自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

辛苦左媽媽,出去透透氣,慢慢再同佢傾....

有時d年軽人真係未撞過板邊知衰,但另一方面,我地又要真係好言相勸佢地先聽得入耳,一到十幾歲,只可以當佢地朋友咁傾可能會好d,知道真係為佢地將來著想....呢一代,吾會似我地從前咁聽話....慢慢來.....

珍珠宮

mimi005 發表於 21-4-8 17:38
其實我真係冇一言堂,佢話要 染髮,我都冇制止佢,只講染得多傷頭髮,可能脫髪嚴重或皮膚敏感之類......但 ...

我多嘴....如果紋身就真係唔係幾好,一世吾甩,如果第日去搵工都比較麻煩,最好盡量解釋同阻止,又唔可以由得佢...染髮最多染返d普通d顏色

珍珠宮

mimi005 發表於 21-4-8 18:44
唔會,大家分享下,我其實真係冇所謂,但我當然有同佢分析,佢係都要嘅,咪 18 以後,自己賺錢紋,反正我 ...

慢慢同佢傾,用啲語氣盡量溫和啲.....好多時我地做阿媽係為佢好,不過可能叫極唔聽,我地用嘅語氣比較重左,d細路就更加聽唔入耳,就樣樣作鬥,惡性循環⋯.....做阿媽只有內心講解,慢慢同佢解釋,一見佢哋有進步就讚多啲俾多d鼓勵佢地....建立好嘅親子關係.....佢地先會聽你講....有計傾.....慢慢等佢哋開竅.....

我真係見過有個細路中學巳開始唔多讀書,成日掛住打機, 但到中學之後突然話想讀鑊士,因係佢自己揀讀得好好, 我覺得佢好似叮一聲咁開咗竅,知道讀書係為自己將來,話要一路讀上去,成績重非常好....佢媽咪好開心.....有時真係要等個細路自己開竅....急唔來....

lanhuahua    發表於 21-4-8 22:50

珍珠宮

mimi005 發表於 21-4-8 21:50
我個件應該到我死佢都不會開

唔會嘅,d細路可能遇到某件事,或者一啲人會突然開竅,慢慢嚟啦....有時估佢哋唔到,我哋做返阿媽本分盡量聽盡量解釋就OK啦

首頁

尾頁

跳至