自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Yeung456 發表於 23-6-24 09:21
有無 JM 做緊 , 係咪一份適合穩定又唔想博既人 , 讀書成績一般 , 或者有小朋友要照顧就最好 ?

同埋升職係 ...

第一條:穩定,如果無本事係出面搵到3萬,咁慢慢係政府捱到頂薪係唔錯....前提係你頭幾年可以捱到咁低起薪....16000而後每年跳大約一千.....頭5-6年家庭經濟唔駛你付出太多可考慮

第二條:升職唔駛諗,要升的升晒,而家先入政府,無論咩部門....預15-20年

子爵府

jasprincess 發表於 23-6-25 15:45
而家ACO max 係$34060. 8年後已經係$40000. 換言之,由入職point 3 計,當每年加4%做6年已經$30000 啦. 係 ...

aco 要頂薪大約8,9年....上年政府加2.5,再對上一年凍薪

e 8-9年唔係咁易捱.....中年人求穩定好多減一萬以上轉入黎....但捱唔捱到又係另一件事,如果本身搵唔多,aco穩定係唔錯,但aco有部分位係要輪班的

子爵府

jasprincess 發表於 23-6-26 17:15
如果做6年有3萬. 其實對一d 無特別技能做開文職好吸引. 因為人到中年唔好彩被裁,人工只會因年紀越大而向 ...

但唔會6年就3萬........起碼8-9年

子爵府

jasprincess 發表於 23-6-26 17:15
如果做6年有3萬. 其實對一d 無特別技能做開文職好吸引. 因為人到中年唔好彩被裁,人工只會因年紀越大而向 ...

剛剛有另外一位jm覆左,頂薪要10幾年先到....如果而家已經搵緊佢頂薪,減人工再捱10年先頂薪,無經濟壓力可試,所以後生考都唔差

子爵府

zitamamama 發表於 23-6-26 18:45
咁頂薪有幾多?

而家3萬頭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊