樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回下。夠錢咪買囉 反正無乜其他好投資

原帖由 namnamnamlolo 於 16-02-08 發表
回下。夠錢咪買囉 反正無乜其他好投資
手上有錢既中産,未心會因樓價跌而去買樓。
因為呢班人,同時看見:
香港既政治環境越黎越亂
香港既教育政策不知所為
香港既經濟環境一日差過一日(應好快被上海北京等追過)
香港既社會, 已走上分化
唯一比國内好既地方,係比國内民主自由
少少(但當過介,下埸係一樣:被失蹤)

對呢班人黎講, 為自己下一代,考慮移民多過考慮去買樓。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:只要有錢外國生活就好,外國早餐要50元,外

原帖由 brother4 於 16-02-08 發表
只要有錢外國生活就好,外國早餐要50元,外國人多有色眼鏡,生於斯,。。。傳統思想上路想回鄉,同声同氣D: ...
但香港食個平既茶餐廳早餐都要35元,相差無幾!

揸住1 M 美金去外國生活,好過係香港買間幾佰呎樓仔!
一半為自己,一半為下一代!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表但香

原帖由 emma_tong 於 16-02-09 發表
我係悉尼唐人街吃碗牛腩河要HKD二百幾,香港唔算平,不過國外(亞洲地區唔算)我覺得仲貴

...
睇黎更加要考慮移民,去開返檔'牛腩河' 店舖

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表但香

其實你有無諗過,連係香港你地都成日鬧蝗蟲,唔歡迎所為大陸的,你頂著一張中國人的臉出國你會有咩待遇?外 ...
你放心啦!
香港幾十年前,已有大量人移民(英國、歐洲、美加、新西蘭)。本地香港人,差不多個個家庭都有近親已移民外地。佢地呢班移民都好有骨氣, 係當地自力更新, 努力溶入並接受當地文化,無為香港人出醜!
所以幾十年黎,外國都無吾歡迎香港移民,甚至有D 社會,如果無其他華人家庭住咐近,佢地會特地找班義工,教你怎様溶入佢地既社羣!(我估你未住過外國,會吾清楚!)

但大陸移民,真係去到邊個國家,都比當地人鬧!你又有無諗過點解?大家都係頂著一張中國人的臉出國,點解只係鬧大陸人係蝗蟲?點解個個國家都唔歡迎所谓大陸人?
我想講你知,香港人去外國,從無想過係要去攞福利!反而好多大陸人,係為左去攞人地既福利而去移民!
香港人去外國生活,從無想過要改变當地人既生活文化,只係盡力去溶入、認同佢地!反而好多大陸人,係要求當地人去改自己文化,去就大陸人!
你话外國人會點睇香港人同大陸人?同埋佢地既下一代?

呢個,至少係身為香港人:我,既心態。
當然,也有大陸移民吾係為左攞福利而移民,不過就被其它出蝗虫累死!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表睇黎

咁你加油了,澳洲福利唔錯,不過要抽4成所得稅,祝你新年搵多d
好呀!承你貴言!
雖然我吾想移民澳洲,不過我覺得交税係市民既責任,只要交左既税政府用在有需要既地方,而吾係用黎派錢派屋養班蝗虫!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表你放

我都住過一段時間,悉尼有幾個區都住左好多華人,不過我分唔出大陸定香港,同老公商量過最後都係決定返來香 ...
最緊要係,每個人都能找到一個最適合自己既地方住!
人生不過幾十年,最重要活得開心!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表最緊

原帖由 babyjk2013 於 16-02-09 發表
而家交通咁方便 怕咩。

移民都可以隨時返香港架
係呀!買張機票就返港!好方便。
我吾鐘意大城市既生活,我愛寧静既鄉郊小鎮!
我自己鐘情於歐洲國家既鄉郊生活(不過語言問題應該吾會去),或
美國大少少既鎮都可以!
同埋,我不打算去那邊找工作,我係去過退休生活, 同埋陪仔女讀書。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 babyjk2013 於 16-02-09 發表

原帖由 hapiness 於 16-02-09 發表
有班咩都無既香港人搞事,想攬炒香港,佢地吾覺有咩損失!
昨天單野,迫我更認真老慮,應否離開?!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:ac321 的帖子

昨天單野,迫我更認真考慮,應否離開?!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表昨天

原帖由 hapiness 於 16-02-09 發表
我呢幾年,甚至有種感覺:香港已死!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表昨天

原帖由 puibb 於 16-02-09 發表
我都係,雖有英國公民䕶照但去英國太遠了,吾想返去。朋友去左泰國及台灣買樓,2邊住,我研究緊當地醫療問 ...
台湾都吾錯,台中台南都好舒服,而且一個鐘多D就飛返香港,真係有起事上黎,早上 book 中午已可到港睇醫生。
但仔女教育和將來就業就真係無出路,所以只適合退休,但仔女就吾好帶過去啦!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 babyjk2013 於 16-02-09 發表

原帖由 cute_prada 於 16-02-09 發表
幾時叫你賤賣,有病快看醫生

你地講止賺,都比你鬧?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表台湾

台灣真係幾舒服。
我近幾年,每年暑假,都帶仔女去台中、台南、台東小住半個月至二十日,當渡假。
但冬天,氣候就差 D

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表我近

台北成日落雨。
我吾鐘意台北,無乜人情、文化味道。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 16-02-09 發表我吾

原帖由 puibb 於 16-02-09 發表
對,台中台南就好吾同,台中我搭的士搭二個街口都吾會比司機鬧我落左車入左舖頭佢追入黎...原來想送 ...
台東都係。
我去過幾次綠島, D民宿做法係:你只要話比佢地知住幾多日,要乜車(出家車,電單車?單車?),想玩乜(要乜飛、要食乜),佢地就同你安排好哂,你可一路安心玩到走果日,先一齊計幾錢!
佢地完全相信遊客(吾怕走數)。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 16-2-9 14:05 我呢幾年

原帖由 MRNT 於 16-02-09 發表
香港就係被呢班未有參與建設既人破壞了。唔知點解,我每次聽倒生於亂世,要革命,就想笑。 ...
無辦法,因為呢幾十年,有太多太多無産階級既人,去製造亂世, 發起革命,搶奪了權力與財富,甚至可统治國家!(所有共產國家)
所以,很多人都想 重覆再走這條革命之路,去套權來滿足自己既私慾!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我都好中意台南,我每年都去兩三次,買高山

我都好中意台南,我每年都去兩三次,買高山茶。
你重狼過我!
一年去兩三次

不過台湾 果種文化氣息,好舒服好relax,令人佰去不厭!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 16-2-9 17:48 台東都係

我上次去,租綿羊仔衝燈被民眾影相舉報,我返到香港租車公司先聯絡我話罰一千新台幣,叫我匯返俾佢地,佢地 ...
你做乜咁大胆衝燈

乖!下次吾好啦!太危險!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 16-2-9 18:09 你做乜咁

果d地方好多人都沖,安全情況下咪跟住沖囉。
我多數飛高雄,係香港周末無事做就睇下有無平機票過去。多數租 ...
我都係, 我通常飛高雄或台中,不過我次次租車都超過7日,有discount,平均1200 一日

首頁

尾頁

跳至