自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wcandtt 發表於 21-9-9 12:36
我身邊朋友冇乜人移民,我班朋友好多係專業人士。

其實移唔移好個人,祝福佢哋有好嘅生活,最重要係唔好返 ...

我自己圈子親友都冇乜人移民,佢哋大部分專業人士或高資產人士

仔女留學都唔急於去,原來大家想法差唔多!

珍珠宮

hoivy 發表於 21-9-15 12:54
咁的確唔難,正常工作,英國最低工資每年除稅前都有萬八英磅。做貨車司機都5萬英磅啦,兩個都做,成十萬英 ...

做貨車司機邊有咁高人工呀!之前EK有討論過,稅前2萬幾,你自己可以search youtube,睇當地訪問

珍珠宮

mizuho 發表於 21-9-15 19:03

Top 5%好睇學校、學科、畢業之前嘅accomplishments,比較多 ...

朋友個孩子讀香港漢基國際學校,year 10學生,要去杭州漢基國際學校讀一年。可能還有其他學校有如此安排。

一年的交流,相信可以得益良多!

珍珠宮

hoivy 發表於 21-9-15 17:14
英國貨車司機月入近5萬超搶手!即睇移民熱點各行業收入

你實在唔了解行程,架下係英國做貨車司機梗係吃香 ...

我以為你只是講一般貨車司機,原來係重型貨車司機,去到還要重新考筆試,考牌。如果不是脫歐加疫情,人手短缺,其實人工都只係稅前接近3萬,還要扣稅扣保險,可能要跨境,長時間揸車,冬天要雪地上揸,無經驗的,真係要萬分小心!現在加咗人工吸引過之前唔少,不過仍有空缺,一定有某些特別理由的!

首頁

尾頁

跳至