自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

好難追究,除非你好有錢,好多時間,或有專人幫你去告,响心力交瘁下,有仲分唔分到神去追究?平民都係硬食多……

我個case一樣離譜,幾年前我第一次有BB,全家都好緊張,每隔2星期去一個幾出名嘅醫生做一次產檢。到3個月照nifty"前3日",我又去該醫生照,醫生話一切正常。但我同老公返到屋企睇B相時,覺得點解BB隻腳仔咁怪嘅?咁我哋就當我哋唔識睇就冇理啦,反正3日後會去另一出名照Nifty嘅醫生再照結構。

3日後,我去照nifty,醫生一落手照,就皺哂眉,個樣好凝重,我都知乜事了。佢話BB有隻腳仔發育得唔好,叫我唔好要了……

公爵府

BGCOME08 發表於 19-4-1 08:20
好難追究,除非你好有錢,好多時間,或有專人幫你去告,响心力交瘁下,有仲分唔分到神去追究?平民都係硬食 ...

續上

跟住醫生問我幾時照過產檢?我話3日前。佢話3日前照過,冇可能睇唔到BB有問題。之後呢個nifty醫生好好,親自幫我打電話去我產檢醫生A度,講返個情況,叫我問返醫生A點做。

我即日就去返醫生A,但佢態度唔太好,跟住就當波咁踢,寫紙叫我入院流咗佢。我當時表明,唔想入政府藥塞流,要做全麻括宮(因我心已痛,唔想身再痛)。醫生A一句話我唔會幫你做,你揾第二個做啦。

我一生人未試過咁旁皇(唔記得點寫)周圍去揾醫生 。隔咗2日我都未揾到醫生。

公爵府

BGCOME08 發表於 19-4-1 08:20

續上

續上

跟住响唔知點做之制,nifty醫生B親自打俾我,問我點呀?決定係點?我覺得係天使嘅聲音呀!試問現今,仲有幾多個醫生會親自打俾病人去跟進病情?個個收咗錢就關人事啦!

我直接話返情況俾nifty醫生B聽,話醫生A唔肯幫我做,而家揾唔到醫生做括宮。nifty醫生聽到,停咗一停話,你個胎剛到3個月,好多醫生都唔肯幫3個月嘅產婦做流產。(天使嘅聲音又出現)不如咁啦,你真係再揾唔到醫生,我都可以幫你做。

我當時諗都冇諗,就揾咗佢做終止懷孕。事情就完了。

那個不付責任的醫生A,我仲成日見佢上電視,每見一次,我就心痛一次。

公爵府

wongyung90 發表於 19-4-1 08:25

你好,BB情況同你差吾多,佢系4肢都有缺陷列入傷殘 ...

我比你幸運,係3個月大時就照到有事,就冇要到。

你case,如果你覺得係醫生嚴重犯錯,都建議你揾專業人事問吓,作出控告。我case,就冇得同醫生玩……

祝福你及你BB。

公爵府

九暈畏 發表於 19-4-1 08:49
即係成日幫人元旦同初一開刀上電視果位?

咁我又冇留意係咪喎,但就成日見佢上電視囉。

公爵府

回覆樓主:

唔想騎劫咗樓主個post,所以我唔再覆了。

希望大家叻叻嘅JM,諗吓有冇方法幫到樓主,俾到D專業建議到樓主啦。

ecling    發表於 19-4-1 09:42

公爵府

wannabe118 發表於 19-4-1 11:53
無計,佢唔小心之餘,仲覺得你唔信佢,搵第二個醫生check, 點會比好面色你睇。。
...

咁好多人照結構同產檢都唔係同一醫生啦,大把出去揾第二個醫生做T21,ninty。

好彩我有揾多個照咋,如果唔係就慘啦,BB隻腳咁大問題都睇唔到有事(連我唔識,都睇相睇到隻腳仔有D怪),我一句質問佢,話佢,怨佢都冇講過,淨係問佢可唔可以幫我做終止懷孕?佢就不停推我去政府搞。

算吧,我都唔想再提佢D態度,就當我唔好彩囉。

公爵府

Tinny 發表於 19-4-1 14:11
係咪姓酸架?

No

公爵府

SabrinaR 發表於 19-4-1 15:22
可否pm B醫生比我,佢真係好好心。。。

醫生B係劉子健醫生,佢真係好有heart。雖然過咗幾年,但我仲記得佢呢份恩。

醫生A就唔再講嗱。

公爵府

namnamnamlolo 發表於 19-4-1 22:39
劉子健醫生講野有信心
我都係佢到做nifty
想知醫生a係邊個

劉醫生梗係冇打去質疑醫生A啦,佢只係幫我打電話去叫醫生A盡量抽時間即日見一見我,你都知婦產科,唔係你話睇就即日有得你睇。同埋佢打去同醫生A講返我個情況係點。呢D嘢我冇要求佢做,係劉醫生問我,我咁樣幫你好唔好?

首頁

尾頁

跳至