婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係全職媽媽同奶奶住,奶奶有返工,早排病假一個月,話出年諗住退休,大家凑b上好多磨擦,簡單係煮食上已經好煩 ,佢怕煩,諗住一歲半bb可以跟大人食,吾另外煮,叫佢買bb餸,佢吾太想咁,買左返黎廚房就佢用,話我地慢,驚bb有排無得食,又話我係屋企吾係只係凑仔,要做下其他家務,成日話我地房多野,又話護膚品多,叫我執,bb我想佢少食多餐,成日話晏就佢訓左,就吾洗叫佢食,夜晚早啲食飯,但通常咁就食少左野,水費單一黎就話水費貴,叫我用少啲水,電費又係咁講,煮食我用既話又會話成日整野食浪費煤氣,叫我買包佢食就算,係煮食方面嘈過好多次,驚我地吾識煮咁,要佢控制,煮完又話我地吾煮,慢,家務又吾做,其實佢都凑過bb,應該知道睇住bb可以做到幾多野,而家快trouble 2,又另一個階段,我聽到佢話只識凑仔吾執房吾做家務真係嬲,佢都吾知我地兩公婆做左幾多野,凑一個小朋友都要時間陪伴,但以佢性格只會凑到個小朋友無童年,我老公就係無童年,我凑佢我將心機放係整野食俾佢同落公園玩,因為覺得佢咁樣好開心,所以同奶奶係呢方面好多意見不合,就算有時我自己帶bb落街,佢都會話去咁耐,有時佢係度就係想出去透下氣,有人明白嗎?

大宅

佢煮哂大家食,但bb果餐我想自己煮返,以前返工都好啲,可能佢見我無做野先咁過份,因為佢都有搵錢,我無,佢以前凑我老公同姑奶都無做野,我媽都話咁不如水電費我地自己交,等佢少啲出聲

大宅

我地都知道而家一齊住吾掂,計劃緊搬,但都要啲時間,呢段時間都係要對住,未有小朋友問題不大,而家真係住得吾開心,係屋企都無舒服既感覺。

大宅

佢無朋友,放假都係係屋企無娛樂,最多同老公或者佢兄弟姊妹飲茶,佢出街好快返,但我出得耐少少又吾鐘意,變相成日對住,所以退休後更可怕。

大宅

多謝大家的意見,我講得吾清楚,奶奶問題老公都知,所以佢同佢媽嘈左好多次,我同老公有做家務,奶奶因為急躁,所以衫一洗好要即晾,我遲左佢就話我吾做,長期咁,好大壓力,我當然都有不足,就係吾夠主動做家務,無佢咁快,我晾完衫佢一定會執過啲位,話咁晾吾岩,佢買埋我地餸因為佢要落街食早餐所以叫我吾洗去買,佢順便買,我煮野佢食,佢會嫌,所以我俾佢煮,房間都話我地,起碼俾返個空間我好,大家既意見都好好。

大宅

做家務方面有時佢會催我地做,我地有時遲左去晾衫佢就話我地吾做,但無人叫佢去晾,佢又要做但又要嘈人,我做家務煮食佢睇住bb,我係廚房成日聽到佢罵bb曳,又打佢,搞到佢喊哂,完全無耐性,管教方面都好多意見,成日罵bb摷佢啲野掉,有時佢自己整野耐左,佢要返工,佢經常漏帶野就會賴人搞到佢趕,但又吾放低我做,所以漏左,水電煤話貴,所以都加多左家用俾佢,bb撞親同病左仲煩,又會覺得人凑吾好佢,係咪呢種急躁性格既奶奶都係難相處?好多謝你地俾既意見。

大宅

其實佢係控制得好緊要再加上個性又急躁,所以對住佢咁樣既人,同住壓力好大,佢又諸多不滿。

首頁

尾頁

跳至