自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ensureyip 發表於 23-2-28 10:25
雙卡機可以呀。唔係就要帶多個後備機

我同老公都係雙咭手機。2個人有4個電話號碼,全部中移動。

咭1香港咭:包1gb/4gb大灣區漫遊數據,過關後開咭1收電話同數據,whatsapp、send相同上fb都好暢順

咭2實名大陸咭:開大陸咭主要收短訊,收驗證碼

有以上電話卡設置,喺深圳玩就好便啦。

男爵府

ensureyip 發表於 23-2-28 11:08
用中移上台plan有送就唔使買張年卡。

上台plan送嘅漫遊數據,只限大灣區上網,冇大陸電話號碼。
要大陸電話卡可以綁支付寶/微信/大陸銀行卡,所以我同老公長遠計,都係開埋大陸電話卡,我果張大陸電話卡疫情前已開啦,今次開關後,特登同老公開埋大陸電話卡!

男爵府

ensureyip 發表於 23-2-28 11:28
我意思係唔使買張漫遊年卡。
喺大陸開電話號碼好有必要,如果耐唔耐會上。香港開就唔好啦,太多限制
...

我唔係特登買張漫遊咭架,我地本身喺香港係用緊中移動plan,個plan有送漫遊數據,我老公個plan都係88蚊一個月,都有送1gb漫遊數據,咁我地一個月都會上大陸幾次,1gb數據都好夠用架

男爵府

甜姐兒 發表於 23-2-28 11:53
回覆 mami2000 的帖子

我想問你去到大陸係選用SIM 咭1(香港電話)定SIM 咭2(大陸電話), ...

香港電話號碼咭:收漫遊數據同接收香港電話
大陸電話號碼咭:收短訊

有需要時先轉大陸咭收數據。用完我會轉返香港咭收數據。

過關前做完好setting就得。

首頁

尾頁

跳至