夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

當初有左老公有叫過落,但最後佢好中意小朋友所以結婚。佢一直都好想生個仔先,但近日照左係女女,佢心情好差,搞到我自己都好似做錯事,我又話其實都仲可以唔要,但佢又話無理由依家先落,但睇得出佢真係好想呢胎係仔。。依家我個人都好矛盾,好亂。。

別墅

牛利酥 發表於 18-4-9 03:45
期望落空,失落乃正常反應,直至接受事實。
到bb出世後,自然會回復平常,我自己都係咁,出世後發現女都好 ...

真係有想過不如今胎落左先,下次再試可能仔呢,但之後又覺得自己好白癡

別墅

kellyly69 發表於 18-4-9 04:04
千祈唔好因為咁唔要囡囡,最多下胎再黎過,分先後黎做咩

我都係甘講,因大家拍拖時都打算將來生2個,但佢又話大哥可以保護細妹,又怕到時2個都係女,因佢獨仔。但99一早同我講佢勁中意女,好想我生女。
但佢依家甘既反應搞到我都質疑自己究竟要落去有無錯。。

別墅

牛利酥 發表於 18-4-9 04:19

順期自然,子女上天安排

咪係,我同佢講幾多人想生得無,點解唔知足?
不過你朋友好勁。。第四個後都甘堅持。。
其實我同身邊朋友都同佢講左好耐女都好好,不過佢好似聽唔入耳甘,好煩

別墅

回覆樓主

解釋返當時因我地既計劃係2年後先結婚後再打算有bb,今次係意外懷孕,你地都知香港地買樓好難,佢好想比好環境我,所以當下一知道就好驚會對我對bb都不太好,但最後都要左。
其實不用太緊張,都明白各位擔心,我不會真係落,雖然未夠5個月,只係個心見到佢甘既樣我都拿住拿住,所以先上黎呻下,多謝各位關心。
個個都話女係老公前世情人,我都見好多係,我都唔明佢都係自己生,有咩好嫌棄,只係林起佢悔氣甘同我講,你好野啦,一生就生個女!

別墅

I9528 發表於 18-4-9 07:42
同你老公講,無哥哥,亞女結婚前就由佢去保護,婚後由老公接手,可以唔需要有哥哥
...

你呢個提議好好!

別墅

eg86 發表於 18-4-9 12:11
我老公好中意囡,當初照到係仔時都好唔開心,曾經試過醉咗叫我俾返個囡佢。

結果到依家大仔都三歲、細仔都 ...

d男人有時真係幾5理人地感受,甘我林佢應該生左後就無野,我屋企人有個b女,次次我老公見到佢就當我無到。

別墅

tammy2008 發表於 18-4-9 13:02
咁講野既佢潮州人來架?

你留意佢有冇關心你大肚, 有冇特別照顧你。。。

甘佢一直都對我幾好,有左都有照顧我,半夜煮野食個d,係知道女個下佢有d失常外,我林佢應該開始接受緊。

別墅

tansyneko 發表於 18-4-9 13:08
1.好鍾意小朋友,但最初又會叫你落咁矛盾?

2.今胎落咗,擔保下胎一定係女?如唔係,落仔好傷身的,不過,如果 ...

1.我上面講左啦,不再講
2.我都明白大家有心,其實仔同女我自己無咩所謂,係見到老公當下甘大反應搞到我都覺得自己好似有錯甘。

別墅

Bobo1210 發表於 18-4-9 13:54
好鍾意小朋友先同你結婚?睇黎你老公唔係好鍾意你,要靠生仔黎維繫。生囡自己鍾意仲話要為左老公落左個囡 ...

呢個媽媽好似有d錯重點可能係我自己講得5太清楚啦。因為我無打算交代太多,只係想睇下有無相同經歷既媽媽,到b女出世後爸爸有無轉變。始終自己第一胎,除左好多野5識外,老公既反應都係我意料之外,但不知道係咪有左後個人成日亂林野

別墅

sueyee 發表於 18-4-9 15:28
呢啲嘢唔好亂諗亂講,個胎都聽到知道架,你老公唔評論,首先你已經係媽媽,唔可以諗住不如落左先,可能下胎 ...

多謝,有心,我都明白好多野係整定,等於點解有人好後生無病無痛想生都無,只係作為老婆見到老公單單因為第一個係女而怨我個時其實個心都好難受。
ps,其實佢個心係打算生2個,先仔後女,可惜不如佢意我都無法

別墅

peggypeggy820 發表於 18-4-9 14:31
Me too.
我... 2個女
爸爸的確一次又一次失落...

有無打算再追?
我都同老公講生女我仲驚過佢,到時我實無曬地位

別墅

peggypeggy820 發表於 18-4-9 16:15
6299想架但佢個仔自知冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽

ha,整定外父相,我5敢想像如果他日我第2個都係女,老公反應會點

別墅

yuyuwwp 發表於 18-4-9 16:19
我而家個仔5仔,想再生個女,但我老公都係鐘意生仔,因為怕個女大個俾人呃。同埋佢話女既話佢唔識點湊,仔 ...

係呀,我老公又係話怕個女比衰人厄呀,不負責任個d,我同佢講,不如你擔心下到時佢帶條女返黎話女朋友你仲驚

別墅

ccgirlcc 發表於 18-4-9 15:53
佢未必係唔開心,可能失望唔係仔啫,過左就無事,我朋友都試過,佢都expect係仔點知係女,同bb講媽媽唔係唔 ...

老公講左甘多難聽話,5知呀女識5識聽,希望5識啦

別墅

newspaperhang 發表於 18-4-9 16:53
生仔生女關女人咩事
愈想生仔愈係生女,愈想生女愈係生仔
...

所以我一直平常心,反正都係我十月懷胎生,係無林過老公反應大到甘

別墅

newspaperhang 發表於 18-4-9 17:30
難為左你同bb
我生女,我同老公都好開心同慶幸係生女,甜到漏
樓主,你要好好錫女女 ...

多謝你,我係同老公同步知係女,我無咩特別感覺,因為仔女對我都一樣。係見到佢甘大反應,當下我個心一沉,覺得女就5係你親生咩?女都係我同佢既結晶品呀!尤其頭幾個月我懷得甘辛苦!

別墅

回覆樓主

明白大家點解甘激動,都好多謝大家甘有心。
見老公開始接受呢個事實,仲話買定d煮飯仔玩具我聽到都覺得好欣慰,可能佢當時都係期望太大,所以有落差,佢依家都一如既往甘叫我好好休息養胎

別墅

回覆樓主

可能好多媽媽無睇曬,都好多謝有好好多正面既留言,有時就係個人突然間情緒化同好負面時又不能同現實中身邊既家人,朋友,老公表達,佢地都不能感同身受,所以上黎希望同各位媽媽分享下,同得到一d鼓勵

所以我再講多次,明白大家點解甘激動,都好多謝大家甘有心。
見老公開始接受呢個事實,仲話買定d煮飯仔玩具我聽到都覺得好欣慰,可能佢當時都係期望太大,所以有落差,佢依家都一如既往甘叫我好好休息養胎

別墅

depthoffield 發表於 18-4-11 10:28
回覆 ks1122 的帖子

有小朋友係一種福氣, 你老公咁係唔岩. 你要盡量保持心情. 唔好影響到胎氣

有時激死我,佢講野無經大腦。
但早幾日同我講要等多幾年,等女女大左先可以一齊去旅行,我問點解之前5去得,佢話會5捨得要離開個女幾日

首頁

尾頁

跳至