自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

因屋企人睇岩一間公屋,到傾價時,才知業主遺失樓契,業主話已係律師樓搞緊樓契手續,請問如果買入,之後會否有麻煩?

子爵府

snow.white 發表於 21-11-13 23:25
唔好買啦,有手尾跟

諗住係公屋(綠表買)經房署,冇咁多古惑嘢
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

子爵府

yuenloklok1 發表於 21-11-13 23:27
無契會比市價平嗎?

初時唔知
跟市價
到回價一減減$20萬
業主一口答應
再講話自己冇契
話放盤時已告知地產
但地產乜都唔知
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

子爵府

lalalumlum 發表於 21-11-13 23:30
冇正本契約,業主可以申請番份copy, 但有啲銀行唔做冇契樓按揭。
如果你屋企人冇打算做按揭又唔會打算再 ...

如果之後真係要賣,會唔會好麻煩?

子爵府

alicegoh78 發表於 21-11-13 23:51
個地產有D古惑

個地產開住免提俾我地聽
個業主仲話叫買家問清楚哂d手續丶按揭丶同律師先,話自己唔想呃人

子爵府

Jasmine-4711 發表於 21-11-14 00:00
曾有人租私樓, 然後整張假身份證扮遺失樓契的業主, 再找地產代理賣屋

唔只一單, 但未在公屋發生過

因為公屋要有出售証,買賣後,仲要send番去房署確認

首頁

尾頁

跳至