家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cpcpigpig 發表於 21-1-18 18:27
最近開始萌生投資意頭,希望可以透過投資滾大筆錢
等自己有更多被動收入

我嘅經驗係月供基金比較好,比較適合我。

我係先由認購新股開始,之後就唔只認購新股,還買已上市的股票,有賺有蝕,但賺就賺粒糖,輸就輸間廠。後來有基金公司開講座,就去聽下,聽咗幾年,聽咗多間基金公司的多個講座,都無買過基金,但了解咗點玩法,也有比較各基金公司的基金表現。一次遇到股市跌得比較深,我便想:長此以往亂妙股票,最終只會得個吉,試下平均成本法吧,於是便開始月供基金,一直到現時仍在供,供了超過 20 年,覺得這是最適合我的。

有人說供基金蝕錢,那是他們搞錯了,他們供嘅其實係保險——投資相連保險,有年期限制,收費多,絕對不宜沾手!我是直接在基金公司供的,沒有年期限制,收費簡單。在銀行供也可,一樣沒有年期限制,只是收費高低不同而已。富達及摩根月供額均由 HK$1,000 起,認購費 1%,轉換費 0.5%,其他方面,摩根悄優於富達(如摩根轉換/贖回額由 HK$5,000 起,最低結餘額 HK$5,000;富達最低結餘額 US$2,500,轉換/贖回額由 US$1,000/US$2,500 起)。富途證券也有月供基金,推廣期免認購費,月供額由 HK$100 起,除月供外,還可週供、日供。

幾年前有銀行推廣月供股票,免幾年收費,我於是參加了,但幾年過去後是蝕的。這反映了我選股的能力,若我選其他股或盈富基金,則可能不一樣。還是供基金較適合我。

我最初只供一隻基金,後來逐步增加,現時供超過 10 隻。分散也較適合我。

不要經常轉換,跌得多時不要停供,要繼續供。跌咗會升返,升咗會跌返,之前跌得多,之後就會升得多,之前升得多,之後就會跌得多。見人哋賺,唔好羨慕,人哋蝕唔會話你知。

子爵府

babybabyu 發表於 21-1-19 15:49
我唔識炒股,之前買過幾隻,我買就坐艇 一放就爆升,自己都怕了,然後我研究了其他小本投資,小試 ...

係咪匯豐靈活智投?
恒生 SimplyFund 最少可以買 1 蚊添。
兩間我都有玩,匯豐仲係因為想試下最少可以買 100 蚊先開戶,之前並無戶口,恒生就本來已經有戶口。
我匯豐而家每半個月(節氣日——立春、雨水、驚蟄、春分、清明、穀雨、...)買 $100,恒生則非紅日嘅星期一至五每日買 $10。

子爵府

catlili 發表於 21-1-21 12:52
謝謝你

要留意收費呀!我都有玩,非紅日嘅星期一至五每日買 $10。

子爵府

katy_katy 發表於 21-1-20 19:01
我用富途牛牛買基金 因為免認購費

知唔知推廣期到幾時?如果好短就無乜意義,唔啱我,我喺第度嘅認購費平啲。

子爵府

寶寶食飽未 發表於 21-1-22 10:54
我係陸香港買 都係前排先開始轉陸香港買基金
見拒有D近一年收益率寫幾十%到100%都有 心諗係咪呃鳩我 擺D錢 ...

100% 唔出奇,2000 年時有基金 600% 都有,不過第年跌返,由 2000 年排名第一,到 2001 年排名第尾。過去表現唔等於將來表現,之前升得多,之後就會跌得多,之前跌得多,之後就會升得多。

睇下最佳表現基金(剔「最佳表現基金」):
https://am.jpmorgan.com/hk/zh/asset-management/per/products/fund-explorer/retail-funds

子爵府

katy_katy 發表於 21-1-23 17:43
**** 該帖被屏蔽 ****

點解被屏蔽?
我未睇就屏蔽咗,想知係咩內容,亦想避免自己嘅內容被屏蔽。

子爵府

eeveepikachu 發表於 21-1-25 17:04
如果你有心投資,最好每樣野睇啲,搵個方向,學好基本知識。而家個市升到咁高,所有嘢都好貴,你有冇能力揀 ...

投乜鬼資吖,未升嘅時候唔投資,升到癲先嚟投資?投機就投機啦,唔好呃自己呀!投機同投資要用唔同嘅方法,投機當投資就會用錯方法,所以真係最緊要唔好自己呃自己,因而用錯方法呀。投機可以一朝發達,但投資唔可以。

我嘅經驗係月供基金(唔係投資相連保險)最好。

子爵府

心心 發表於 21-2-3 10:54
富達邊隻基金好呀?好多吾識揀

點為之好先?
我就月供多隻基金,可能有啲一年後會賣,有啲三年後會賣,有啲十年後會賣,主要係睇咩價位,啱先賣,唔啱就唔賣住,但幾時會啱則唔知,過往表現唔等於將來表現。
「袋鼠投資法」——定期定額從低波幅基金轉換至高波幅基金,達到一定利潤後轉換回低波幅基金,週而復始。損失較大時更可增加月供次數 / 加大轉換額。
https://www.fidelity.com.tw/fidelity-wealth/asp.html

我會先揀報價貨幣(首選港幣,次選美元,其他貨幣都不選。港幣不多,美元則多)。
其次會選波幅較大的基金,不選波幅較小的基金。會選表現較落後的基金。
再其次會選派息次數最少的類別(首選累積類別,次選一年派一次息的類別,不選每月派息的類別)。

子爵府

柏加子 發表於 21-2-3 11:23
Simplyfund d利率好低咁,玩左排就無玩

基金無利率嘅。

我每日(非紅日嘅星期一至五)買 $10 SimplyFund,半年賬面升值約 20%。
(要睇你買邊隻基金,唔係隻隻都 20% 嘅。)

首頁

尾頁

跳至