跳至

首頁

尾頁

民房

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

民房

hkwai222 發表於 18-2-28 14:54
回覆 Siuwilwil 的帖子

我都係諗住一家下年去澳洲住, 應該都係EASTWOOD, 因為為咗個細路讀書... ...

你小朋友幾大?係邊隻移民?189/190?
我而家擔心緊搵工,因為都算係香港大企業中層管理人員,我知道好多寫字樓工都唔係好歡迎無Local Exp既新移民。我打算一路係香港Send CV有工就飛去In,Settle Down到先接成家過來。你有咩計畫?

利申:爸爸,有兩個讀緊幼稚園小朋友

民房

hkwai222 發表於 18-2-28 23:32
我都係爸爸呀~~ 因為我太太當年讀書時已攞了PASSPORT, 所以當小朋友出世後已幫佢申請好晒了.
我小朋友而家3 ...

呢個就係技術移民政策諷刺既地方...一D行業需要專才,政府幫佢地引入專才,但係無政策幫助專才新移民落地後去投入返原本既行業。變相白白浪費資源。我唔介意放低身段,而家香港做Mgr,係澳洲可以低2-3 個Grade再黎過。但係唔係太想放棄而家既行業,如果我黎只係為澳洲提供多一個Sales/Data Entry,對我自己同個國家都無意思。
我其實Melbourne熟D,因為有親戚係Mel,但係為左加分所以要住Syd 2年先。但如果能夠Make a living 我地可能係Syd for good 都未定。
所以我會租住先,住Eastwood邊度反而比較有彈性。
你係咪會辭左香港份工,去到澳洲先開始搵工?

民房

tvjink 發表於 18-3-4 20:59
我未過嚟澳洲前試過收到interview invitation,對方可安排用Skype,唔洗特登飛過來,如果有機會可嘗試問下 ...

Thank you!

你最後搵唔搵到本行?

同埋澳洲未有住所前,公司肯同你簽Contract嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊