懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

akb4488 發表於 19-12-16 07:28
我唔知可以搵邊個講...試過同身邊朋友傾又試過同醫生傾, 佢地只會覺得我太誇張睇緊心理醫生, 佢建議我深 ...

其實樓主你都答左自己 未至於想要細路到願意犧牲
未ready好不如你同你老公再傾下 因為開左個頭就要持續10個月既時間 到時你身心同精神上面對既壓力同恐懼依你宜家既情況都未必承受到

我覺得如果就算要生 你都一定要去尋求專業人士協助去解決你心理上既障礙先開始 加油呀

大宅

akb4488 發表於 19-12-16 09:41
回覆 tovibb 的帖子

好多謝各位的回覆呀犧牲方面 如果係痛呀 要時間照顧等等我係ok的

我自己反而係睇得比較開 知道生仔真係有機會會無左條命 但覺得食幾多著幾多係整定 有時唔係話唔生避開就一定長命百歲 所以活在當下我反而覺得自己想去做就去做 思前想後到年紀大生唔生就唔係我可以決定

反而我主動同老公講如果touchwood有咩事要好好照顧bb

ayakaling    發表於 19-12-16 14:02

大宅

akb4488 發表於 19-12-16 21:03
好多謝各位回覆 你地每個分享我都睇左好多次 對我好大參考價值
好感激各位的分享 響我咁困擾的時候
咁多好 ...

其實幾樂觀既人都驚架由第一次產檢已經驚緊佢有無心跳 然後日日返工又驚有d發雞盲撞埋黎 一眼關七未見肚果陣最驚 每次產檢都驚bb有無好好地長大 中期成4個禮拜先產檢一次又驚隔太耐佢唔知變成點

做Nifty Pro抽血又驚痛 抽完又驚結果唔知點 仲有結構 飲糖水 B鏈 ... 捱過哂臨生前一個月又會驚佢唔知幾時突然穿水生得 訓係床又驚痛驚佢順唔順利出世

唔好講生左之後驚既野 生之前都驚到腳都震 由有左到順產出黎係一件相當唔簡單既事 不過幾驚都好 為母則強都頂硬上做媽媽係一件好偉大既事 好多野明知驚 都唔驚得咁多

希望你有一日都可以克服到你既恐懼

大宅

新手入門 發表於 19-12-17 20:38
能否懷孕我覺得都係天賜俾我地,有啲人好努力但都唔中,如果你無避孕情況下,個天都賜左bb俾你,你應該要好 ...

無錯隨遇而安係最好 無避孕都唔係一定會有 係緣份黎 我都係無避既情況下等佢順其自然就中左 醫生果陣仲問我想要男仔定女仔 我話無所謂啦都係天賜既 宜家都無諗太多 盡左自己本份乖乖戒口同唔好撞親佢

首頁

尾頁

跳至