地產商自己俾咩?
帳面上係佢俾, 個成本咪又係轉嫁俾全香港既人

翡翠宮

Amy1974 發表於 20-10-20 22:49
香港嘅福利政策好奇怪,不斷鼓勵低端人口生仔。

個地球已經人多到就來毀滅了,要咁多人做乜?
佢地幫助製造需求, 一個人出世, 免不了要結婚, 搵緊住, 買新床, 買BB奶粉, 尿片, 衫, 報學校,
每一個人由未出世到死果一刻, 都係不斷消費緊, 俾左錢=其他店舖既收入
咁先保住個經濟

一個人口停止增長, 不斷下降既地方, 經濟只會走下坡
好似日本而家就係
無人既地方直頭變死城

首頁

尾頁

跳至