婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

姑仔自已5養叫個阿嫂養, 真係5知要幾厚面皮先講得出。
我相信如果條八婆冇咁八婆追債款你未必咁慶。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

不過咁家用方面,銀碼可以提高既, 我單指個數, 冇他意。

侯爵府

tantanmama 發表於 21-7-15 15:06
, 冇錢養阿媽但有錢養狗, 你姑仔梗係慶啦
咁其實樓主個姑仔 都可以「冇錢養阿媽但有錢養人仔」, 樓主都可以好慶架喎

soymilkc    發表於 21-9-8 11:01

侯爵府

tantanmama 發表於 21-7-15 23:29
姑仔已比樓主老公俾多一倍喎,點計姑仔都呻得理直氣狀D啦。
jm, 我不同你吵。
個故仔講, 姑仔要求「阿嫂」交家用養「奶奶」,在樓主眼中果個不是「自己阿媽」。
點計姑仔係米應該找樓主老公講數而非阿嫂?

cathngai    發表於 21-7-16 07:42

侯爵府

e_g 發表於 21-7-15 23:46
重點係我姑仔要我比錢養佢老母(我99)播~
不過⋯⋯你閱讀理解咁差我唔怪你既
...
樓主, 算把啦, 某些人把「養寵物」看成「罪大惡極」。

侯爵府

wingyaumama 發表於 21-10-17 12:18
你呢位嬸嬸,我都由頭到尾再睇過一次,樓主冇講過佢有干涉佢老公畀唔畀錢屋企喎!

你又知佢有干涉?唔通你 ...
係囉係囉。
人地故仔講,「老公的妹妹」 叫 「哥哥的老婆」俾錢養「妹妹的阿媽」喎。
我都沒睇錯喎。

侯爵府

wingyaumama 發表於 21-10-17 12:36
係呀!你冇睇錯!

我理解係 “姑仔” 經阿哥把囗叫 “阿嫂” 比錢養 “姑仔阿媽“!
我假設2 兄妹俾家用均等才叫公平,阿姑奶大可要求「公平」,而要求哥哥再負責多點家用,人之常情,冇人會為難。而非為左掩飾自己「計較」就講埋哂阿嫂點點呢D咁低莊手段要錢囉。

其實呢個又係一個生仔要考牌系列。當初老人家唔生,專心打拼搏自己退休,米乜事都冇。

侯爵府

Astra00 發表於 21-10-25 21:37
梗係唔做傳聲筒啦,當個新抱傻咩?咩都扮唔知最好,我同你講啦,我老公有時托我幫佢老竇買少少野,我都唔 ...
呢D叫先生自己攪啦, 5係5做,係吃力不討好, 何必。

侯爵府

Astra00 發表於 21-10-26 13:22
同意。
有冇發覺呢。
我地以前看回應,基本上如果有反面意見,基本上,都會是非黑白有哂方向,點解多左d 9588 的離題回應?

首頁

尾頁

跳至