自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

試過借咗$64,000比人
結果一借冇回頭,電話都唔聽!

我會咁樣諗,當幫佢/佢屋企人做白金!

wcpcelia    發表於 21-9-16 11:03

男爵府

花天使 發表於 21-9-15 20:51
回覆 MLSiu 的帖子

日日都對住,我都好辛苦借又死唔借又死佢都應承我真係還錢

未借之前,梗係會講話會還啦!

如果佢同你講,佢借咗你錢唔會還俾你,你仲借唔借?

過來人同你講,你借錢俾人預冇得還,你先好借!即係你借出去嘅錢係碎銀,跌咗都唔肉痛,咪冇所謂…

男爵府

Astra00 發表於 21-9-15 21:07
嘩!慘痛經歷!

都成幾個月人工。

我仲有一個經歷:

同事問我借三萬蚊,理由係佢個仔讀大學冇錢交學費。其實讀過大學都知道,可以問政府借錢,不過都算啦,佢話急,又借唔切,咁我就應承借俾佢。

到應該還錢嘅時候,我諗兩三個月後,佢又話未出雙糧,方唔方便再過多一兩個月還?咁啱,我要去英國出差成個月,我話冇所謂,等佢方便先還。

返到香港,我聽我另外一個同事講,問我借錢嗰個同事,同佢老公兩個人,一人出咗一部新iPhone,仲要係最新最貴嗰個version,全公司人都知道,起碼都三萬幾蚊!

真係唔明點解有啲人欠緊錢,仲可以亂咁洗錢買嘢?最後,佢都有還返錢比我!

但自此之後,我一定唔會再借錢比人!

男爵府

MiMicc南 發表於 21-9-15 21:14
嘩,親人黎架?借咁多

普通朋友咋!

男爵府

Anpanmama 發表於 21-9-15 21:25
同事?
其實問到同事借,佢真係諗到冇晒辦法啦,以後返工點抬起頭做人
...

以前細個啱啱出嚟做嘢,有個男同事私底下問我借錢,但次次都好高調響其他同事面前還錢俾我,咁當然佢無講話係還錢!

之後,從其他同事口中得知,佢話佢俾錢我使!
搞到其他同事響度諗,佢係唔係包養我?

好彩,另外一個女同事覺得奇怪,問起我,我先至講係我借錢俾佢先,佢還返錢俾我!

勁冤枉!

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-9-15 21:34
包養?陰公
你係債主至真

梗係陰公!

我明明係債主,無啦啦變咗俾人包養!
傳到傳公司都以為係!

如果唔係個女同事問起,我都唔知道自己無啦啦俾人包養!

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-9-15 21:37
佢高招
咁樣啲同事可能驚你尷尬,唔會問你

係呀!佢好高招!
我都覺得奇怪,同事對我啲目光唔知點咁…

人哋問我借錢,我都好口密,唔會無啦啦爆響口,話阿邊個問我借錢!

呢個男同事令我提醒大家,可以留意吓!

佢身上永遠只係帶現金,無論買平野,買貴野,都只會用現金,俾人感覺佢好有錢…

但其實原來佢破過產,出唔到信用卡!

到後來,我其中一個女同事同呢個男同事夾份開公司:其實兩個都係老闆,女同事做老闆,男同事話佢做顧問得啦。個女同事授權個男同事可以簽名代表公司。之後,呢個 pk 男同事響出面借咗好多錢,大耳窿走上去我女同事屋企追數!因為間公司係女同事擁有,佢係老闆,所以條數要佢咩!

首頁

尾頁

跳至