想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

j_chan 發表於 22-1-13 18:22
回覆 Sugarcub2021 的帖子

三次打針取卵,用咗28 萬(計哂所有野嘅約數)遲啲放胎應該要兩萬幾一次。

我都係睇藍醫生,高0,連抽4次,自己卵少,每次只有1至2粒,最終得3粒D3及1粒D5。

第一次自然週期放D5個粒失敗左,第二次指數唔ok, 要做人工週期,上年12月中放1粒B+ D3,放左次後第13及14日(即12月27及28日)驗都顯示係無中。過多一日仲黎埋M,血量同之前一樣勁多(我本身經血量好多),12月31日去檢查,醫生都照唔到著左床,仲俾埋藥安排我1月中再放胎。

之後幾日都一直有少量經月,成兩個星期無停過。

到1月11日返去照子宮,本來睇係咪夠厚可以再放,點知係照到有胎盤!仲有心跳!

我係咁懷疑係咪真係中左,又好驚中間十幾日無用安胎會有影響,到1月20日再照見到有長大緊先安心d。

複式洋房

cephoebe 發表於 22-1-24 14:04
我都係睇藍醫生,高0,連抽4次,自己卵少,每次只有1至2粒,最終得3粒D3及1粒D5。

第一次自然週期放D5個 ...

藍醫生係好細心,我上年3月開始搵佢,一路盡量唔多睇其他資訊,連BK都係睇左兩三次,怕自己睇得多就會諗得多。而家真係中左先上多左BK睇。

藍醫生一早就好清楚講我狀態係差d,雖成功率唔大,不過唔係無機會,我對佢一路都好信任,所以都無特別諗其他野。佢建議我要做咩增加機會就照做。雖然我得知中獎嘅經過係攪笑d,藍醫生話我驗2次都係假陰性,呢d事都係有發生過嘅,而流血係作小產嘅徵兆,佢話呢d可以話係好彩,因為我知自己中左先,再黎M,我反應會好緊張,仲要又驚又緊張2個星期,反而唔好。

btw,我而家雖然未完全安心,不過好似都比想像中穩定左。希望能一直安心到尾。

複式洋房

bkncg 發表於 22-1-31 17:30
你係我聽過最驚險嘅故事
可能當時hcg 唔夠所以兩次陰性
咁而家仲有冇流血?

其實有持續流啡,有時會少量鮮紅。本身約左2月9日再上去檢查,但今日我太擔心。因前幾日成日覺得唔知點咁,又成日自己嚇自己,所以今日都上去照一次,見到有大緊有閃閃先安樂d,安心過年(emoji)

複式洋房

ttfungs0926 發表於 22-4-16 16:18
回覆 cephoebe 的帖子

你個case好鼓舞呀!恭喜你成功呀!我個case醫生都話起碼做三次,因為我而家第一次照 ...

係呀,一粒都照抽,因一粒都機會,粒粒皆辛苦....
其實用左藥,都只係得一粒,都要接受,雖然每次抽都好貴,但我同老公心入面有定到試幾多次嘅上限,其他就睇天意,原定次數之內成功係幸運。

藍醫生有講只係得一粒,有機會係個粒特別健康,所以先生長到俾人抽出黎,都係好事黎。我睇過唔少post,有人一次抽8粒10粒,但授精得4-5粒,去到Day 3又得返2-3粒。所以唔係每次真係抽得多就係好。

我每次抽1粒時,果粒都可以成功到day 3, 抽兩粒時,又係得1粒去到day 3/5。所以可能真係如藍醫生所講,仲生存到果粒係特別強壯嘅~

祝你一樣幸運!放心跟醫生指示一步步行就她3!

複式洋房

ttfungs0926 發表於 22-4-19 12:47
回覆 cephoebe 的帖子

謝謝你的分享呀!你們真的很幸運呀!我同老公冇甘多彈藥,最多可能做到三次&#128546 ...

抽一次連用藥、授精、雪卵等都成7-8萬,一般家庭包括我,真係三至四次就係盡頭。

我睇過有post分享自己去三個國家到做過IVF先成功,真係好有心力同財力先做到。

當時藍醫生建議我要連抽,因為用開藥一段時間,會激化子宮同卵巢,卵子狀態有機會變好d,所以我就係連抽4次先開始試放卵。

複式洋房

ttfungs0926 發表於 22-4-19 17:48
藍醫生話要預30萬抽三次。我都有睇果個post, 真係好佩服佢地既毅力同財力呀!

你果時連抽四個月有冇同步針 ...

我抽緊個幾個月無睇中醫針灸,之後放第一次胎失敗左,就食左2個月中藥養子宮,但就到荷爾蒙唔穩定,停左中藥一個月,及聽醫生建議放胎前一個月刮宮,放第二次就成功左。

複式洋房

j_chan 發表於 22-4-21 14:30
回覆 ttfungs0926 的帖子

我其實內膜厚度ok, 但之前喺其他醫生度放過幾次胎都唔著床。加上我即使連抽,靚 ...

我就係內膜厚左少少,所以建議刮,都係想活化內膜,盡量俾一個最好嘅著床環境。

複式洋房

ttfungs0926 發表於 22-4-21 14:18
回覆 j_chan 的帖子

刮宮係咩原因先要做?醫生話我內膜薄會難著床⋯吾知係咪要刮宮。你哋既成功例子係好勵 ...

內膜過薄過厚都唔好,藍醫生會睇晒所有指數,是但一樣差少少,佢都唔會試放胎,要樣樣都滿意先放。

複式洋房

ttfungs0926 發表於 22-4-26 14:44
終於抽左,好吾開心,其實同預期得一粒,今早藍醫生打俾我,粒卵質素差吾受精😭醫生開左d hormones ...

連抽有佢嘅好處,不過都要睇下你自己嘅心理狀態。
如果決定連抽,就其他野唔好諗,只係需要多做運動,作息定時,飲食健康,令身體係呢兩三個月有活力d。

有信心都係成功重要因素,唔好太大壓力。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊