自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

科技日新月異既,以前冇, 不代表而定冇或者係搵錢技倆。

過來人, 如果牙E 認為有深洗需要,不好hea, 盡快做。我當年第一次深洗, 麻醉藥未到, 牙E 一野吉入肉。。。

我好彩, 一次過深洗(分2次)後, 熬過幾年的清潔再清潔不停清潔, 換回牙齦健康(但萎縮部分9 5 番).

我諗樓主家人要清楚, 深層洗牙不是牙周病的終極治療,深洗後才是漫長的牙齦護理過程。或者可以理解,深層洗牙是一個強力快速的方法, 盡快對付牙石殺菌, 令牙肉腫脹情況減充退。5好以為深洗後一勞永逸, 以為乾淨就馬虎口腔清潔. 牙菌生長速度不是開玩笑.

牙齒好係不會理解深受牙科困擾的人。

小十字    發表於 23-10-28 12:07
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

Anka 發表於 23-10-24 22:00
未有牙週病之前
屋企人已經好有耐性刷牙
同埋有用牙線
刷牙, 要刷對方法
我俾牙E 話左我2年, 次次回診呢樣5得, 果樣5店, 牙縫刷我有3個size, 另牙刷2支, 係咁刷, 係最近牙E先至稍為滿意狀況。

深洗令人痛苦恐怖。我洗完, 牙週袋目測係收縮左既.

JM 你家人好叻叻, 面對牙周病, GOOD LUCK

侯爵府

lamlam1609 發表於 23-10-24 22:06
可否pm 你醫生資料我?牙周病 洗一次收費 幾多?謝謝
我之前POST 講過, 不介紹.

是否需要深層洗牙,要牙醫判斷。

侯爵府

Anka 發表於 23-10-24 22:38
多謝 大家祝福

牙肉收縮咗真冇得復原

能9到牙就好啦
我冇左6隻牙!
另外植牙, 柱SIZE 要特製...幫牙e 打左幾工

侯爵府

Anka 發表於 23-10-25 09:05
短期冇咗6隻牙還是長期

什麼是柱SIZE要特製

短期。

我牙床唔夠位,植牙果支柱好彩有特別size。

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 12:10
本來我都驚緊 睇完妳回覆我又會有番動力
JM good luck.

我記得入去時, 好驚.
洗完深受委屈 - 貼錢買難受

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 12:32
之前洗過一次大牙 今次是第一次洗4份1排
分4次, 理論上會冇咁辛苦既
我記得我分2次, 第一round 洗完, 我係整個背部, 件衫濕左.
第二round 好D, 冇咁濕, 肌肉緊哂.

慘過做GYM.

侯爵府

jaycee_mami 發表於 23-10-25 09:15
我老公之前都有牙周病, 深層清潔了幾次都無用, 最後要忍痛脫牙 (好在那牙是在入面, 不影響外觀), 但他講過 ...
我冇理解錯既, 牙E 落既麻藥, 不夠脫一隻牙?

講笑: 牙E 捨不得下麻藥?

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 12:07
洗得多會唔會鬆? 敏感??
我諗大家忽略左:

正路:
1.牙齦流失(不理咩原因啦) , 牙腳抓5到牙齦 ; 或者
2. 牙腳有問題(如註牙),抓不了牙齦

咁牙米會覺得鬆囉

洗牙, 係不會導致上述呢2個情況喎.

而洗牙, 清走左牙石, 牙肉消腫。刻薄點講, 情況好似退水後, 一班人誰有穿內庫, 誰冇穿著, 一目了然。

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 15:00
而家等緊入去
記得打麻藥後, 等麻藥到, 才示意E 生開始

5好 好似我咁, 麻藥未到俾E生一野吉入肉

侯爵府

Anka 發表於 23-10-25 09:53
係咪唔夠牙床
植牙嗰支柱比較幼
所以我之前出post , 大聲疾呼叫人保護口腔.

否則有錢都植5到牙

侯爵府

LoveCorgi2 發表於 23-10-25 15:31
如果牙周病牙齒鬆,是否一定要脫牙?定係可以靠深層洗牙幫手改善?
講真,
牙是否需要脫, 視乎牙E 意見

深洗是對付牙周病的一個治療, 極快極端地短時間清走牙菌牙石, 令牙肉退腫.

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 16:24
攪掂
痛唔痛呀?
洗成個鐘呀你

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 16:34
用左好多時間了d牙石
我估你應該感受到深洗是有佢用意.

我記得洗完, 乜mood 都冇.

刷牙都覺痛。

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 16:42
加重左麻醉係臨尾幾個位酸痛 而家等麻醉散左會唔會痛
of course 係「痛」既

周身唔聚財。

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 16:47
佢好用力挖 感覺挖到咁上下有D沙沙聲咁唔係係咪牙石碎

一次過狠狠地清左佢, 之後再世為人, 小心護理.

錢, 會賺得返既!

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 16:52
係呀 佢都要我小心護理 佢話呢PART要靠自己 話我牙周袋會有食物渣 要多D牙縫刷

...

刷牙呢家野, 我被玩左幾年。

見到牙肉貼回牙齒, 值得

侯爵府

gooseho 發表於 23-11-27 10:58
回覆 kwhkwh 的帖子

我好多謝你地post,因為我係25年無睇過牙醫,牙醫的資深恐懼者,自我覺得嚴重牙周病, ...
好好護牙,牙齿會回報你。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊