自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

123cheers 發表於 18-9-7 10:22
姑奶打算出年結婚(但仲未訂酒席果D, 話想等到最後一刻先可以R到最多折), 如無意外都應該係Club One果類會所 ...

奶奶同得你呻,即係都覺得佢個囡有問題啦,不妨照講,第時一家食飯,奶奶可唔可以幫口叫姑奶出返份,始終佢都成家啦,佢老公比都好應該呀,如果奶奶出到聲佢都唔比,以後同佢地分開食,免稅額叫奶奶老公出聲一人一年,都係嗰句,佢已經嫁咗,一家一主。。
禮金同意其他 JM 話,比返兩萬,無拖無欠佢

子爵府

123cheers 發表於 18-9-7 10:56
免稅額依家我地決定係一人一年了,
寧願比多政府都唔想比佢當水魚

係,佢係家姐,金器唔到你地買,兩萬唔洗煩,仲要你地有小朋友又供樓,食飯梗加大條道理要佢地夾錢啦,以後食飯,張單嚟咗,叫待應轉頭嚟,即時除兩份,比你地嗰份叫亞姐夫 (再唔係除3份,你地比兩份,因為你地有小朋友,咁對佢地好公平啦)

子爵府

123cheers 發表於 18-9-7 11:57
各位JM, 咁除左人情我想順便問多樣野

姑奶話出年佢最後一年收利是,

同佢講未聽過有呢個規矩, 可況你地不嬲都無比佢, 要大封咪叫佢問佢亞媽攞,

反而同佢講, 佢要比封利是你老公買"舅仔鞋"就真啦, 呢個就真係習俗啦(同佢講唔比你地唔"老黎"咋),

佢唔肯比你亦都唔好比利是佢

子爵府

kyk 發表於 18-9-7 16:05
借位問問,舅仔結咗婚都要買 “舅仔鞋”? 咁結咗婚嘅大舅要唔要買大舅鞋?
...

唉也, 你又考起喎, 結左婚洗唔洗買呢個問題添

因為我嫁時兩個哥都未結, 所以我有比,

樓主呢個case, 就博佢姑奶咩都唔知, 屈佢比啦

子爵府

kyk 發表於 18-9-7 16:32
係啦!我就係唔知,見你咁講所以問吓,因我姑仔就結婚。

更正, 我唔係"舅仔鞋", 係"大舅褲", 我當年仲有"捐" 兩條褲

另外係香討睇到

1. 如果新娘有未婚弟弟~ 新郎就要買舅仔鞋~
如果新娘有未婚家姐/哥哥~ 新郎就要買大姨裙/大舅褲

2. 無錯~ 如果你弟弟結左婚~ 就唔需要舅仔鞋~
如果你家姐/哥哥已婚~ 你都唔係爬頭~

首頁

尾頁

跳至